9 изненадващи причини за детските истерии

И как да действаме, за да ги потушим

Снимка: Guliver / iStock

Всяка майка се притеснява, когато детето се тръшне на пода, рита и пищи. Особено, ако това се случи в средата на магазина и наоколо има куп „загрижени“ хора.
Как са се справим със ситуацията съветват Наталия Калашникова и Оксана Туркина, на стайта woman.rambler.ru.

Те изброяват 9 неочаквани причини за лошото поведение на детето и дават съвет как да реагираме.

Детето се е „лепнало“ за родителите си

Детето, което упорито и постоянно търси контакт с родителите си, им „съобщава“, че вниманието, което му отделят, не му стига.
Прегърнете хлапето, отделете няколко минути от безценното си време само за него. Когато се убеди във вашата любов, внимание и грижа, само ще изтича да си играе.
Ако това не се случи, проверете дали не вдига температура, дали гърлото му не е зачервено.
Много често децата се гушкат в родителите в началото на простудни или вирусни заболявания, защото усещат дискомфорт и, че нещо се случва в тялото им.

Вечер се весели до сълзи

Вечерната превъзбуденост на хлапето се дължи на натрупаните през деня впечатления. Ако това се случи на възрастните, те лягат и се отпускат. При децата това не се случва. Те са устроени различно.
Уверете се, че детето не е гладно, изкъпете го и го сложете да спи.

Изведнъж става хиперактивно, капризно, агресивно

Ненадейните пристъпи на плачливост и капризи по всяко време на деня, могат да са придизвикани от глад, препълнен пикочен мехур или друг дискомфорт.
Наблюдавайте детето. Много хлапета стават свърхактиивни, когато трябва да акат, ако са огладнели, преди часът за хранене да е настъпил. Нахранете го или го сложете на гърнето, в зависимост от нуждата.

Прави сцена в магазина

Това може да се дължи на твърде много сензорни стимули и на умора - стая пълна с играчки и нови приятели, дълго пътуване, постоянно променящата се обстановка …
Ако добавите и малко стрес, затова, че сте отказали да купите едно или друго лакомство или играчка, детето не може да се справи с чувствата си.
Проявете разбиране (това не значи да я купите) и съчувствие. Разберете каква е конкретната причина, и ако заедно не може да решите проблема, със спартанско спокойствие и невъзмутимо лице се насочете към дома.

Става агресивно, след като е хапнало сладко

Някои диетолози са на мнение, че бялата, рафинирана захар, действа на детския мозък като наркотик. От начало го зарежда и дава прилив на сили, след това идва рязък спад, раздразнение, а при някои дори и агресия.
Някои оцветители в храната и добавки също могат да предизвикат и агресия.
Затова, ако ще сте на дълга разходка, се подгответе със здравословна храна – плодове, зеленчуци и вода. Парче баница, също може, но сладко на гладен корем не вещае нищо добро.

Сънува страшни сънища

Не винаги нощните кошмари са отражение или пък разтоварват преживените през деня страхове. Понякога нощните страхове се предизвикват от нарушено кръвообращение или с проблеми в съдовете. Ако се налага, направете консултация с невролог. 
Страшните сънища може да са резултат и на това, че детето е гладно. Да си легне, без да е вечеряло е също толкова вредно както и да си легне с натъпкан корем. 
Ако кошмарите се повтарят, не е изключено детето да е малтретирано в колектива. Говорете с учителката и възпитателите.

Повтаря натрапчиви действия 

Непрекъснато отваря и затваря врати, мие си ръце през час, гризе си ноктите или се хапе устните – стериотипите на поведение не винаги означават диагноза. Те може да са проява на преумора, недоспиване или тревожност.
Ако детето е преуморено или недоспало – всичко е ясно, Трябва да си легне, да се наспи, да почива.
Как обаче да постъпим, ако то е тревожно?
На първо място, го уверете, че вие го обичате много, че сте до него, и че винаги ще сте там, за да помогнете. Прекарвайте повече време заедно, без да бързате и до го притеснявате да си напише домашните, да чете, да си приготви чантата.
Липсата на напрежение носи спокойствие и на превъзбудената нервна система.

Оплаква, че всички то обиждат (че никой не го обича)

Това не означава, че е истина и, че се случва. Добре е да проверите и да се убедите дали е така, без значение дали хлапето ходи на градина или е в училище.
Понякога то е толкова слабо, че всичко го наранява. Причините могат да са от физическо естество, раздразнение, неудобни дрехи или обувки, а също така и промени в живота, към които хлапето не е успяло да се приспособи.

Оплаква се постоянно, че му е скучно

Напомнете му за играчките, книжките и анимационните филмчета. Не е нужно да бързате.

Често „мен ми и скучно“, означава, че се е затъжило за внимание. Скуката е вътрешна празнота, която обикновено не се запълва с играчки и информация. Тя се запълва с отношение, внимание и общуване с възрастен, който наистина е загрижен.
Решението е просто – измислете игра, която ще играете заедно и ще забавлява детето. Не е важно какво точно ще правите – може да миете заедно съдове, да чистите стаята, да четете книжка, да гледате филм. Важно е заниманието да е съвместно.

Универсалното правило е: ако не знаете какво тревожи и притеснява детето, да го гушнете. В повечето случаи това помага. Пробвайте!

Мона Василева

 

Коментари
Последни видеа

Разговор

19 октомври 2019 г.