6 напътствия за всеки ден

Нужно е често да уверяваме детето в нашата любов и подкрепа

14 април 2019 г.

Снимка: Guliver / iStock

Всяко семейство има свой код – как да успокои тревожното дете, как да го окуражи, как да насърчи доброто поведение или да го отклони от лош навик. А това, което е важно, е двамата родители да са последователни и заедно да вървят в една посока.

Основните послания, които отправяте към детето, според психолозите, трябва да са насочени към това да му покажете, че го обичате. Не пестете изреченията.
Във времето на нашите баби остана съветът, че детето се целува само докато спи, за да не се разглези.

1. Много те обичам

Съвременната наука твърди, че дори да го повтаряте на всеки половин час, това ще донесе само полза.
Когато детето се чувства обичано и подкрепяно, ще върви по-уверено напред. А за него е важно да усеща зад гърба си винаги опората и подкрепата на родителите си.

2. Вярвам ти

Вероятно това е нещо, в което всяко дете се съмнява. Затова е добре да чува тази фраза.
Изграждането на взаимно доверие трябва да стане в най-ранна възраст, много преди да са се явили пробойните характерни за пубертета.

Няма нищо страшно да кажете на 5-годишното си дете, че му вярвате, когато ви разказва дори за несъществуващи приятели или страхове. И да усещате, че фантазията му рисува сценарий, слушайте и открийте зрънцето истина, за която си струва да му вярвате. Защото и от най-невероятната история на хлапето, има какво има научите за неговия свят.

3. Пробвай отново

Някои деца бързо се предават. Особено по-малките. Очакват всичко, което правят възрастните и на тях да им се получи с едно щракване на пръстите. Затова е важно да повтаряте, че трябва да са упорити и да пробват пак и пак.

И в момент на провал за детето е важно да чуе, че ще сте до него, когато пробва отново. Нужно му е насърчение и подкрепа в сложни за него ситуации. Особено, ако ченгелчето, което се опитва да напише, изпада от реда и е отчайващо криво.

4. Всеки може да сгреши


Лесно е да се каже, трудно – да се постигне. Повечето деца са чувствителни на тема провал. Още от детската градина, където ги класират на успешни и на такива, които не се справят. Затова е важно да подготвите хлапето за ситуации, в които някой ще му обяснява, че не е сред първите или сред отличниците. Когато знае, че го обичате независимо от неуспеха, ще получи криле.

5. Прости ми

Ако вие може да го кажете в една или друга ситуация, и за него ще е по-лесно да го изрече. За детето да поиска извинение е един от най-трудните уроци. Така че вие му дайте пример. Според психолози, този жест от страна на родителите създава у детето чувство за справедливост и за лично достойнство, което ще цени и ще отстоява в бъдеще.
И още нещо – като получи извинение от вас, то от ранна възраст  ще се чувства равнопоставено.

6. Спокойно. Ще се справиш

Вероятно това се подразбира от предишните 5 съвета. Защото чувството на защитеност и безопасност е важно за детето. То трябва винаги да усеща вашето рамо и здрава ръка.
И в прекия и в преносния смисъл.

Мона Василева

Коментари
Последни видеа

Мисия

17 юни 2019 г.