Свежи инструкции за справяне с капризно хлапе

Детски психолог проиграва различни ситуации, за да помогне

Снимка: Guliver / iStock

Няма начин да не сте ги виждали - родители, които просто не са в състояние да контролират поведението на децата си. Може би понякога укорявате тези майки и бащи, които не успяват да успокоят своите крещящи хлапета, които настояват за нещо си и се тръшкат по земята в магазина, вземат играчките на другите, хвърлят новия конструктор, тропат с крак…

Но това може скоро да се случи и на вас. И в моментите, когато ви се иска направо да побегнете, защото не можете да се справите с капризите и лошото поведение на детето си, знайте, че не сте сами. Не сте прави, ако си мислите, че всички ви осъждат като несправящи се родители, това е заблуда – всички наоколо са на ваша страна: продавачите в супера, стюардесите в самолета са виждали най-различни деца и ситуации, така че вашият случай е просто един от тях, твърди детският психолог Алла Воробьова пред parents.ru и разглежда различни примери, за да помогне.

В магазина за хранителни стоки

Когато отивате да пазарувате с детето, разказвайте му за всички продукти, които ще купувате – какви цветове са яйцата, чушките, защо трябва да купите именно този сорт ябълки и защо е важно да се яде пълнозърнест хляб. Малкото вероятно няма да запомни и половината от получената информация, но ще се постарае да ви слуша и няма да се суети и да капризничи около стелажите, а ще ви следва и ще опитва да помага да намерите това, което да сложите в пазарската количка.

Следната фраза е обикновена, но работи: „Потърпи още пет минути, скоро ще си тръгнем.“ Ако все пак детето започне да тича и да не слуша, помолете го да ви намери млякото със зелен етикет или нещо мюслите в оранжева опаковка – така то ще се почувства значимо и отговорно.

В магазина за детски дрехи

 „Виждала съм майки, които водят своите 2-годишни деца и ги питат: „Ще носиш ли тези панталони?“, разказва продавач-консултант в един магазин за детски дрехи. „Повярвайте, ако панталонът е удобен, а цветът не дразни малкото, то може да го облече и след покупката. Важното е да се съсредоточите върху едно нещо.“

Не давайте на малкото прекалено голяма власт да избира. Повечето млади родители знаят от опит, че след третото мерене детето е вече силно раздразнено, станало му е скучно и е започнало да капризничи. Щом сте убедени, че в магазина има наличен нужния размер, няма нужда да мерите на място, а в противен случай няма смисъл да посещавате този магазин.

В детския фризьорски салон

За да стои мирно, докато го подстригват, вземете му любима играчка или книжка с картинки, която да му дадете, докато фризьорката си върши работата. Но ако детето се страхува от ножиците? Репетирайте вкъщи, преди да отидете във фризьорския салон – сложете му кърпа около вратлето, а вместо ножици използвайте палците си да му покажете, че е лесно, интересно и приятно да те подстригват.

В магазина за играчки

„Купи ми, купи ми, купи ми“ – невъзможно е да избегнете тези стонове и крясъци, но можете да действате бързо, докато сте в магазина и така може би детето няма да успее да забележи всички и кукли и колички, които да поиска. По-големите, 5-7 годишни деца можете да контролирате, като предварително се уговорите каква е целта – награда, подарък за рожден ден, подарък за приятелче…

Разберете се отрано и за точното количество играчки, които можете да купите, за да не се разправяте на касата в магазина за това или онова, което то поиска допълнително – така ще съхраните доста нервни клетки.

В поликлиниката

Бъдете винаги честни с детето за това защо трябва да отидете на лекар. Ако му предстои профилактичен преглед, ако се опасявате, че се разболява – винаги казвайте истината. Ако детето види лекаря със слушалките без да очаква това, може да стане много нервно, и още – никога не го плашете с доктори и медицински сестри.

Играйте на домашен лекар вкъщи, за да му стане понятна ситуацията - всяко дете се справя добре, когато нещо му е познато или поне малко предсказуемо.

В библиотека и книжарница

Научете детето, че на тези места е важно да се говори тихо, разказвайте му за книгите, за филмите, снимани по тях, въобще, обяснявайте му много за литературата, и уважавайте неговия избор. Когато родителите кажат: „Ти вече си голям за тази книга“, грешат много, защото забравят, че с помощта на картинките героите и историята оживяват.

