Блогърка: Детето ми не е длъжно да си дава играчките

Позицията ѝ взриви социалните мрежи

24 октомври 2021 г.

Илюстрация: Guliver / iStock

Трябва ли детето да дава играчките си на другите на площадката?
Британка, майка на 4-годишен син, публикува във фейсбук личната си позиция по този въпрос и разпали ожесточени спорове. Нейният пост беше прочетен от 240 хиляди души.

Alanya Kolberg е обикновена майка, която живее в Спрингфилд. По време на разходки и игра в парка, когато тя извежда сина си, често става свидетел на една и съща ситуация – непознати хлапета посягат да вземат играчки от ръцете на детето. Или пък го молят и настояват да им ги даде. Според Алания то въобще не е длъжно да отстъпва.
Ето и нейния разказ. 

„Веднага щом пристигнахме на детската площадка, към сина ми приближиха 6 момчета и буквално го заградиха от всички страни. Те му искаха играчките – различни трансформъри, камиончета и фигурки от Майнкрафт. 
Когато те се приближиха още повече, Карсън се вцепени, силно притискаше към гърдите си своите „съкровища“, за да ги запази. След това ме погледна.“

И тогава Алания се намесва и му казва, че има пълното право да каже на тези деца „не“.

А, когато той им каза „не“ , всички те се втурнаха към мен да се оплакват, че синът ми не иска да си дава играчките“, разказва тя и добавя: „Той не е длъжен да дели своите играчки с вас. И той ви каза „не“. Ако сам реши, той ще ви позволи да си поиграете с неговите играчки.“

Реакция ѝ взриви разпалени спорове в социалните мрежи.

Снимка: Guliver / iStock

Ето още от разсъжденията на младата майка

„Ако аз си донеса в парка сандвич, длъжна ли съм да си го разделя с някой непознат? "Не!“

Така че няма защо да ме гледате презрително и да си мислите, че моят син е постъпил нетактично и грубо. Замислете се – защо той да не е прав в тази ситуация? 
Човек, който не иска да си даде своите играчки на шест непознати или на шест деца, които настояват за това, знае добре, че има право и че тези играчки са негови, а не техни.

Нашата основна цел е да научим децата да се държат като възрастни, аргументира се Алания – аз познавам много родители, които не са научили децата си да казват „не“, и те не могат да поставят граници, не могат да защитят своето пространство. И аз влизам в това число“.

Според нея е много по-правилно да покажем на детето как да се защити в една или друга ситуация, как да реагира така, че да запази това, което не иска да дели с останалите, без да се притеснява.

„И следващия път, когато вашето дете каже, че не иска да услужва със своите играчки, си спомнете, че не живеем в свят, в който хората се жертват за другите. И аз няма да уча детето си на това, защото в съвременното общество тази схема не работи“, категорична е тя.

Във фейсбук веднага се оформиха 2 лагера – едни споделят позицията на Алания, а другите са на противоположно мнение, като осъждат „егоима“, който проявява. 
И всеки дава куп сериозни аргументи.

Вие как смятате?

Мона Василева

 

Коментари
Последни видеа