3 мобилни приложения за бременни

С тях е по-лесно

Все повече жени използват мобилни приложения за месечния си цикъл. Вместо да се чудят къде се е дянало проклетото календарче, то се намира винаги в телефона им, и ако пропуснат да отбележат началото на цикъла си, то им напомня любезно, вметвайки лежерно, че май нещо закъснява.

Има апликации, които директно минават на въпроса – „Дали не сте бременна?”, ако закъснението е от по-продължителните. В случай, че приложението предполага основателно и точно това се случва с вас, задължително ще ви предложи да го включите в режим „Бременност”. Така с едно приложение - два заека. Първо следите месечен цикъл, а после бременност.

В този режим обикновено се проследяват седмиците и дните, оставащи до термина, и няма много допълнителна информация какво се случва във всеки един етап от бременността. За сметка на това обаче разни умни хора са създали приложения за смартфон, ползвани от милиони жени по света и пригодени специално за бременни – с приветлив интерфейс и отговори на въпроси, които може и да не си задавате изобщо.

Ето три от тях, които ни се сториха полезни, симпатични и достъпни.

Pregnancy+
App store/ Google Play

Щом апликацията бъде персонализирана, с добавянето на снимка (ако искате), килограми в конкретния момент (пак по желание) и дата на термина (ако не я знаете, тя я изчислява вместо вас, стига да си спомните първия ден от последната менструация), всеки път щом бъде отворена, целият екран се превръща в бебе – живо, мърдащо, в утроба. И то не какво да е бебе, а точно в такъв етап на развитие, каквото е и вашето в момента.

Има и видео, което показва нагледно как ембрионът се превръща във фетус, през какви етапи минава с всяка изминала седмица от напредването на бременността и какво предстои за него и за вас.

Приложението предлага всекидневно и Съвет на деня, който се отнася до настоящия период на бременността и засяга различен аспект от нея – един ден ще е свързан с хранене, в друг с определена група витамини, на третия се разглежда евентуален физиологичен проблем. Приложението има и блог, който лесно може да бъде посетен чрез линк под всеки съвет.

Апът показва още и размера на бебето със симпатични картинки на плодове или зеленчуци, а също така и информация за конкретната седмица, в която се намира бременната – какво се случва с тялото на жената, какво се случва с плода, за какво да се внимава от здравословна гледна точка, на какво да обърне внимание партньорът (да, приложението може да се свали и от бъдещи татковци, които искат да са в час).

Много ни допадна следното: отивате на бутона baby, а оттам в Timeline и ви се отваря симпатична графика кога и какво се случва или трябва да се прави – от момента, в който е хубаво да се пробваме с първия тест за бременност, през първия ултразвук и различните изследвания (не всички са задължителни, разбира се), до деня на термина, когато е редно да ръкопляскаме от щастие, за да посрещнем подобаващо новия човек в групата.  

My Pregnancy & Baby Today
App store/ Google Play

Приложението стартира с въпрос кой ще го ползва, така че бащи, баби, лели, детегледачки и всякакви други хора, свързани с бременната, може също да си го свалят, за да знаят какво става във всеки един момент и как могат да бъдат полезни или как поне да не пречат.

Ако все пак ще се ползва традиционно от най-тясно обвързания с бременността – майката (не че пренебрегваме другите, замесени в цялата работа, но чисто физиологично жената е най-навътре в проблематиката), то пред нея се открива огромен свят от информация, статии, видеа и картинки за каквото си поиска. Наистина, има отговори на всякакви въпроси (все пак това е апликация, създаденa от една от най-богатите платформи за бременност и родителство в света – BabyCenter).

Последното може и да е малко объркващо, защото има вероятност да се получи известно пресищане, което от своя страна да създаде смут, че нещо се пропуска, притеснение, че има толкова много неща, които бременната не знае и няма време да навакса с тях и, въобще, да удари един своеобразен гръм в рая на бременността. А такъв не бива да се допуска в никакъв случай.

Затова ние препоръчваме да се използват т.нар. инструменти в приложението. Те са и една от най-хубавите му черти и включват няколко отделни миниапликации в голямата апликация като например:

Безопасно ли е? – включва отговори на въпроси в различни категории, подредени по азбучен ред, доста приятно изчерпателни;
Kick Tracker – проследява продължителността на движенията на бебето, които усещате;
Таймер за контракциите – тук приложението само засича най-важното за проследяване на контракциите – продължителност и време между отделните епизоди, достатъчно е само да натиснете „старт” и „стоп”.

What to Expect
App store/ Google Play

За разлика от другите две апликации, които са решени в нещо като тюркоазено (не ни бива много в точните нюанси, простете), тази е в лилаво и е доста приятна за окото. И тя стартира с дежурната информация до коя седмица сте я докарали тази бременност, колко е пораснало бебето, колко още ви остава от „пътуването”.

Разликата е, че веднага под тази информация се появява видео, в което експерт обяснява със снимки, анимации и чувство за хумор (адмирираме), какво се случва с вашата бременност и бебе в конкретната седмица.

Под него следват съветът на деня (когато ние попаднахме на апликацията, обръщаха внимание на дрехите за бременни), както и отделни статии по важни въпроси. Най-хубавото в това приложение според нас е възможността всяка статия да бъде чута като аудиофайл, което е прекрасно за хората с увредено зрение, но и за всеки друг, който може да мие чинии/ чисти с прахосмукачка/ пуска пералня, докато „чете” (нали жените си падат по мултитаскинга...).

Всичко накратко го има и в бутона My Week. Там се обяснява какво му расте и къде точно на бебето, какво ви се случва на вас през това време, какви са най-често срещаните симптоми за този период от бременността, плюс препоръки за хранене и движение за конкретния етап.

Това, което ни хареса доста, се намира в бутона Tools и се нарича Tests & Screenings. Различните изследвания са подредени по тримесечия и в кратки статии е описано какво представляват, за кого се препоръчват и какво ще разберем от тях.

Елисавета Цалова

Коментари
Последни видеа