Предстои ви почивка на морето

Ето 10-те златни правила за интелигентно събиране на багажа, когато пътувате с деца

29 Юни 2023 г.
Предстои ви почивка на морето

Готови за ваканция. Снимка: Shutterstock

Вече нямате търпение да се потопите в морето. И дори сте извадили куфарите и саковете, с идеята да започнете отрано събирането на багажа.

Как обаче да поберете всичко необходимо в тях? Ако пътувахте сами, вероятно можеше да минете и с една раница или малък сак. Но когато тръгвате на почивка към морето с децата, нещата придобиват съвършено други очертания. А размерът на багажа става все по-застрашителен.

Спокойно! Не сте сами! Почти няма родители, който да не е изпадал в подобна ситуация. Без да броим „багажа“ на малките, с който те щастливо ви се появяват на вратата, влачейки след себе си някакви торби и кашони, пълни с… даже не искате да си помисляте с какво.

И така, има ли начин да избегнете този предваканционен стрес, и да съберете наистина най-важното за морето в отворените куфари и сакове? Ето 10-те златни правила, които могат да ви бъдат полезни.

Събиране на багаж. Снимка: Shutterstock

1. Няколко дни преди отпътуването намерете малко място в къщата,

за да съберете всичко, което възнамерявате да носите. На лист хартия направете списък с най-важното - от важни документи през лекарства до обувки. Винаги, когато се сещате за нещо пропуснато, вписвайте го в списъка и го добавяйте на купчината.

2. Проверете прогнозата и средната температура за вашата дестинация

По този начин ще сте сигурни, че сте направили адекватен подбор, както по вид, така и по тегло на дрехите. И ако забележите несъответствие – махайте от купчината, връщайте в гардероба или шкафа, и драскайте от списъка.

3. Задайте си два важни въпроса: „Наистина ли ми трябва това?“

и „Ще облечем ли всичко, което носим?“ Помислете за възможностите, които ще имате там, където отивате: пълен релакс на плажа, евентуално коктейл на плажния бар вечер, парти занимания за възрастни и за деца, разходки сред природата, екскурзии и опознаване на нови местности в околността… Помнете, че основното, за което сте тръгнали, е морето. Така че нещата, свързани с плажа трябва да останат. Както и документите. След това огледайте пак купчината и от позицията на вече по-ясните цели, може да отделите онези неща, които няма да ви трябват. Не забравяйте да ги задраскате от списъка.

4. Следващият етап е да подредите отделените и вече редуцирани неща

на малки купчинки според вида им. На една страна поставете леките и нежни дрехи, които не търпят мачкане, на друга – тези, които трябва да пазите от заливане, на трета – дрехите, които са за ходене сред природата, на четвърта – плажните принадлежности. Това ще ви спести много време при окончателното прибиране на багажа, а и при разопаковането.

5. Сега идва ред и на прибирането

На дъното на куфарите и саковете сложете по-тежките вещи: панталони и пуловери (не подценявайте връхните дрехи и не ги вадете от купчината, те са важни). За да спестите място, може да завиете на рула онези дрехи, които търпят такова третиране – тениските например. Така ще запълните и малките ъгли и няма да губите пространство. Най-отгоре поставете леките и силно мачкащи се ефирни дрехи.

6. Помислете колко дълго планирате да стоите на плажа

С деца, а и по принцип, не е желателно да бъдете там през целия ден, особено в най-горещите часове. За останалото време обаче ви е необходима защита – не само козметична, а и шапки, UV-тениски за малките, чадър (ако ваканцията ви е на неорганизиран плаж). Не ги забравяйте!

Семейство заминава за море. Снимка: Shutterstock

7. За да спестите още малко място,

завийте чорапите на топки и ги пъхнете в обувките. Пак в обувките може да поставите и парфюма си, който няма нужда да пренасяте с кутията, макар всички да знаем, че това е най-добрият начин за съхранение на ароматите. За седмица-две може и без опаковка, но задължително го дръжте на тъмно място.

8. Ако козметичните ви продукти са в твърде големи флакони,

купете от аптека или дрогерия по-малки размери празни шишенца и кутийки, и просто отсипете нужното ви за това време количество. За по-гарантирано може да ги поставите и в найлонови пликчета, но като цяло не е добре да са при дрехите, защото винаги съществува риск от разливане и нацапване.

9. Не прекалявайте с бижутата

Все пак отивате на море, а не на ревю. Абсолютно същото важи и за детските играчки – не е нужно малките да изнесат цялата си стая. На плажа имат нужда от малко тематични играчки и поне една за вечер, когато се приберете в хотела или бунгалото. Всичко друго е излишно.

10. И не забравяйте, че е лято и винаги има риск да ви надупчат комари,

детето да настъпи оса на пясъка или да го жулне растение, което да провокира силен сърбеж и обрив по кожата му. За лепенките и промиващите рани течности няма да споменаваме, те са просто задължителни.

И на финала

Помислете за достатъчно празни пликчета, в които да приберете замърсените дрехи, ако на мястото няма условия за изпирането им. Също така вземете със себе си едно малко въженце и десетина щипки, защото може да се окажете неприятно изненадани с липсата на какъвто и да е простор. А хавлиените кърпи от плажа и от къпането ви все пак трябва да бъдат някак прострени, нали?

Деси Тодорова по материали от DonnaD

Коментари

Трябва да сте регистриран потребител за да напишете коментар

Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание.

Виж всички коментари

Най нови

Родителите трябва да бъдат винаги до децата си.

Снимка: Shutterstock

Майка прегръща сина си. Снимка: Getty

Вижте още

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

Ръст и тегло на бебето до 1 година

Какви са нормите месец по месец и на какво може да се дължат отклоненията от тях

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

9 ранни признака на аутизъм

Главната задача на родителите е да ги разпознаят

Илюстрация: Guliver / iStock

Здраве

Ужас: детето има глисти

Как да разпознаем паразитите и какво може да направим

По възраст

Родителите трябва да бъдат винаги до децата си.

Снимка: Shutterstock

Да поговорим

Тревожността при децата

Как родителите могат да помогнат на малчуганите, за да ги накарат да се почувстват по-спокойни

Майка прегръща сина си. Снимка: Getty

Мнение на специалиста

Как да обясним на детето защо расте без баща

Няколко съвета как да говорим за ситуацията, без да го плашим

Дете реди лего. Снимка: Getty

Здраве

Учени: Възможно е аутизмът да е свързан с бърз растеж на една от мозъчните структури

Това се случва много рано, между шест месеца и една година

Снимка: Guliver / iStock

Софи Търнър и Джо Джонас. Снимка: Getty

Новини

Софи Търнър иска в съда бившият съпруг да ѝ върне децата

Разводът на звездата от "Игра на тронове" и Джо Джонас съпроводен с нови скандали

Мария Илиева. Снимка: Instagram

Новини

Мария Илиева: Намерих своя пристан

Певицата с откровени признания за личния си живот

Отворена книга, есенно листо и ябълка. Снимка: Getty

Какво трябва да знаете за сетивата на новороденото?

Снимка: Shutterstock

Да поговорим

Как работят сетивата на новородените

Често родителите си задават въпроси свързани със слуха, зрението и другите сетива на бебето им