Как да говорим с децата за алкохола – 10 идеи

Без да ги обидим, засрамим или отегчим: актьори дават съвети на родителска среща в бар

23 Февруари 2019 г.
Как да говорим с децата за алкохола – 10 идеи

Снимка: Shutterstock

Този труден казус разговор с децата за алкохола – такъв, че да им помогне, а не да ги кара да се чувстват неловко; да ги накара наистина да бъдат внимателни към себе си и света наоколо; да бъде уважителен към тях и такъв, че да ги подтикне да поемат отговорност, е на фокус в проекта „Родителски срещи в бар: Малки разговори за големи теми“.

Идеята за превенция на употребата на алкохол от непълнолетни развива Спиритс България с подкрепата на Агенция за закрила на детето и образователното министерство.

- Кога да заговорим за алкохола?
- Как да подхванем темата за отговорната консумация, без да изпаднем в крайности и пълно отрицание?
- Как да развием самочувствието им, така че да не се поддават на вредни влияния?

Актьори, спортист, журналисти, учители и родители миналата седмица се събраха на родителска среща в бар, за да потърсят отговори на тези въпроси и да споделят опит.

Мира Иванова, Ваня Джаферович и актьорите Дария Симеонова, Гергана Стоянова и Васил Бинев се обединиха около идеята, че възрастта 10-11 години е най-подходяща за провеждането на тези важни разговори.

Дария Симеонова, която е майка на няколкомесечно бебенце, е убедена, че в никакъв случай не бива родителите да използват назидателен тон в общуването с децата си.

"Когато кажеш не, те правят точно обратното",смята актьорът Васил Бинев, баща на 17-годишна дъщеря, за когото доверието между деца и родители е изключително важно.

Под мотото „Ако искате детето ви да е здраво стъпило на земята, трябва да му сложите малко отговорност върху плещите“ от организацията съставят книжка с 10 идеи, които ще доведат до смислен диалог. Тя е съставена с помощта на майката и психолог Яна Алексиева, журналиста Драгомир Симеонов - баща и журналист, и Емил Джасим, учител.

Говорете с децата си навреме. Това време е сега

Доказано е, че когато малките искат да разберат нещо, питат първо родителите си, но станат ли тийнейджъри, предпочитат да научават неща от източници извън семейството. Възползвайте се от момента да говорите с малките ученици по всички теми, които ви вълнуват – вас или тях.

Как да започнете разговора за алкохола?

Използвайте повод – семейно събиране, гости, филм, снимка, билборд, за да заговорите на тази тема. Коментирайте сцени, герои и техните действия, доброто и лошото. Задавайте въпроси на детето си какво мисли, съгласно ли е с това. Превърнете филма, списанието или шегата в посредник, от който и двете страни да се възползват, за да няма неловки моменти.

Използвайте достъпен за децата език. Обяснете онова, което се случва с пияния човек не с думи като „алкохолизира“, „делириум“, „превенция“ и подобни, защото ще останете неразбрани. Най-добрата техника си остава прости, ясни и къси думи, с които откровено и директно казвате това, което мислите.

Подходяща атмосфера

Тя трябва да помогне на детето да се почувства свободно да зададе какъвто и да е въпрос, без да се притеснява или срамува. Чувството за хумор и ведрото настроение помагат. Докато пускате шеги и оставяте детето „да ви се качи на главата“, то ще се отпусне и осмели да бъде откровено, защото не чувства ограничения. Когато зададе сложен въпрос, например: „Какво е пияница?“, „Татко пиян ли е?“ и т. н., никога не казвайте „Не знам“ или „Сега не ми се говори за това“.

Без значение колко сте заети или затруднени да отговорите, потърсете отговор, например „Не съм сигурна, това е интересен въпрос, да проверим заедно.“ Когато не знаете нещо или нямате отговор, това е естествено, признайте го спокойно – важно е децата да почувстват, че имате желание да съдействате.

Разкажете не само факти, но и лична история

Първите уроци преподавате вие, затова възползвайте се и към всяка история споделяйте и собствените си разбирания за нещата, които смятате за ценност, ваши преживявания и спомени не само факти, защото те не са достатъчни. За да е по-склонно детето ви да говори по темата, провокирайте го, например: „С баща ти като бяхме студенти на един купон той прекали с алкохола… Опс!“ Когато прекъснете изречението с усмивка, сякаш сте се изпуснали, то ще ви помоли да доразкажете историята и така, на смях, ще му обясните.

Бъдете добър модел за подражание. Не посягайте към алкохол пред децата, когато сте ядосани или изнервени, за да не останат с впечатлението, че това е решение на житейски проблеми. Когато пиете алкохол, се дръжте естествено – не се крийте, бъдете умерени. Нека децата разберат, че алкохолът е част от живота на зрелите хора – празник, вечеря, разпускане. Ако не пиете, обяснете защо не го правите, изложете своето мнение и пътя, който сте извървели до този извод.

