По какъв начин горската почва помага за здравето на децата

Тя повишава естествените съпротивителни сили на организма

29 март 2022 г.

Снимка: Shutterstock

Как дърветата в горите и по-специално почвата под тях може да бъде полезна за здравето на децата?

Всички знаем, че разходките на открито, особено сред гори, имат изключително благотворен ефект върху здравето в много направления. Оказва се обаче, че те могат да въздействат по още един начин.

Необичайната система била тествана в детски градини във Финландия и действително показала повишаване имунитета на децата.

Как може да бъде предотвратено разболяването

Повечето хора са на мнение, че в детските градини децата често се разболяват, тъй като обменът на вируси е много по-лесен. Така е не само у нас, а и по света. Така че като родители не правим изключение, съмнявайки се в причините за разболяването на децата ни.

Във Финландия обаче са решили да покажат, че детските градини могат да бъдат и много полезни именно в тази посока – предотвратявайки разболяването и повишавайки имунитета на малчуганите.

Как по-точно се случва това? Много просто – във времето, което децата прекарват на открито, те играят, но върху специално покритие, което имитира това в горите.

Какво откриват учените

Резултатите от експерименталното проучване, проведено от Университета в Хелзинки, са публикувани в списанието Science Advances. В проучването са участвали 75 деца на възраст между 3 и 5 години, от 10 различни детски градини от градовете Лахти и Тампере.

Целта на учените била да проучат дали и как промяната в типа на почвата, върху която играят децата, може да промени микробиотата (набора от микроорганизми, които живеят в организма) и съответно да повлияе на имунната система като цяло.

За целта обичайните твърди и меки покрития, върху които до този момент играели децата, бил заменен от терен с пръст, глинести и тревисти площи, имитиращи точно земята в горите. Месец по-късно били направени взети проби от кръв, урина и изпражнения на децата.

Макар времето да било твърде кратко, резултатите се оказали категорични - микробиотата на децата била точно като на учениците, обучаващи се в училища, разположени в гористи местности (а такива във Финландия има доста).

Било констатирано още, че имунната система е станала много по-силна, били повишени и нивата на противовъзпалителните протеини, което се оказало изключително важно за здравето на малчуганите.

По материали от Curioctopus

Коментари
Последни видеа

Тъгата е

04 февруари 2023 г.