Как онлайн обучението промени живота на днешните тийнейджъри

Ето по какъв начин изолацията се отрази на по-големите деца

18 май 2021 г.

Снимка: Shutterstock

COVID-19 промени бързо и драстично живота ни. За съжаление тийнейджърите и младите хора са сред тези, които са най-засегнати от пандемията.

Ето и кои се оказаха и най-сериозните предизвикателства за тях.

Социална изолация

„Училището е най-важното средство за социализация на децата след семейната среда, защото ги учи на спазване на норми и правила извън техните лични желания и емоции, на работа в екип, на общуване в различна от теб група, на социални норми и още много неща. Освен това обучението физически в училище, в по-голяма степен отколкото обучението вкъщи, дава възможност за компенсиране на неравните възможности и шансове при децата, защото принципно еднаквата за всички деца училищна среда, би трябвало да „изравнявасоциалните неравенства и всяко дете да получи възможност да се развива и да надмине родителите си, споделят педагозите.

Безспорно училището е основно място за образование, но също така е и център на социалния живот за много тийнейджъри. Това е и средата, в която те се свързват със своите връстници и приятели, и имат възможност да се социализират и изразят. А липсата на редовно социално взаимодействие често води до чувство за самотност и  демотивация.

Многобройни проучвания показват, че социалната изолация води до по-високи нива и отрицателни резултати за психическото и физическото здраве на хората. Според други проучвания именно контактът лице в лице помага за намаляване на депресията и тревожността.

Снимка: Shutterstock

Повишен стрес и безпокойство

Според специалистите, наред с липсата на социално взаимодействие, онлайн обучението може да засегне тийнейджърите и юношите по редица други начини:

- могат да почувстват повишена тревожност от това дали се справят с работата си в училище, както и притеснение от промени в приятелствата си в резултат на продължителната изолация;

- да изпитват затруднения с концентрацията, докато са вкъщи;

- за някои юноши и млади хора, представянето пред други хора на камера може да доведе до лични тревоги и несигурност;

- учениците може да се затруднят да получат допълнителната образователна подкрепа, необходима им за успех в училище.

Както много родители знаят, да бъдеш тийнейджър често е достатъчно предизвикателство, но допълнителният натиск върху учениците може да изостри нормалните тревоги и да увеличи стресовите фактори.

Виртуална учебна умора

Прекарването на значително количество време онлайн води до хронична умора. Част от причините, поради които денят, пълен с видео взаимодействия, е толкова уморителен, е, че мозъкът ни не е в състояние да обработва информация по начина, по който е свикнал. Когато имаме личен контакт, има редица невербални сигнали, които мозъкът ни обработва като: тон и височина на гласа, изражения на лицето, зрителен контакт, език на тялото.

Когато е трудно или невъзможно да се възприемат тези сигнали, мозъкът ни трябва да работи по-усилено, за да интерпретира информацията, която получава. Само по себе си това може да доведе до допълнителна умствена умора. Когато това е съчетано с постоянното самосъзнание да бъдеш пред камера пред другите, нивата на стрес лесно могат да започнат да се покачат.

Има ли все пак ползи онлайн обучението

Въпреки възможността виртуалните класове да повлияят негативно на психичното здраве на тийнейджъра, все още има и някои положителни ползи. За някои ученици, когато са вкъщи и около семейството си, особено по време на пандемията, това им носи чувство на безопасност и увереност. За тези ученици домът им може да се превърне в безопасна учебна среда, където те да се чувстват по-продуктивни.

Освен това, докато училището е място за общуване между тийнейджърите и създаване на приятелства, то не всички социални взаимодействия там за някои от тях са положителни. Учениците могат да станат жертви на тормоз в училище. За тези ученици виртуалното обучение предлага бягство от депресия и тревожност, причинени от страха от тормоз. А за други - онлайн обучението е възможност за бягство, свързано с притеснения за външността и натиска от страна на връстниците.

