Бабите могат да бъдат опасни

В какви ситуации внуците са застрашени

15 април 2019 г.

Снимка: Guliver / iStock

Навремето беше трудно, дори невъзможно да си представим щастливото детство без постоянното общуване с баби и дядовци, но сега не е точно така – много от тях не бързат да поемат тази роля и бягат от отговорност. Но конфликтът между майки и баби си остава неизменен, той е, така да се каже, вечен. И едната, и другата искат най-доброто за детето, обаче всяка разбира това добруване по различен начин. За това влияе и възрастта на бабата, и нейната кръвна връзка с майката на детето, констатира rambler.

Младите баби (тези до 50-годишна възраст) често разрешават на внуците си всичко, което родителите им забраняват. Или са в друга крайност – когато имат активен личен живот и не проявяват особен интерес към хлапето.

Бабите до 60 години са сдържани в своите възпитателни пориви и балансират умело между отговорност и грижа за детето и безразличие. Докато бабите над 60 понякога имат нужда от помощ и се изморяват да гледат малки деца.

Има и друго – майката много по-лесно може да се разбере със свекърва си за правилата за общуване с малкото, отколкото със собствената си майка. Свекървата, както сочи опитът, се съобразява повече с изискванията на снаха си, отколкото нейната майка, която често си позволява да игнорира мнението на дъщеря си. Но това са си семейни работи, които всеки решава както може. Бабите обаче могат да се разделят на няколко често срещани типажи и ето някои от най-опасните:

Държат да нахранят детето на всяка цена

Такава баба смята, че не е изпълнила мисията си, ако не поднася нещо за хапване на детето на всеки половин час. Закуските, обедите и вечерите са изобилни, а ако им се каже, че детето има алергия към глутен или лактоза, смята това за абсурдно или съвременна измишльотина, с която няма смисъл да се съобразява. Поведението ѝ може да се обясни, ако самата тя е имала гладно детство и от все сърце иска внучето ѝ да не страда от недоимък, но все пак, един съвет към родителите: дръжте такава баба по-далеч от кухнята, накарайте я да води внучето на куклен театър, сред природата, в музей…

"Шамарената фабрика"

Тя се придържа към старото правило, че за малкото дете е нужна твърда ръка – не буквално, разбира се, но ѝ се случва да го пошляпне.

Това е труден момент за всички противници на физическите наказания, а в обратния случай, когато родителите одобряват пошляпването, ще бъде трудно за детето.

Във всеки случай е редно да запознаете бабата с твърденията на психолози за пагубното влияние на боя и да забраните строго подобни методи. Защото възпитанието е ваша задача. Ако не склонява, ще трябва да ограничите общуването ѝ с внучето.

Телевизорът е приятел на човека

Бабата не може или не иска да си играе с внучето, или пък е свикнала телевизорът да е непрекъснато включен „за фон“. Тя не се притеснява, че детето по цял ден гледа и слуша предавания за здраве, реклами с лекарства за неприятни болести, политически дебати, филми, които не са за тяхната възраст. Ще трябва да превъзпитате бабата и да ѝ предложите прилични сериали, програми за пътешествия, природа, наука и история. Или просто да заявите, че не разрешавате детето да гледа телевизия. Можете да наложите ограничение – само половин час, само детско филмче, но не и да допускате малкото да се зомбира целодневно пред малкия екран.

Марина Атанасова

Коментари
Последни видеа

Мисия

17 юни 2019 г.