Как да бъдете по-ефективен родител в 9 стъпки

Отглеждането на деца е една от най-удовлетворяващите, но и трудни задачи

14 август 2023 г.
Как да бъдете по-ефективен родител в 9 стъпки

Детето има нужда от подкрепата на своите родители. Снимка: Shutterstock

Животът на всяко семейство се изпълва с радост, щом на бял свят се появи дете, което е плод на любовта между двама души. Но да си родител е изключително голяма отговорност, за която често хората са най-малко подготвени.

Ако отглеждането на детето ви понякога ви плаши и имате опасения, че не справяте, погледнете тези 9 стъпки, които ще ви накарат да се чувствате по-пълноценен родител.

Като родители сте длъжни да работите за самочувствието на детето. Снимка: Shutterstock

1. Повишаване на самочувствието на детето ви

Децата започват да развиват самочувствието си още като бебета, когато виждат себе си през очите на родителите си. Вашият тон на гласа, езикът на тялото ви и всяко ваше изражение се възприемат от децата ви.

Хваленето на постиженията, колкото и малки да са те, ще ги накара да се чувстват горди. Оставянето на децата да правят нещата самостоятелно ще ги накара да се чувстват способни и силни. За разлика от това, омаловажаващите коментари или неблагоприятното сравняване на едно дете с друго ще накарат децата да се чувстват безполезни.

Избягвайте да правите натоварващи изказвания или да използвате думите като оръжие. Коментари като „Каква глупост!“ или „Държиш се повече като бебе, отколкото като по-малкото си братче!“ нанасят щети точно както и физическите удари. Подбирайте внимателно думите си и бъдете състрадателни.

2. Забелязвайте доброто поведение

Случвало ли ви се е да се замислите колко пъти реагирате негативно на децата си в рамките на един ден? Може би се оказва, че критикувате много по-често, отколкото хвалите.

По-ефективният подход е да хващате децата да правят нещо правилно. Хвалбите ще насърчат доброто поведение в дългосрочен план в по-голяма степен, отколкото многократните караници. Бъдете щедри на награди - вашата любов, прегръдки и комплименти могат да направят чудеса. Скоро ще откриете, че възпитавате детето си по-добре от очакваното.

3. Поставяйте граници и бъдете последователни в дисциплината си

Дисциплината е необходима във всяко едно семейство. Целта ѝ е да помогне на децата да изберат приемливо поведение и да се научат на самоконтрол. За да се превърнат един ден в отговорни възрастни, те трябва да се сблъскват с ограниченията от рано.

Установяването на домашни правила помага на децата да разберат очакванията ви и да развият самоконтрол. Може да искате да въведете система, която да се състои от едно предупреждение, последвано от евентуално наказание. Често срещана грешка, която родителите допускат, е неспазването на последствията. Не можете да наказвате децата за нещо един ден, а на следващия да игнорирате поведението им. Последователността учи на това, което очаквате.

4. Отделяйте време за децата си

Често е трудно родителите и децата да се съберат на семейна трапеза, камо ли да прекарват качествено време заедно. Но вероятно няма нещо, което децата да желаят повече. Станете 10 минути по-рано сутрин, за да можете да закусите заедно с детето си, или оставете чиниите в мивката и се разходете след вечеря. Децата, които не получават желаното внимание от родителите си, често са избухливи, защото са сигурни, че така ще бъдат забелязани.

В повечето случаи през пубертета те имат по-малка нужда от внимание от страна на родителите си. Въпреки това родителите трябва да направят всичко възможно да бъдат на разположение, когато тийнейджърът им изрази желание да говори или да участва в семейни дейности.

Но в крайна сметка, не се чувствайте виновни, че работите много и сте заети. Децата ще запомнят именно малките и специални неща, които правите заедно, като това да гледате филм например.

5. Бъдете добър модел за подражание

Малките деца изграждат своето поведение на базата на това, което виждат от вас. Преди да избухнете или да се издъните пред детето си, се замислете дали искате детето ви да се държи така, когато е ядосано? Бъдете наясно, че децата ви постоянно ви наблюдават. Проучванията показват, че децата, които удрят, обикновено имат модел за агресия у дома.

Залагайте на уважението, дружелюбността, честността, добротата и толерантността. Правете неща за други хора, без да очаквате награда, защото вероятно това очаквате и от своите деца.

6. Направете комуникацията приоритет

Не можете да очаквате от децата да правят всичко, само защото вие като родител „така казвате“. Те искат и заслужават обяснения също толкова, колкото и възрастните. Ако не отделяме време за разяснения, децата ще започнат да се чудят за нашите ценности и мотиви и дали те имат някаква основа.

Изяснете очакванията си. Ако има проблем, опишете го, изразете чувствата си и подтикнете детето си да намиране решение заедно с вас. Не забравяйте да включите и последствията. Правете предложения и предлагайте избор. Бъдете отворени и за предложенията на детето си.

