12 общи черти на успешните жени

Постигнали върхове в живота и кариерата

26 септември 2018 г.

Снимка: Guliver / iStock

"Всяка жена има своя дефиниция за успех. Но има определени черти, които обединяват най-успелите жени”, пише Ема Грей в статия за The Huffington Post.

От години тя изследва, чете и пише за успели жени. На базата на тези наблюдения, Грей откроява и обобщава 12 отличителни качества на дамите, постигнали върхове в живота и кариерата.

1. Те са дълбоко увлечени от това, което правят

Без страст, цялото майсторство на света не е в състояние да ви издигне над обикновеното занаятчийство. Ако не ви привлича това, с което се занимавате, няма как да сте мотивирани, а следователно, няма да се стремите да надхвърляте рамките на обичайното, да се опитвате да внасяте нещо ново в процеса. Но ако сте искрено увлечени, всички усилия, които влагате, ще са удоволствие за вас, а не рутина.

2. Не очакват съвършенство – нито от себе си, нито от околните

Загубата на време и енергия в опити за постигане на съвършенство води най-вече до нарастващо усещане за нещастие. Успешните жени добре знаят, че не могат да бъдат идеални винаги и по всяко време.
"Всеки от нас, ако има късмет, ще остави забележима следа в света. Но ние влагаме прекалено много усилия в стремежа към съвършенство ", казва Дебора Бърнард, президент на компанията Spar. "
"Не се опитвай да бъдеш Идеалната. Просто се фокусирай върху това, което ти харесва. И смело, радостно, вдъхновено върви напред.”

3. Често стават ръководители

Много от успешните жени навреме са разбрали: ако си шеф, ти определяш правилата. По този повод главният редактор на Cosmopolitan Джоана Коулс казва: "Колкото повече се издигате в професионалната йерархия, толкова по-лесно става. Защото получавате по-голям контрол над ситуацията ".
А когато имате този контрол, разполагате и с повече възможности да създадете по-разумна, спокойна и балансирана работна атмосфера, както за себе си, така и за своите колеги.

4. Знаят какво е истинско партньорство 


И затова, често се радват на успешна и хармонична връзка в личния си живот или пък на щастлив брак. Но по същата причина някои от тях никога не се омъжват.
Шерил Сандбърг коментира по този повод : " Не познавам нито една жена на ръководна позиция, чийто личен живот да не съответства напълно на кариерата ѝ.”

5. Вярват в успеха си

Не става дума за това, че за успеха трябва да си готов на всичко. Но, все пак, ако се инвестира в него, той непременно ще дойде. Трябва да вярвате в своя успех, независимо колко странна или пък направо смахната може да изглежда вашата идея отстрани. Това е неизменна част от него.
Кей Копловиц, основател на USA Network го потвърждава: "Длъжни сте да разберете, че можете да мислите и да действате по своему по пътя към желаната цел. Аз залагах на успеха и го получих."
Изводът? Доверието в самия себе си е ключ към победа.

6. Не се страхуват да рискуват

Шерил Сандбърг казва още, че всяка жена трябва да си зададе въпроса: "Какво бих направила, ако не се страхувах?" Реалните промени – в кариерата или в живота – ще ви накарат да изоставите играта на безопасна територия. Успешните жени не вземат безразсъдни решения, но знаят как да поемат добре премерен риск.

7. Те знаят, че отказът върви ръка за ръка с успеха

Отказът не е противоположност на успеха, а стъпка по пътя към него. Успешните жени знаят, че препятствията са задължителни в изкачването към върха. 12 издателства връщат с откази първия том на „Хари Потър” на Джоан Роулинг. Но това не я спира да продължи да изпраща ръкописа, докато не получи световно признание.

Прочетете целия текст в Мениджър Нюз.

 

Коментари
Последни видеа