Снимка: Shutterstock

Как родителите могат да помогнат на своя тийнейджър да се справи

За тийнейджъра стресът от онлайн обучението е сериозно предизвикателство, но има начини, по които всеки родител може да помогне на своя тийнейджър да се справи.

- Създайте определено работно пространство

Домът е пълен с разсейващи предмети. Важно е да създадете пространство за детето си, за да се съсредоточи и да се почувства продуктивно. За щастие има няколко начина за свеждане до минимум на разсейването.

Също така може да насърчите детето да учи онлайн в стая/кът, която не свързва с почивка или забавление. Опитайте се да ограничите и използването на допълнителни устройства до края на учебния ден, както би било в обикновената учебна среда.

- Насърчавайте здравословните навици

Тийнейджърите не са известни с най-добрите си навици за сън или хранене. С нарушаването на ежедневието им от онлайн обучението е по-важно от всякога да насърчавате именно тези здравословни навици. Добър сън, здравословна диета и редовни упражнения могат да помогнат за повишаване на настроението на тийнейджърите и да окажат положително въздействие върху психическото им благополучие.

Уверете се, че детето ви спазва редовен график за сън и има рутинно време за събуждане. Това важи особено за тийнейджъри в горните гимназиални класове.

Що се отнася до упражненията, има много опции както на закрито, така и на открито, за да поддържате децата си активни. Разходките и карането на велосипед са чудесни начини да останете активни, като същевременно поддържате подходяща социална дистанция от другите.

- Задайте положителен тон във вашия дом

В някои случаи родителите могат да работят вкъщи заедно с децата си. Възрастните са податливи на много от същите стресови фактори и тревоги като тийнейджърите, но е важно родителите да зададат здравословен тон в дома.

Въпреки че може да е предизвикателство по време на допълнителен стрес и несигурност, дайте положителен пример. Поддържайте оптимистично отношение и насърчавайте здравословния разговор в домакинството. Не забравяйте, че тийнейджърите и младите хора все още се обръщат към родителите си за подкрепа и насоки. Осигурявайте им ги с надежда и разбиране.

И не на последно място - насърчавайте ги да общуват с външни за тях авторитети без страх или ревност. Младите хора търсят, следват и споделят повече с външни за тяхната семейна среда (родителите) авторитети. Това са личности, на които симпатизират и които ги вдъхновяват със своя живот. Вие самите може да не харесвате техните примери, но за тях – те могат да бъдат тяхната мотивация и сила в най-предизвикателните им моменти в живота. Подкрепете ги! 

Снимка: Teen Power

И нещо интересно, което със сигурност ще допадне на вашия тийнейджър.

На 5 юни в София ще се проведе Teen Power – първият семинар за тийнейджъри в България, който ще събере интересни личности и примери за младите хора от реалния живот, с които те могат да се срещнат и поговорят на живо. Това са телевизионните водещи и продуценти Иван и Андрей, Павел Колев и Ицака, Крис Захариев, Белослава Хинова, Михаил Стефанов, Руслан Летейски, а така също Христо Тенчев, собственик на XS Software и СофтУни Светлина, актьорите Валентина Каролева и Алекс Алексиев, Филип  Лхамсурен, Биляна Савова и др.

Освен срещите с тези невероятни личности, децата ще могат да се забавляват и с любими и интересни активности извън залата в специална chill зона като:

- Графити демонстрация, в която JahOne - един забележителен творец и артист, ще покаже на живо магията на своето изкуство;

- Скейт корнър, в който Тодор Харизанов, един от най-добрите скейтъри и про райдъри в България ще демонстрира лично какво означава да владееш скейта;

- А с любезното съдействие на „Дарц Републик“, всеки желаещ, ще може да провери своите умения по точност и координация.

Teen Power е за децата в тийнейджърска възраст (7-12 кл), а участието в събитието е напълно безплатно. Необходима е единствено регистрация в сайта – www.teenpower.bg.

Източник: Pedagogika.bg

 

Коментари
Последни видеа