Бъдете естествени и спокойни

Не е добра идея да предавате негативни емоции с настойническо изражение, а ако се колебаете в подхода, използвайте откровено отношение: „Учителката ти посъветва всички родители да говорим с вас за алкохола. Какво точно да кажа – искаш ли да ме попиташ нещо?“

Обръщайте повече внимание на детето

Вниманието към него никога не е достатъчно, но истината е, че понякога пропускаме момента – разсейваме се, не слушаме какво ни говорят, мислим си за наши неща, бързаме да приготвим това-онова, уморени сме – това е проблем с повечето родители, но е важно да намираме време да говорим с децата. За всичко.

Когато го изслушваме, добиваме по-добра представа какво вече знае и докъде може да стигне разговорът. Ако, да речем, ви изненада с въпрос от рода на: „Какво са шотовете?“, контрирайте с: „А ти какво мислиш, че са?“ Така ще сте наясно какво можете да споделите на този етап, а ако загуби интерес, спрете с темата – ще продължите друг път.

Бъдете честни
Колкото и да е голямо детето ви, честността в отношенията винаги е най-правилното решение. Ако не отговорите директно на въпросите, въображението му ще се погрижи за това и лесно може да остане с грешно впечатление. Не е нужно да влизате в детайли, но не оставяйте пропуски в диалога, които то би могло да запълни с различни асоциации и да се обърка.

Бъдете търпеливи

Възрастните имат лошия навик да довършват изреченията на децата, да ги коригират или допълват – потискайте този импулс и оставете малките да се изкажат. Така те сами ще достигнат до своите изводи и ще им е приятно да усетят, че родителите им ги изслушват.

Говорете отново и отново

След като сте отворили темата за алкохола, добре е често да добавяте по нещо към нея. Малките възприемат информацията по-добре, когато е поднесена на малки порции през равен интервал от време. Можете да попитате детето какво си спомня от предишния разговор, за да сте наясно дали има нещо, което не е успяло да осмисли или е разбрало погрешно.

За алкохола можете да говорите навсякъде и по всяко време, не е нужно да започвате разговора със строгото и сковано: „Ела за малко да поговорим“. Когато диалогът е неформален и във вид на поредната лекция, децата са много по-склонни да слушат и запомнят.

Търсете обратна връзка с учителите

Когато не знаете как да постъпите, попитайте учителите, които вдъхват респект на детето и имат обективен страничен поглед. Понякога те могат да бъдат стабилни ментори и да говорят с детето вместо вас, или заедно да намерите най-точния подход.

"Ценностите, откровените разговори и подготовката за различни ситуации, които придружават порастването, се случват в семейството и често предопределят избора на децата. Тази специална родителска среща отново ни показа колко важно е да бъдем откровени и да бъдем пример, който ще намери свое продължение", коментира психологът на програмата Яна Алексиева.

Образование

Как да говорим с децата, за да бъдат успешни

Да поговорим

Как да говорим с децата за смъртта

Образование

Как да говорим с децата за бог

Да поговорим

10-те важни разговора с тийнейджъра (част ІІ)

Още от Да поговорим

Прегръдката и едно от най-силните успокояващи средства.

Снимка: Shutterstock

15 полезни фрази и действия за успокояване на тревожно дете

Двама влюбени. Снимка: Getty

Обичам ли го още: 3 въпроса ще ви помогнат да разберете

Има значение как точно държите ръцете си и то говори за отношенията.

Снимка: Shutterstock

Начинът, по който държи ръката ви, издава какво наистина изпитва към вас

Новият епизод от видеопоредицата е посветен на първите думи на бебето.

Снимка: Kaufland

Бебето произнася първите осъзнати думи около първата година

Прекалената сънливост може да издава дехидратация.

Снимка: Shutterstock

Симптоми на дехидратация при деца

Коментари

Трябва да сте регистриран потребител за да напишете коментар

Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание.

Виж всички коментари

Най нови

Прегръдката и едно от най-силните успокояващи средства.

Снимка: Shutterstock

Има значение как точно държите ръцете си и то говори за отношенията.

Снимка: Shutterstock

Двама влюбени. Снимка: Getty

Вижте още

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

Ръст и тегло на бебето до 1 година

Какви са нормите месец по месец и на какво може да се дължат отклоненията от тях

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

9 ранни признака на аутизъм

Главната задача на родителите е да ги разпознаят

Илюстрация: Guliver / iStock

Здраве

Ужас: детето има глисти

Как да разпознаем паразитите и какво може да направим

По възраст

Двама влюбени. Снимка: Getty

Новият епизод от видеопоредицата е посветен на първите думи на бебето.

Снимка: Kaufland

Да поговорим

Бебето произнася първите осъзнати думи около първата година

Новият епизод от съвместната видеопоредица на Kaufland и Българската педиатрична асоциация „Моето бебе расте“ дава ценни съвети за двигателното развитие на детето

Прекалената сънливост може да издава дехидратация.

Снимка: Shutterstock

Здраве

Симптоми на дехидратация при деца

Малките се обезводняват много бързо в топлото време, затова е важно да знаете как да разпознаете това състояние

Илюстрация: Getty

Да поговорим

8 фрази, които рушат доверието на детето във вас

Когато от устата на родителите се изплъзват думи, които нараняват

Лиъм Хемсуърт. Снимка: Instagram

Заедно

Лиъм Хемсуърт е на почивка в Гърция с приятелката си

Звездата от „Игрите на глада“ се среща с модела Габриела Брукс от 2019 г.