Какви книги да изберем за детето

Вижте кои са най-подходящите от 0 до 6 години

12 декември 2020 г.

Снимка: Shutteratock

Колкото и странно да ви звучи, трябва да започнете да възпитавате децата да обичат книгите и четенето още от самото им раждане.

Да, те изобщо няма да разберат за какво става дума в първите си месеци, но подсъзнателно това ще остави спомен в ума им. И постепенно ще започнат да възприемат думите ви, историите, които им четете, след това ще гледат с интерес картинките, а после и сами ще поискат да четат.

Ако сте ги захранили с книги още от самото начало, много вероятно е това да им остане любов завинаги.

Но как да изберете точните книги според възрастта на детето? Предлагаме ви няколко съвета, които да ви ориентират какво е подходящо за съответната възраст. С уговорката, че има деца, които започват да четат доста по-рано от връстниците си.

Снимка: Shutterstock

От 0 до 6 месеца

Именно защото взаимодействието с книгата се осъществява чрез мама и татко, няма идеална книга за тази възрастова група.

Потенциално бихте могли да четете вестник, списание за технологични новости или стиховете на Жак Превер на децата си. В случая важно е не съдържанието, а самото четене като акт на действие.

Има обаче някои тънкости, които трябва да знаете. Бебето възприема в тази възраст не думите, а интонацията ви. Затова трябва да четете мелодично и сладко, за да носи това удоволствие на бебето и да го приспи.

Перфектни за тази възраст са римите, тъй като имат добър приспиващ ефект, а и действат познато, тъй като се повтарят.

В тази възраст бебетата са привлечени и от формата, дори повече от цветовете. Много подходящи за тях са бебешките книги от различни материи, които издават разнообразни звуци при прелистване.

След шестия месец

След като бебето навърши 6 месеца, то вече може да седи и започва да възприема света около себе си по-интензивно.

В тази възраст книгата е истинска вселена за изследване и изпълнява ролята на играчка. Тоест тя вече не е само за приспиване вечер, а и нещо, което то може да докосва, гризе, слуша, разкъсва и т.н.

Ето защо, трябва да е в подходящ за бебешката ръка размер, за да може то да борави с нея лесно. Да е също така устойчива на разкъсване, с големи фигури, които детето бързо да разпознава и много цветна, за да привлича вниманието му.

От 6 до около 18 месеца, съдържанието продължава да няма значение. Детето ще се остави да бъде приспивано от гласа на майката, дори ако тя му чете списъка си за пазаруване за следващия ден.

След 18 месеца обаче съдържанието придобива значение и детето с интерес следи историята, която му четете. То ще се вълнува от приключенията на героите, ще се идентифицира с главния герой, ще иска книгата да бъде четена отново и отново, за да се увери, че на финала всичко завършва по познатия, щастлив начин.

Снимка: Shutterstock

Предучилищна възраст

След навършване на 2 години и в предучилищна възраст децата са очаровани от истории. Четенето се превръща във вечерен ритуал за тях. И така, докато сами не успеят да прочетат историята.

Книгите в тази възраст са и момент, който децата могат да споделят с родителите си, начин да опознаят света и себе си. Ето защо е от съществено значение разказаните истории, независимо какви са героите в тях – деца, възрастни, животни или предмети, да улесняват това.

Много родители, може би водени от спомени от детството си, са склонни да предложат на малчуганите книгите, които на тях са им били любими. Но имайте предвид, че сега децата са с по-различно мислене и развитие, дори интереси. И може да не харесат това, което вие сте прочитали поне по два пъти всяка година. Не се разочаровайте, причината не е в детето.

Други родители, виждайки, че детето им вече може да чете, са склонни да му предложат книги за по-голяма възраст. Това не е грешка. Четенето никога няма да навреди, просто малчуганът няма да разбере смисъла на книгата и посланията, които тя носи.

За да разбере историята, в тази възраст е по-добре да му предложите книги с по-опростен сюжет и по-ясни послания. Това е важно, защото така детето се чувства по-уверено и по-стабилно.

По материали от Bambinopoli

Коментари
Последни видеа

Ако ти ме помниш

25 октомври 2021 г.