Портрет на една НЕсъвършена майка

Да бъдете перфектни е невъзможно, а и доста скучно

07 Юли 2023 г.
Портрет на една НЕсъвършена майка

Майка запазва спокойствие. Снимка: Shutterstock

Да бъдеш перфектна майка е невъзможно и ако трябва да бъдем честни, би било и много досадно. Поне така твърдят италиански експерти.

Колкото и да не ни се иска да си признаем, понякога тайно завиждаме точно на тези НЕперфектни майки, на които животът със сигурност е далеч по-лесен.

Нещо повече – пак според италиански експерти, перфектността не прави децата щастливи или по-здрави, но гарантирано ги натоварва емоционално повече и понякога причинява някои определено неприятни негативни ефекти.

Така че май е по-добре да бъдем такива, каквито сме, а не да се опитваме да се превърнем в идеалната, най-добрата и най-перфектна майка на света. По какво обаче се отличава и как се държи несъвършената майка?

В статия, публикувана в Salon.com, Елиса Щраус, американска журналистка, разказва за НЕсъвършените майки - тези, които са обявили негласна война на жените, които се опитват да „правят всичко както трябва“ с децата си. Ето какво прави една такава майка.

Майка е оставила детето да си играе. Снимка: Shutterstock

Включва телевизора веднага щом се събуди

Децата още не са се разсънили и очите им са почти затворени, но тя вече е сипала набързо някаква пакетирана закуска в млякото им, след което доволна, че си е свършила сутрешните задължения, е пуснала любимото си телевизионно предаване или последния епизод на сериала, който не е успяла да догледа предната вечер.

Така започва утрото на НЕсъвършената майка. Докато децата закусват (а може би просто си играят с храната – в крайна сметка като не са гладни, не е нужно да ядат точно сега), тя вече си взема душ на спокойствие, втрива добре лосиона за тяло в кожата си, прави си кафе, настанява децата пред телевизора и сяда да пие кафето си на спокойствие.

Изхвърля играчки и игри, без изобщо да се замисли

Сядайки на дивана, тя счупва или смачква някоя от детските играчки. Без да се замисли, я изхвърля в кофата – в крайна сметка детето има достатъчно играчки. Какво като му е била любима?

Също така обича често да разчиства, събирайки в торба за смет всички онези играчки и игри, които ѝ се струват вече с неугледен вид. Дори и да намери падналия нос на плюшеното куче, тя няма да си направи труда да го зашие, а просто ще изхвърли всичко като вече непотребно.

Да, детето наистина има планина от играчки и различни игри, но дали не е редно разчистването да стане с негово участие, за да не страда после то? Този тип майки не мислят така.

Тя настоява бебето да спи в собственото си легло

Всеки си има свое легло и трябва да спи в него. Дори да става дума за бебе на няколко седмици. А плачът на детето не е нещо страшно. НЕсъвършената майка предпочита да стане и успокои детето (а най-добре това да направи таткото), защото тя също има нужда от свое пространство, в този случай легло, в което да си почине.

Когато детето порасне, тя ще го връща обратно в неговата стая всеки път, щом то се събуди след страшен сън и потърси утеха при мама и татко. И ще се чуди как някои родители продължават да спят с всичките деца, че даже и с кучето на голямата спалня.

Тя не къпе бебето си всеки ден

Тук вече е спорно кое е по-правилно. Има педиатри, които препоръчват къпане всеки ден, други смятат, че това не е правилно. Независимо от тяхното мнение, тя има свое виждане по въпроса и то не включва къпане на бебето всеки ден.

НЕсъвършената майка смята, че е напълно достатъчно да измие лицето и устата/зъбките на малкото, да му облече пижамата (дрешката за сън) и да го постави в леглото.

Не е задължително тя да прави това нарочно, понякога се случва и от умора. Но по-често този тип майки смятат, че не е необходимо ежедневно къпане. И точка!

Не приготвя домашни ястия

Просто тя няма търпение да готви здравословни ястия и да прекарва часове в търсене на перфектното ястие. В крайна сметка, понякога семейството може да вечеря пица, сандвичи или нещо, купено от топлата витрина на някой магазин.

Или пък приготвя сложна и екзотична вечеря, която повече би допаднала на възрастните, не и на децата.

Майка купува играчки на детето. Снимка: Shutterstock

Лесно се поддава на капризите

Всеки път, когато детето ревне в магазина за нещо, тя бърза да го купи. Първо – не обича да привлича вниманието на околните, второ – дразни се от пищенето на детето, и трето – какво пък толкова ще се случи, ако понякога купува нещо на детето, дори и без повод.

Проблемът е, че това не е само понякога, а твърде често. А и всеки подобен изблик я стресира прекалено, за да опитва каквито и да е алтернативни варианти.

Така обрисуван, портретът на НЕсъвършената майка със сигурност изглежда като гротеска, но е достатъчно да се разпознаете поне в едно от всичките изброени действия, за да се усъмните в собственото съвършенство.

Истината е, че няма нищо фатално в това, понякога да бъдете и леко не по правилата, стига да не прекрачвате границите и да не застрашавате здравето на детето. И обратното – стремежът към перфектност, не е добра идея. Според експертите най-важно е да се намери правилния баланс във всяко едно нещо, дори и в това да бъдете майка.

Деси Тодорова по материали от Pianeta Mamma

Още от Да поговорим

Снимка: Shutterstock

4 ключови въпроса, преди да дойде бебето

Ламин Ямал. Снимка: Instagram

 

Ламин Ямал: младата футболна звезда на Евро 2024

Бъдете особено внимателни какво точно казвате на децата.

Снимка: Shutterstock

7 правилни изречения, когато общувате с децата

Баща и син играят. Снимка: Shutterstock

9 стъпки към родителския авторитет

Пазете внимателно плановете си и ги крийте от чужди уши.

Снимка: Shutterstock

Щастието обича тишината: 5 неща, които трябва да пазите в тайна

Коментари

Трябва да сте регистриран потребител за да напишете коментар

Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание.

Виж всички коментари

Вижте още

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

Ръст и тегло на бебето до 1 година

Какви са нормите месец по месец и на какво може да се дължат отклоненията от тях

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

9 ранни признака на аутизъм

Главната задача на родителите е да ги разпознаят

Илюстрация: Guliver / iStock

Здраве

Ужас: детето има глисти

Как да разпознаем паразитите и какво може да направим

По възраст

Снимка: Shutterstock

Да поговорим

4 ключови въпроса, преди да дойде бебето

Отговорите ще ви ориентират готови ли сте да станете майка

Ламин Ямал. Снимка: Instagram

 

Да поговорим

Ламин Ямал: младата футболна звезда на Евро 2024

Лионел Меси го орисва като бебе и още любопитни факти

Жена пие коктейл на плажа. Снимка: Shutterstock

Здраве

5 съвета как да не качваме килограми в жегите

Вместо газирани напитка, бира и коктейли, пийте зелен чай

 

Разтворена книга и цвете в нея. Снимка: Getty

 

Баща и син играят. Снимка: Shutterstock

Да поговорим

9 стъпки към родителския авторитет

Изградете трите стълба: уважение, емоционална близост и доверие

Самостоятелната игра също носи ползи.

Снимка: Shutterstock

Да поговорим

6 ползи детето да играе само

Ето защо е важно да насърчавате и самостоятелните занимания на малчугана

Бебе със сиво-сини очи. Снимка: Shutterstock

 

 

Здраве

Кога се променя цветът на очите на детето

Нюансът на ириса не винаги може да бъде предсказан, като погледнетe очите на родителите