6 проблема, които можете да решите с правилната приказка

Как да я превърнете в инструмент за възпитание

Снимка: Guliver / iStock

За да има възпитателен ефект от приказката, тя трябва не просто да се прочете, а да се поднесе по правилния начин и в точния момент, твърдят специалисти.
Има и още няколко условия:

- Избирайте приказка, която ще ви помогне да решите конкретен проблем

- Не превръщайте приказката в лекция с назидателен характер. Приказките „работят“, защото не предизвикват съпротива у детето. А наставленията и нравоученията имат точно обратния ефект.

- Обсъждайте емоциите на героите. Попитайте детето какво се е случило в началото. Как са се чувствали героите и какво се е променило по-късно.

- Ако можете, адаптирайте приказката така, че да е подходяща за вашето дете (може в описанието на героя да вмъкнете нещо характерно за вашия син/дъщеря или определени думи). Това ще помогне на детето да съпреживее ситуацията и да се идентифицира с героите.

6 ситуации, които може да разрешите с приказка

1. Предстои детето да тръгне на градина. Това е сложен период за него и приказките могат да помогнат в подготовката. С тяхна помощ дори сложни теми ще превърнете в игра.

2. Отношения между братя и сестри. С помощта на приказките може да подготвите детето за предстоящата поява на братче или на сестричка. А по-късно те ще научат децата да се договарят помежду си, да си ревнуват по-малко и да се разбират по-добре.

3. Детските страхове. Има много приказки, които помагат на хлапетата да се справят с традиционните страхове – от тъмно, чудовища, гръмотевици и силни шумове.

4. Агресия. Децата често се карат, посягат да ударят, хапят, не могат да контролират яда и обидите. Не могат да намерят начин  да изразят гнева и негативните си чувства. Приказките им дават нагледен пример, как да се държат приемливо .

5. Хигиена и подреждане. Родителите често се уморяват да повтарят едно и също „Прибери си играчките. Подреди си стаята!“.
За да не хабят излишни нерви, на помощ могат да дойдат приказките. Вълшебната история често се справя с тази задача много по-лесно, отколкото крясъците, заплахите и наказанията. Същото се отнася и за основните правила за лична хигиена.

6. Безопасност. От както свят светува една от основните задачи на приказките е била да защитават децата от опасностите. Чрез подходяща приказка нагледно може да обясните на детето защо не бива да играе на платното, да тича по улицата и други правила за безопасно поведение.

Приказките, притчите, истинските истории от живота са безценен възпитателен арсенал на родителите и помагат за изграждане на отношение на доверие помежду им.
Затова не подценявайте тяхната роля. Четете книжка поне по 10 минути всеки ден и ефектът няма да закъснее.

Ирина Терентева, адаптация Мона Василева

 

Коментари
Последни видеа