И фактът, че детето се е заинтригувало, не е за подценяване. Ако то капризничи и не иска да чете, предложете му да поиграете – една страница четете вие, следващата – то. Така ще има време да си почине и да му стане забавно.

В ресторанта

Да дадете на детето мобилния си телефон не е единствения начин да го усмирите по време на вечеря в ресторант. Ако сте отишли в заведение с приятели и вашите деца са по-големи от пет години, сложете ги на съседна маса – малките обичат, когато към тях се отнасят като с възрастни и обикновено безобразничат по-рядко, защото оценяват вашето доверие към тях.

Но когато детето е по-малко, постарайте се да ходите в ресторант привечер, когато все още няма много хора, за да не ви е неудобно, ако малкото започне да плаче и да вика по някаква своя си причина. Разучете менюто предварително в сайта на ресторанта, за да можете да поръчате веднага – така ще съкратите времето за чакане на поръчката и, съответно – времето за капризи и бели.

На рожден ден

Отивате на гости на приятелче – напомнете на своето дете, че именно приятелчето му ще бъде в центъра на вниманието, то ще духа свещичките на тортата и на него ще му дават подаръци, защото така се прави на рожден ден – така може да предотвратите спорове и крясъци. И бъдете наблизо, в случай, че на детето ви е трудно да не се разстройва от това, че друг обира лаврите на празника.  

Родителите често се тревожат, че децата им, когато са по-стеснителни, не се забавляват заедно с останалите. Но не е редно да ги заставяте да участват в общите игри, ако не искат да го правят – това може да има обратен ефект. А ако устройвате празник у вас, внимавайте с количеството гости, защото многото народ може да изплаши хлапето и то да реагира с викове.

В самолета

На дълъг полет с малко дете всичко е възможно – да е прекалено хладно от климатика, да стане скучно, да огладнее, да разлее сок… Ето защо ви трябват най-различни запаси – резервна дреха и памперси, топли обувки, много закуски, защото храната в самолета може да не му хареса, и разбира се, от играчки, с които да се занимава на пътешествието.

Не се притеснявайте да молите за помощ стюардесите, например, когато искате да отидете до тоалетната – неща една от тях го подържи за малко.

6 допълнителни инструкции

Снимка: Guliver / iStock

Научете се да предсказвате поведението на детето: Например, ако е гладно, не го вземайте със себе си в магазина за хранителни стоки  ще започне зда врънка да му вземете чипс или шоколад. Нека хапне нещо полезно и след това отидете.

Помолете го за помощ: Преди да тръгнете, обяснете какво искате да купите и защо – маруля и репички за салатата, плодове за плодова торта, сирене за закуска… и го помолете да ви помогне да намерите най-хубавите – така детето ще се чувства отговорно да търси именно тези неща, които сте изброили, за да си ги набавите и няма да клинчи към рафтовете със снакс.

Можете да направите списък и да му го връчите, за да чете и да търси заедно с вас необходимите неща.

Задавайте въпроси: Главното е да му отвлечете вниманието от предизвикателствата пред погледа му, за да не се изнервя и да изпада в истерия. В магазина го питайте как мисли – дали с тази целина супата ще стане по-вкусна, в музея – дали тази картина му харесва, и т. н.

Не го игнорирайте: Когато забележите, че детето започва да мрънка, да се цупи и се кани да заплаче, спрете да правите каквото и да било и гогушнете, целунете и попитайте какво се е случило. Често пъти това е достатъчно лошото настроение да отмине.

Пренасочвайте енергията: Хлапенцето започва да тича и да лудува в магазина – обещайте, че веднага, след като излезете оттам, ще отидете на детската площадка, но сега трябва да се успокои – очакването на нещо приятно за него върши работа – малкото ще слуша. Но вие трябва да изпълните обещаното.

Съпреживявайте: Случва се понякога ситуацията да изглежда без изход, например – на борда сте на самолет, той излиза, а детето скача и тръгва по пътеката между седалките. Дайте му да разбере ,че не ви е все едно: „Разбирам те, че не искаш да стоиш на едно място, и на мен също ми се иска да се поразходя, но сега е много важно да сложим коланите и да поседим мирно пет минути – моля те прави ми компания да поседим малко заедно.“

Марина Атанасова

Коментари
Последни видеа