Моят мрачен период от майчинството

Тъмните моменти, за които трябва да се говори

Илюстрация: Guliver / iStock

В стаята беше тъмно. Тишината най-сетне тържествуваше след дълъг ден, пълен с ревящи деца. Слепоочията ми пулсираха, свлякох се на пода в кухнята и притиснах колене към гърдите си. Обвих ръце около себе си, люлеейки се леко, докато сълзите течаха по лицето ми. И двете деца спяха. Съпругът ми беше в командировка. А аз бяха сама с мисълта, която се въртеше в главата ми, след като се роди второто ми дете.

Аз съм провал.

Риданията ми ставаха неконтролируеми.

Имаше нещо сбъркано в мен. От зората на времето жените си седят вкъщи с децата. Щом те са могли, защо и аз да не мога? Защо ми е толкова трудно?

Дните бяха замазано петно от бебешко повръщано и експлоадиращи памперси. По-голямото ми дете избухваше мигновено, щом му обърнех гръб, за да почистя. Никога не можех да стигна достатъчно бързо до което и да е от двете деца. Някой винаги плачеше. И това беше постоянно напомняне колко драматично се провалях като родител.

В онези редки случаи, когато и двете деца спяха по едно и също време, скачах онлайн в отчаяна нужда от контакт с външния свят. Всички останали се забавляваха. Виждах доказателствата във фейсбук – усмихнати родители с щастливи деца в парка, в зоологическата градина, в библиотеката, в музея. Дори снимките им бяха ясни. Аз имах стотици снимки на децата ми, всичките размазани.

Около година след онзи случай, в който хлипах на пода в кухнята, съпругът ми гледа децата за вечерта. Имах планове за вечеря с приятелки, които не бях виждала от много време. Една от тях ме попита как я карам.

Автоматичният отговор „Добре, ти как си?” заседна на гърлото ми. Преглътнах, преди да промърморя: „Нещата не са добре. Никак не са добре.”

Стресната, приятелката ми се обърна на стола, за да ме погледне в очите. „Какво има?”

Раменете ми провиснаха. Не исках да признавам провала си, но истината се изтърколи. „Мисля, че не мога повече.” Главата ми клюмна от срам. Тя беше един от онези фейсбук родители, на които завиждах. „Ужасно трудно е да седиш по цял ден вкъщи с децата. Не знам как го правиш, защото аз имам чувството, че потъвам.”

„Спомням си тези дни.” Големите ѝ очи бяха пълни със съчувствие. Изобщо не видях осъждането, което очаквах. „Това бяха мрачни времена. Плачех постоянно.”

„Наистина ли? Ти?” Бях шокирана. Приятелката ми е един от най-спокойните хора, които познавам. Не си я представях как избухва в сълзи, дори и в най-тежкия си ден.

„О, да, когато децата бяха малки. Но сега е много по-добре, като пораснаха.” Тя сложи ръката си върху моята. „Нещата ще се оправят и при теб.”

Тялото ми се отпусна сякаш съчувствието ѝ премина през мен, отмивайки напрежението, което дори не знаех, че изпитвам. Някой най-накрая ме разбра. „Не съм знаела, че се чувстваш по този начин. Защо не съм го разбрала?”

Тя вдигна рамене. „Никога не съм говорила за това.”

„А защо?” Чуствах се ужасно, защото не съм била до нея в тежък момент. „Защо не сме говорили за това?”

Страници

Коментари
Последни видеа