7. Бъдете гъвкави и готови да променяте стила си на възпитание

Ако често се чувствате разочаровани от поведението на детето си, може би имате нереалистични очаквания. За родителите, които мислят в стил „трябва“, може да е полезно да прочетат нещо по въпроса или да поговорят с други родители или специалисти по детско развитие.

Заобикалящата децата среда оказва влияние върху поведението им, така че може да успеете да промените това поведение, като промените средата. Ако се окаже, че постоянно казвате не на 2-годишното си дете, потърсете начини да промените обкръжението си, така че по-малко неща да са забранени. Това ще доведе до по-малко разочарование за всички.

Тъй като детето ви се променя, постепенно ще трябва да промените и своя стил на възпитание. Има вероятност това, което работи с детето ви сега, да не работи толкова добре след години. Тийнейджърите са склонни да гледат по-малко на родителите си и повече на връстниците си като на модели за подражание. Продължавайте обаче да осигурявате напътствия, насърчение и подходяща дисциплина, като същевременно позволявате на тийнейджъра си да придобие по-голяма независимост.

Не пропускайте да показва обичта си. Снимка: Shutterstock

8. Показвайте безусловната си любов

Като родител вие сте отговорни за напътстването на децата си. Но начинът, по който изразявате напътствията си е от голямо значение.

Когато се налага да се конфронтирате с него, избягвайте да го обвинявате, критикувате или да му търсите вина. Това накърнява самочувствието и води до негодувание. Вместо това се опитвайте да възпитавате и насърчавате, дори когато дисциплинирате децата си. Уверете се, че те знаят, че макар да искате непременно да коригират грешките си, любовта ви към тях е силна и някога няма да се промени.

9. Опознайте собствените си нужди и ограничения като родител

Признайте си, че не сте перфектен родител. Имате силни и слаби страни като лидер на семейството и това е нормално. Признайте способностите. Обещайте да работите върху слабите си страни. Опитайте се да имате реалистични очаквания към себе си, партньора си и децата си. Не е необходимо да имате всички отговори.

Опитайте се да превърнете родителството в управляема сила. Съсредоточете се върху областите, които се нуждаят от най-голямо внимание, вместо да се опитвате да се справите с всичко наведнъж. Признайте си, когато сте сгрешили. Отделяйте и време за самите себе си. Съсредоточаването върху вашите нужди не ви прави егоисти. То просто означава, че се грижите за собственото си благополучие, което е друга важна ценност, която трябва да предадете на децата си.

Елена Николова по материали от KidsHealth

Още от Да поговорим

Децата екстроверти са отворени за света.

Снимка: Shutterstock

8 знака, че детето ви е екстроверт

Майка прегръща сина си. Снимка: Getty

Какво е сигурна привързаност: 3 важни признака

Жена обвинява партньора си. Снимка: Getty

Възможно ли е след изневяра пак да сте заедно

Рисунката на детето издава много неща, които не се виждат с просто око.

Снимка: Shutterstock

Какво издава рисунката на детето

Мъж мечтае за бившата. Снимка: Getty

10 червени лампички, че той обича бившата, не вас

Коментари

Трябва да сте регистриран потребител за да напишете коментар

Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание.

Виж всички коментари

Най нови

Децата екстроверти са отворени за света.

Снимка: Shutterstock

Майка прегръща сина си. Снимка: Getty

Вижте още

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

Ръст и тегло на бебето до 1 година

Какви са нормите месец по месец и на какво може да се дължат отклоненията от тях

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

9 ранни признака на аутизъм

Главната задача на родителите е да ги разпознаят

Илюстрация: Guliver / iStock

Здраве

Ужас: детето има глисти

Как да разпознаем паразитите и какво може да направим

По възраст

Майка прегръща сина си. Снимка: Getty

Да поговорим

Какво е сигурна привързаност: 3 важни признака

Защо това е най-доброто нещо, което можете да дадете на едно дете

Жена обвинява партньора си. Снимка: Getty

Мнение на специалиста

Възможно ли е след изневяра пак да сте заедно

Как да преодолеете болката и да потърсите общ път

17-годишната Шайло. Снимка: Getty

Заедно

Дъщерята на Брад Пит и Анджелина Джоли демонстрира танцови умения

17-годишната Шайло впечатли феновете с динамичните си движения

Хейли Бийбър. Снимка: Instagram

 

Заедно

Бременната Хейли Бийбър с първа фотосесия

Показа как изглежда в шестия месец

Отворена книга, кафе, люляк. Снимка: Getty

Рисунката на детето издава много неща, които не се виждат с просто око.

Снимка: Shutterstock

Да поговорим

Какво издава рисунката на детето

Разберете повече за емоциите на малчугана чрез този интересен и занимателен за него тест