Ранното детско образование – как да не навредим на детето

Полезни съвети от психолог

05 Декември 2023 г.
Ранното детско образование – как да не навредим на детето

Понякога избързването с обучението не е полезно.

Снимка: Shutterstock

Всички родители искат най-доброто за децата си. Притесняват се да не би да не се постараят достатъчно, защото всички наоколо твърдят, „че след третата година вече е късно“. Детският психолог Кристина Кисленко разказва с какво може да навреди прекалено ранното образование.

За неправилния подход към избора на методика

До първи клас най-важната работа за детето е играта – свободна, емоционална, творческа. Именно в игрите то се учи да фантазира, да прави избор и да управлява поведението си. Жертването на времето за игри заради развиващи се занятия не трябва да се прави в никакъв случай, както и не трябва да има пълен отказ от обучение.

Важно е правилно да се подходи към избора на развиваща се методика. Например, много от тях се свеждат до учене преди първи клас на ученически навици – четене, писане, смятане, както и усвояването на енциклопедични знания.

Специалистите в областта на детската невропсихология, психофизиология и педагогика говорят за това, че подобни методи не се явяват развиващи в буквалното значение на думата. Иде реч по-скоро за налагане на детето да изпълнява определени действия и демонстрация на достиженията му пред обкръжаващите.

В най-добрия случай детето просто ще „погълне“ неактуалната за неговата възраст информация. Например, в предучилищна възраст спокойно може да е запомнило знамената на десетки държави, а друг е въпросът как тези знания действително развиват интелекта му. Това е просто един почти безобиден начин да се погъделичка самолюбието на родителите.

За последиците от прекалено ранното обучение

Съществуват и опасни последици от обучението, защото не съответстват на възрастовите възможности на детето. Прекаленото интелектуално натоварване води до енергийни и информационни „кражби“ от нервната система на детето.

Ярък пример е опитът да научите да чете двегодишно. На тази възраст центровете на мозъка, които отговарят за механизма за разпознаване на буквените знаци, още не са съзрели. Задачата се оказва прекалено сложна за детето. За да се справи с нея, мозъкът използва тези ресурси, които обикновено се използват за развиването на други функции. Например, за децата между 1 и 3 години, това са координацията на движенията, възприемането на пространството, развитието на активна устна реч.

Става така, че родителите прекалено рано обучават детето да чете (нещо, което то така или иначе ще усвои по-късно) и при това го лишават от енергията за развитие на тези навици, които трябва да се сформират именно в този момент. А, за да се изкоренят тези проблеми в бъдеще може да се окаже доста сложно.

Как родителите да избегнат подобни грешки

Вместо прякото обучение на конкретни навици, по-добре е да акцентирате върху развитието на психическите функции, на основата на които се формират тези навици.

Вместо ранно четене, математика, писане – игри и упражнения, които са насочени към развитието на възприемането, вниманието, паметта, въображението и мисленето.

Вместо голям обем информация за запомняне – способи на ефективно възприемане и обработка на важна информация в бъдеще.

Важно е да дадете на детето не знания сами по себе си, а способи, с помощта на които то да може самостоятелно да намира информация, да я складира и използва.

Да се намери универсална методика за развитие, която отговаря на всички тези цели, е невъзможно. Но има огромно количество игри и пособия, които са насочени именно към развитието на познавателните процеси. Сред тях са както популярните игри, които има във всеки дом – лото, пъзели, логически игри, главоблъсканици, така и малко известни, които в работата си използват логопеди, психолози и педагози.

По материали от deti.mail.ru

Образование

6 фалшиви мита за училището и образованието

Още от Да поговорим

Не е трудно да измислите игри срещу скуката.

Снимка: Shutterstock

18 идеи срещу скуката

Има знаци, които издават емоционалния потисник.

Снимка: Shutterstock

16 признака, че човекът до теб ти вреди

Може да превърнете този в урок в забавна и в същото време много полезна игра за малките.

Снимка: Shutterstock

Как говорят животните

Дете, което лежи на пода. Снимка: Guliver / iStock

Хлапето удря глава в стената, скубе коси, самонаранява се. Защо?

Мъж и жена в леглото. Снимка: Shutterstock

 

Секс след раждането

Коментари

Трябва да сте регистриран потребител за да напишете коментар

Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание.

Виж всички коментари

Най нови

Не е трудно да измислите игри срещу скуката.

Снимка: Shutterstock

Вижте още

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

Ръст и тегло на бебето до 1 година

Какви са нормите месец по месец и на какво може да се дължат отклоненията от тях

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

9 ранни признака на аутизъм

Главната задача на родителите е да ги разпознаят

Илюстрация: Guliver / iStock

Здраве

Ужас: детето има глисти

Как да разпознаем паразитите и какво може да направим

По възраст

Не е трудно да измислите игри срещу скуката.

Снимка: Shutterstock

Да поговорим

18 идеи срещу скуката

Лесни и креативни начини да забавлявате децата, докато са у дома (Част II)