Суеверия, в които вярват бъдещи майки

Търсим логика в някои ирационални страхове на бременните

Илюстрация: Guliver / iStock

Колкото и да е напреднала науката, страховете на бъдещите майки няма никога да изчезнат. И въпреки, че бременността и раждането са най-естествените неща за женския организъм, всички бременни, най-вече тези, които ще раждат за първи път, се притесняват за всичко. Или за почти всичко, което предстои.

Cтраховете по време на бременността обикновено се засилват в два конкретни периода: в първия триместър тревожност възниква при мисълта за предстоящите промени, а когато раждането приближи, тревогата  - обоснована или не, нараства отново.

Понякога опасенията на младите родители са оправдани, но има и напълно неоснователни страхове, които тормозят т. нар. "първескини". Те слушат и следват съвети на приятелки, познати и баби, вменили им различни суеверия и поличби, разказва parents.ru.

И когато си неопитен, наред с естествените за всеки човек страхове - за здравето и живота, за това дали ще се справиш като родител и какво ще стане в бъдеще, бременните са подвластни на много ирационални страхове, породени от суеверия. Например, че бебето ще се с белег, ако си пипнеш лицето, че ще бъде лигаво, ако разлееш вода... 

Казват, че някои неща не бива да се споделят с друг преди раждането - например името, избрано за бебето, за да го одумват хората. Или пък, че лошите сънищата трябва да се разкажат, за да се избавим от възможните последствия. Къде е логиката и как да си обясняваме суеверията, за да не робуваме на тях?

„Не, не вярвам, че подковата носи късмет. Но съм чувал, че тя помагау независимо от това дали вярваш в нея, или не“ - така великият физик и нобелов лауреат Нилс Бор отговорил на въпрос защо си е сложил конска подкова над вратата на дома.

Всички сме склонни да вкарваме малко мистика в живота си в някаква степен. А бременността е период, когато и най-здравомислещите могат да станат мнителни и с охота да приемат за истина някои суеверия.

- Бременната не бива да шие, да плете, да бродира, да реже с ножица – за да не зашие или отреже пътя на бебето към щастлив живот и за да не се заплете пъпната връв.

Възникването на това суеверие има съвсем логично обяснение – преди векове в селските домове помещенията били с малки прозорци, през които не влизала много светлина. Жените били принудени да се привеждат ниско над ръкоделията си, и от дългото седене в тази неудобна поза кръвообръщението се влошавало и ограничавало притока на кислород и полезни вещества към плода. Така понякога се случвали нещастия.

Естествено, че бъдещата майка днес не бива да спазва подобни ограничения – тя често изпитва небивал творчески подем и е способна да измайстори какво ли не с ръцете си – не бива да пропуска моментите на вдъхновение, за да създава красота.

- Бременната не бива да се подстригва – по никакъв повод! Защото, ако се подстриже, бебето ще се роди преждевременно.

Как се обяснява това странно, но разпространено суеверие и откъде е дошло?

В старите предания на много народи косата символизира сила, воля и енергия. Спомнете си библейската легенда за Самсон: той изгубил своята невероятна сила и мощ, дължащи се на косата му, сплетена на седем плитки, след като Далила, за да узнае тайната му, повикала хора да го подстрижат…

Всяка жена се отнася с особено внимание към своята коса, подстригва редовно връхчетата ѝ, за да расте красива и здрава (съгласно друг неписан закон от векове подрязването на крайчетата на косата е най-полезно при нарастваща луна).

Днес лекарите не виждат нито една причина, поради която бъдещата майка трябва да се откаже от подстригването.

Боядисването на косата обаче е друга работа – този процес е свързан с химическо въздействие на кожата на главата, така че препоръката на специалисти е по време на бременност да се използват щадящи продукти за боядисване, които не съдържат амоняк.

Не се препоръчва и кардинална промяна на цвета, може косата да се освежи, като се оцветят кичури – така боята не попада върху кожата.

Снимка: Guliver / iStock

- Не купувайте нищо преди раждането на бебето – иначе ще се случи беда.

В езически времена съществувало поверие, че ранното приготвяне на дрехи и играчки за новороденото, защото така детето може да стане плячка на злите духове. А ако все пак са подготвели нещо за бебето предварително, трябвало да успокоят демоните, като оставят лакомства зад печката.

Но днешната реалност е такава, че след раждането просто няма време да избирате дрехи, бебешка количка, да обзавеждате детската стая. Ако спазвате това поверие и накарате младия татко да накупи всичко необходимо в дните след раждането и преди да ви изпишат от родилния дом, бъдете готови за куп изненади, не всички от които ще са приятни и полезни.

- Бременната не бива да прескача никакви препятствия – иначе раждането ще е трудно.

За съблюдаването на това „правило“ нашите предци са имали сериозни основания – че може бебето да бъде наранено в утробата, ако жената прескочи повалено дърво или друго препятствие. Нормално - тогава рискът от помятане е бил много често срещан.

Но и днес лекари съветват бъдещата майка да не прави резки движения, нито да прескача прегради, а ако е съвсем наложително, да го прави безкрайно внимателно, особено в напреднала бременност, когато заради големия си корем тя не може да види къде стъпва.

А ето и 9 поверия, които нямат никакво логическо обяснение, но все пак продължават да битуват:

- Бременната не трябва да яде тайно – ако го прави, детето ще бъде страхливо.

- Ако полееш бременна с вода по време на суша – ще завали дъжд.

- Ако бременната изяде яйце с два жълтъка, ще роди близнаци.

-Тя не бива да пипа лицето си – ще роди бебе с петна, където се е пипнала. Бебе с петна ще се роди и ако по време на бременността майката е видяла пожар.

- Когато бебето се роди, майката трябва да го положи върху овча кожа, за да е богато, когато порасне.

- Ако бъдещата майка яде често риба, детето ще проговори късно.

- Ако често се любува на образа си в огледалото, детето може да се роди кривогледо.

- Ако е небрежна и разплиска кофа с вода, бебето ще се лигави.

- Не отказвайте на бременната нищо за ядене, особено ако и се прияде нещо конкретно – иначе мишките ще изгризат храната в дома.

 

Коментари
Последни видеа