Благодаря на Луи Пастьор, че ме има!

Средностатистическа майка: Благодаря му за всичко, но най-вече за ваксините!

23 август 2019 г.

Снимка: Guliver / iStock

Благодарение на ваксините днес милиони хора по света си мислят, че могат да вземат информирано решение, без да имат нужните компетенции, в области, които не познават, каквито са медицината и науката като цяло.

Бих искала да попитам всички противници на ваксините колко от децата на прабаба им са останали живи и благодарение на какво си мислят, че днес ги има на тоя свят. Ще оставя тук така да висят още въпроси…

Аспирин пиете ли, или други лекарства? Имате ли мобилен телефон? А компютър и интернет? А миялна машина? Със самолет летите ли? Карате ли автомобил?

Ако отговорът на по-голямата част от въпросите е ДА, вероятно се възползвате от удобствата на съвременната цивилизация, от благата, които науката с прогреса си е предоставила, за да можем да живеем по-добре днес.

И продължавам с въпросите:

Когато детето ви си счупи ръката, на хомеопат ли отивате? Какво правите, когато баща ви получи инфаркт?

Давате ли си сметка, че никога по-рано продължителността на човешкия живот не е била каквато е днес и качеството на живот толкова високо? Благодарение на какво според вас имаме всички тези удобства днес?

И още един въпрос: В дървена колиба в гората ли живеете, без течаща вода, ток и електричество?

Ако отговорът е НЕ, вероятно не искате да се връщате в Средновековието. Защото, нека си го кажем директно – това е предпоследният етап от човешкото развитие, в което сме се страхували от науката и сме изгаряли вещици.

Последният е Ерата на информирания избор, в който от позицията на комфорта имаме арогантността на самозабравата и вътрешната убеденост, че разбираме от всичко.

Имам и едно предложение към противниците на ваксинирането

Отидете в Африка. Вижте до какво води липсата на ваксини. Там хората се молят да бъдат ваксинирани, за да оцелеят.

Как точно си представяте, че са изчезнали заболявания като едра шарка, полиомиелит, туберкулоза и т.н?

Няма нито едно научно издържано доказателство, че ваксините причиняват каквито и да било заболявания. Това е все едно да осъдят някого, без доказателства, по бързата процедура.

Обърнете внимание на прогресивното нарастване на популацията през последните сто години. Със сигурност не е, защото хората не се ваксинират. Толкова очевидни са тези неща, че ми е трудно да повярвам, че през ХХI век има хора, които продължават да се съмняват.

Ужасно много съчувствам на всички родители, чиито деца страдат от тежки заболявания, но няма никакви доказателства, че те са следствие от ваксина.
Човек е склонен да търси причината на място, на което не е, само и само за да намери обяснение за нещастието си.
И това го разбирам. И имам някаква представа какво им е на тези родители…

Няколко дни след раждането на втората ми дъщеря под окото ѝ се появи хемангиом, който само за десет дни придоби чудовищни размери. Ако не бяхме предприели мерки, сега тя щеше да е сляпа. И познайте, хемангиомът не изчезна с хомеопатия, нито с леене на куршум, а с медикамент, разработен от фармацевтична компания.

И аз имах избора да набедя ваксините, че хемангиомът е резултат от тях, но нямам доказателства в полза на тази теза. А критичното мислене не ми позволява да хвърля вината върху недоказани псевдонаучни факти.

Нека поговорим в конкретика. Да разгледаме хепатит Б. Знаете ли, че 30 процента от хората го изкарват безсимптомно, а огромна част от тях остават вирусоносители през целия си живот, без дори да го подозират, като го предават с огромна лекота на други хора.

Защото хепатит Б е и битов вирус, не се предава само по полов и кръвен път.
Знаете ли, че според статистиката от преди десет години носителите на хепатит Б в България са 450 000 хиляди? И това са само тези, които са разбрали. Голяма част от тези носители са заразени, защото не са били имунизирани.

А ваксина има, но тя е въведена в задължителния имунизационен календар едва през 1991 г. И ако искаме да не се заразим с хепатит Б, а вярвам, че никой не иска, е добре да се реимунизираме на 10 години. Какво може да се случи, ако не имунизирате детето си срещу хепатит Б?

То може да се зарази в училищния стол от прибор, от целувка с гадже, от маникюр, на зъболекар, при татуиране от неспазване на хигиена. И по-лошото е, че може да не го разберете до момента, в който е станало твърде късно – получило е цироза или рак на черния дроб, а преди това е заразило много, много хора.

А ако се открие своевременно, в огромния процент от случаи се налага доживотно лечение, което, ако не се покриваше от здравната каса, би струвало толкова, че до края на живота си ще трябва да работи/те само за него.

И сега идва прагматичният въпрос 

Защо с данъците си да осигуряваме лечението на всички онези, чиито родители отказват да ги ваксинират? Защо да плащаме с парите и здравето си заради глупостта на чуждите решения?

Та, много добре си помислете преди да подпишете петицията срещу задължителното ваксиниране, много добре си помислете, ако не сте ваксинирали децата си, а желаете те да са част от това общество и да се ползват от благата на цивилизацията.
Защото отказът от ваксиниране, но възползването от социални и здравни осигуровки е двоен стандарт. И не, не става въпрос само за живота на децата ви.

Става въпрос за живота на много други хора, който не ви принадлежи. Защото при избухване на епидемия и ваксинираните няма да се спасят. А възможността за избухване на епидемия скача статистически с нарастването на процента неимунизирани.

Благодаря на Луи Пастьор! Благодарете му и вие.
Благодарете на всички онези знайни и незнайни лекари, фармацевти, научни работници, изследователи и учени, които се грижат за комфорта на здравето ни. Днес ние, и децата ни сме тук благодарение на тях.

Отричането на науката е манифест на глупостта и потъване в средновековен мрак.

Ралица Найденова

Снимка: личен архив

Тя е филолог по образование и графичен дизайнер по професия, автор и съмишлник на проекта „Пощенска кутя за приказки“. И създател на интерактивната книга за деца „Приключенията на принцеса Точица“, майка на две дъщери, която се опитва да не се превърне в скучен възрастен.

Редакцията е готова да публикува и други мнения по темата.

Коментари
Последни видеа