По часове или по задачи? Как е по-добре да структурирате деня си

Изследователят Тамар Авнет обяснява защо не само щастливите не носят часовници, но и тези, които не са безразлични

05 Юни 2023 г.
По часове или по задачи? Как е по-добре да структурирате деня си

Планиране. Снимка: Shutterstock

Първите механични часовници в света са тези на часовниковите кули, създадени в Европа  по времето Ренесанса, някъде между 1270 – 1300 година. Те не са имали нито циферблат нито стрелки, а часът е бил оповестяван чрез ударите на камбана. Все още можете да ги чуете в много части на света. Хората по онова време са имали някаква представа за времето на деня, но само в общи линии. Камбаните са се използвали главно за известяване на колективни събития - църковни служби, погребения, градски събрания и др.

В края на 1700 г. за измерване на времето е създадено ново устройство, подобно на това, което използваме днес. То определяло времето с точност до час, минута и секунда. В резултат на това хората започнали да се държат и организират по различен начин от преди. Индустриалната революция е най-добрият пример за това как хората са започнали да организират времето си, използвайки часовници, докато работят на смени на поточните линии. Пристигането и заминаването им отмерва работния ден. Общественият транспорт се развива там, където часовникът определя кога влакът пристига на гарата и кога я напуска. Като цяло целта е била да се повиши ефективността и часовникът се оказва чудесен инструмент за постигането ѝ. Въпреки това, разделянето на деня на часове и минути предполага също и, че всяка минута трябва да бъде отчетена, а това може да бъде много ограничаващо.

Свят, управляван от часовници

Да се ​​върнем от миналото в 2023 година. Часовниците са навсякъде – от мобилни устройства, които са винаги с нас, до сложни спортни джаджи, които показват не само времето, но и пулса, и броя на изгорените калории. В същото време живеем в общество, в което се цени не само свободното от работа време, но и самата идея за необходимостта от периодична почивка за презареждане и по-голяма продуктивност. Много от нас обаче планират и свободното си време с помощта на часовници.

Това е своеобразен оксиморон. Защото най-важното в паузите за отдих по време на работа и в самите почивки от работа не е да бъдете ефективни или отговорни за всяка секунда. Когато някой има нужда от презареждане, той иска да спре, да помисли, да се отдаде на момента. Но като продължаваме да разделяме деня на часове и минути, ние само превръщаме „свободното си време“ в друга задача, която трябва да бъде свършена ефективно и „навреме“. В една култура, обсебена от навременността, не остава място за други начини да контролираме времето си.

Влияние или ефективност

В проучването, което направихме, участниците бяха помолени да планират деня си или по часове и минути, или според задачите, които трябва да изпълнят в този ден. След това беше измерено как използването на тези два различни начина за структуриране на времето се отразява на чувството им за благополучие и контрол върху техните действия.

Получените резултати бяха доста неочаквани. Доминиращото предположението е, че хората, които са точни и структурират деня си въз основа на единици време, контролират повече собствените си действия и са по-концентрирани от тези, които разпределят деня си въз основа на задачи, тъй като на пръв поглед не е ясно кога за тях започва и свършва денят им. Нашето проучване обаче даде обратни резултати.

Тези, които планираха деня си въз основа на часови единици, съобщаваха за по-малък контрол върху собствените си действия и приписваха повечето от резултатите си на късмет или съвпадение (напр. „Справих се добре на изпита, защото имах късмет, беше лесно“). Тези, които планираха на база изпълнението на задачи, съобщаваха за по-силно чувство за контрол и най-вече приписваха резултатите на себе си (напр. „Справих се добре на изпита, защото се готвих сериозно по конспекта и знаех отговорите на повечето от тях“).

Ние отидохме по-далеч и проучихме как типът дефиниция на деня, който влияе върху чувството за контрол, влияе и върху онези действия на човек, които могат да бъдат от полза за околната среда или обществото - например като допринасят за намаляване на глобалното затопляне или даряват пари за благотворителност. И отново получихме неочаквани резултати.

Тези, чийто ден е разпределен по часове, съобщават за по-малка готовност за жертване в сравнение с тези, чийто ден е определен от задачи. Освен това участниците, които използваха времето и бяха принудени по наше настояване да изберат благотворителна организация за дарение, се интересуваха по-малко от нейните цели (за какво ще отидат парите) и повече от резултатите (влияние и ефективност). От друга страна, онези, които пренебрегнаха времето и се стремяха да изпълнят задачата, бяха толкова заинтересовани от целите на благотворителните организации (например дарения за изследване на рака, борба с бедността, неграмотността и т.н.), колкото и от тяхната ефективност.

Продължението четете в Мениджър Нюз

Още от Да поговорим

Братя разменят юмруци по време на път. Снимка: Getty

Има ли нужда от арбитър в детските кавги

Малките деца все още трудно разграничават различните цветове.

Снимка: Shutterstock

Как да разберете дали детето е далтонист

Някои майки наистина обсебват живота на децата си.

Снимка: Shutterstock

Може ли майката да провали живота на детето

Мъж и жена спорят, докато са на път. Снимка: Getty

 

5 трика, с които ще избегнете семейните кавги

Запазете спокойствие, когато детето капризничи.

Снимка: Shutterstock

20 трика срещу детските капризи (Част 2)

Коментари

Трябва да сте регистриран потребител за да напишете коментар

Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание.

Виж всички коментари

Най нови

Братя разменят юмруци по време на път. Снимка: Getty

Мария Шарапова и Александър Гилкс Снимка: Getty

 

Бременна лежи в басейна. Снимка: Getty

 

Вижте още

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

Ръст и тегло на бебето до 1 година

Какви са нормите месец по месец и на какво може да се дължат отклоненията от тях

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

9 ранни признака на аутизъм

Главната задача на родителите е да ги разпознаят

Илюстрация: Guliver / iStock

Здраве

Ужас: детето има глисти

Как да разпознаем паразитите и какво може да направим

По възраст

Братя разменят юмруци по време на път. Снимка: Getty

Да поговорим

Има ли нужда от арбитър в детските кавги

Каква е разумната позиция за ненамеса на родителите

Мария Шарапова и Александър Гилкс Снимка: Getty

 

Заедно

Мария Шарапова обясни защо не бърза да се жени за бащата на детето си

37-годишната тенисистка прекрати спортната си кариера през 2020 г. и стана майка

Бременна лежи в басейна. Снимка: Getty

 

Здраве

Кой спорт помага за по-леко раждане

Изберете натоварване според срока на бременността

Илън Мъск със сина си. Снимка: Getty

 

Заедно

Спасява човечеството от изчезване: Илън Мъск стана баща за 12-ти път

52-годишният бизнесмен смята, че основната опасност за човечеството е ниската раждаемост

Разтворена книга и цвете в нея. Снимка: Getty

 

Малките деца все още трудно разграничават различните цветове.

Снимка: Shutterstock

Здраве

Как да разберете дали детето е далтонист

В първите години от живота си е нормално малкото да не различава добре различните нюанси