Когато ви слуша, детето се учи да говори

Езикът на бебето следва напева на вашата реч

Снимка: Shutterstock

Напевна интонация, глезено писукане, натъртено произношение - родителите спонтанно предават този урок за звуците на бебето още от най-ранна възраст. Как ще говори един ден детето в голяма степен зависи и от вас.

„Да-да-да-да“- казва бебето. „Дададада“, отговаря друго. „Дадад-а-а-а“ – трето. Този диалог ви е познат. Всички майки и бащи по света са го чували. Бебето гука, родителите повтарят звуците, които издава. То във възторг продължава, майка му и татко му пригласят в хор.

"Звуците и споделянето им създава социална връзка. Размяната на тази информация е особено важна за бебето, което още не е проговорило", обяснява психоложката Ан Кристоф. И то учи заедно с този, който му говори. Не пред телевизора или пред компютъра. Колкото по-често има жив контакт и чува нашата реч, толкова по-добре и по-бързо учи.
 

„Няма никакво значение, че не разбира смисъла на това, което му приказвате. От значение е фактът, че бебето слуша майчината реч. Това му помага да я възприеме и да я научи“, обяснява изследователката.

Кое е доказателството? Последни проучвания сочат, че плачът на бебето е различен и, че е силно повлиян от езика, който говорят родителите му.
Доскоро учените смятаха, че бебета не контролират звуците, които издават, и че те са по-скоро „психологична“ реакция.

Нови проучвания изненадващо доказаха, че когато бебета плачат, те възпроизвеждат интонациите на родния си език. Примерно немските акцентират на началото, докато френските слагат ударение на финала на думата.

Това е така, защото от най-ранна възраст те свикват с напева на родния си език, който ежедневно слушат. И ухото им възприема този ритъм.
„Няма нужда да се полагат някакви особени усилия, когато общувате с бебето. Достатъчно е да му говорите винаги, когато можете“, съветва психоложката.

Мона Василева

Коментари
Последни видеа