Мързел, хитрост, инат - качества, които гарантират успех

Колкото и да упрекваме детето, тези качества му позволяват да се развива

16 Септември 2023 г.

Винаги сме недоволни. Хлапетата или са твърде бавни или много активни, страхливи или пък безразсъдни....
Ако се откажем да бъдем прекалено критични и включим позитивното мислене, ще осъзнаем: качествата, които ни дразнят толкова много сега, може би след десет години ще се превърнат в супер предимства на нашите деца. Ще развият техните таланти и ще са коз за успех.
Какво да направим?
Като начало приемете, че зад всяка непоносима черта на характера се крие истински талант. Тогава ще промените настроението и отношението си - ще спрете да се карате на хлапето и ще започнете да го вдъхновявате. Защото и без ваша помощ то вероятно ще открие тези таланти в себе си, но много по-късно.
Психолог, консултант на  Family Tree  разказа как да направи това.

Инат

„Не ми противоречи, прави каквото ти кажа!"
Какъв талант може да се крие зад упорството, проклетията и ината?
Детският инат е много досаден. Но той е проява на сила и не винаги ни е лесно да признаем, че детето е много силно, може би по някакъв начин дори по-силно от нас..

Дете, което се цупи и не се подчинява.Снимка: Getty 

Инатът е ценен талант, истински локомотив, който може бавно и сигурно да доведе детето до всяка цел.
Тук е и умението да казва „не“, и спазването на личните граници и ясното разбиране какво иска, и увереността, че целта е постижима...
Като цяло, инатът е страхотен дар.

Къде ще бъде полезен?
Упоритостта – постоянството и придържането към принципи са необходими за учени, изобретатели, представители на всички социални професии (например адвокат, брокер).
Как да вдъхновим хлапето?
Кажете му: „Ти си удивително упорит! В бъдеще може да постигнеш много. Мисля че определено можеш ще намериш злато там, където другите вече са се отчаяли да търсят!”

Хиперактивност

„Поседни за малко. Престани да тичаш нагоре-надолу, вече ме боли главата.”

Какъв талант притежава това хлапе? Най-често едно дете, на което “лепят етикет“ хиперактивно, всъщност не е хипер, а просто активно и будно. То има много интереси, които трудно могат да бъдат задоволени в рамките на деня.
Активността му в бъдеще може да се прояви в способност щедро да изразходва енергията си и бързо да се възстановява, да инвестира, да поема с охота всеки бизнес, да научава нещо ново.

Дете, което скача. Снимка: Getty​

Къде ще бъде полезно? Хиперактивността ще позволи на детето да живее на високи скорости, да не се паникьосва от постоянни проблеми. С времето това става ключ към успеха.
Днешното хиперактивно дете лесно ще комбинира няколко професии, ще овладее нови професионални области, лесно ще превключва от една задача към друга и няма да е неудовлетворено от такъв неистов график.
Умението да се живее активно е незаменимо например за шоумени, политици, топ мениджъри, журналисти, телевизионни продуценти.

Как да го вдъхновим? Казвайте му: „Ти си толкова умен, винаги ще бъдеш навреме навсякъде. Основното е да не се пренапрягаш и да си почиваш от време на време. Притежаваш неизтощими „батерии”. Имаш толкова много сила, че ако решиш, можеш сам да прокопаеш метрото. И как успяваш да мислиш за толкова много неща едновременно!“

Хитрец

„Хей, не играеш по правилата, мамиш. Други тичаха през целия стадион, а ти го даде на късо. Не хитрувай!“

Какъв е неговият талант? Пред вас е светъл, находчив ум, който търси решения. Често така се проявява търговската жилка: този човек знае как да изразходва минимум ресурси, за да постигне резултат?
Знае как да избегне неприятности и да стигне пръв до победата.

Дете, което измисля хитрини.  Снимка: Getty


Ако вашето дете генерира такива решения в обучението, в общуването, в екипните игри, вие и той сте невероятни късметлии. Основното нещо е да го научите как да живее по правилата и да използва таланта си в своя полза, без ущърб на другите.

Къде ще се реализира? В бизнеса, управлението, маркетинга, производството и всички професии, където трябва да се вземат бързи решения.

Как да го вдъхновим? Казвайте му: „Умен си, успя да измислиш как да заобиколиш това неприятно препятствие, въпреки че според правилата трябваше да вървиш направо.”

Мързел

„Колко си мързелив. Нищо не вършиш, докато не те принудя. Друг на твое място досега щеше да го е свършил 100 пъти. А ти се мотаеш. Размърдай се. Стани от дивана.“

Какъв е талантът му? Психолозите казват, че мързелът не е толкова порок, колкото форма на пестене на енергия, начин да избегнете действия, които могат да ви унищожат.

Дете, което лежи на дивана. Снимка: Getty

Случва се мързеливо дете просто да се пести. Освен това най-вероятно то е предпазливо, не е склонно да предприеме нещо, без добре да го обмисли. Критичност, предпазливост, способност за изчакване - това са ценни умения на бъдещето.

Къде ще бъде от полза? Навсякъде, където има риск от бърнаут, ако човек неразумно изразходва енергия си, както и в онези области, където трябва да издържи на напрежението, без да допуска грешки. Медицина, инженерство, цифрови технологии, изследване на космоса.

Как да го вдъхновим? Казвайте му понякога:„Чудесно е, че цяла събота не направи излишни движения и запази батериите си, но сега можеш да ми помогнеш за генералното почистване.”

Мона Василева

Още от Да поговорим

Изборът на стол за хранене за мъничето е много важен.

Снимка: Shutterstock

Как правилно да изберете детски стол за хранене

Бременността носи невероятни усещания.

Снимка: Shutterstock

5 незабравими мига по време на бременността

Снимка: Getty

На три месеца бебето става подозрително към непознати

Снимка: Getty

На 2 месеца бебето опознава тялото си – открива, че има ръце и крака

Бременна жена разговаря със своята дула. Снимка: Shuttestock

Как дулата помага на бременната жена

Вижте още

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

Ръст и тегло на бебето до 1 година

Какви са нормите месец по месец и на какво може да се дължат отклоненията от тях

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

9 ранни признака на аутизъм

Главната задача на родителите е да ги разпознаят

Илюстрация: Guliver / iStock

Здраве

Ужас: детето има глисти

Как да разпознаем паразитите и какво може да направим

По възраст

Добре е да научите детето на ред от ранна възраст.

Снимка: Shuttestock

Да поговорим

20 практични идеи, с които да научите на ред детето (Част 1)

Това може да бъде много лесно и забавно, ако го превърнете в игра за малчугана

Снимка: Shutterstock

Да поговорим

Как да станете по-добри родители

Това е наистина важно, защото формира основата на общуването ви с детето

Изборът на стол за хранене за мъничето е много важен.

Снимка: Shutterstock

Здраве

Как правилно да изберете детски стол за хранене

Има няколко неща, с които е важно да се съобразите
-->