Как се променя животът, когато станеш майка

Ето какви трансформации ще ви се случат по време на бременността и след раждането

08 Март 2021 г.
Как се променя животът, когато станеш майка

Снимка: Shutterstock

Какво означава да бъдеш майка? На първо място – сила!

Сила, защото трябва да се справяш с неща, за които преди не си и предполагала; да утешаваш; да бъдеш довереник и пръв приятел; да умееш да четеш мислите, дори преди да бъдат изказани…

Всичко това вероятно вече са ви го казвали, чели сте го някъде, чули сте го от приятелки или от собствената си майка.

Майчинството обаче носи и още нещо – промени. При това големи. Понякога очаквани, друг път – изненадващи.

И не става дума само за физически или психически промени. След като станете майка, ще се наложи да промените не само нагласите и навиците си, но и целия си живот. За щастие и обикновено посоката е положителна.

Всяка жена преживява бременността и раждането по специален начин. Но има и някои общи и доста сходни моменти, за които е добре да сте подготвени, за да знаете какво всъщност ви очаква.

Снимка: Shutterstock

Нещата, които трябва да направите преди бременността

Казват, че жената става майка от момента, в който разбира, че очаква дете. Няма нищо по-вярно от това! Грижите за бебето започват, когато то е все още в корема й, та дори и преди да се появи там.

Осигуряването на спокойна бременност е на практика напълно възможно, стига да има добра превенция. Това може да се случи в няколко важни стъпки 3 месеца преди зачеването.

1. Уговорете среща с вашия гинеколог

Не само за преглед, а и за да обсъдите с него плановете си за бебе. Той като специалист, който познава добре репродуктивната ви система, ще прецени дали има евентуални проблеми, които биха затруднили зачеването и съответно ще назначи нужното лечение.

Това ще ви спести много разочарования, ако опитите за бебе не се случат от първи път.

2. Направете си изследвания

Пълна кръвна картина и задължителните тестове могат само да ви помогнат за изясняване на здравословното ви състояние към настоящия момент.

Защото ако не сте били ваксинирани срещу рубеола да речем, евентуално заразяване с тази шарка по време на бременността носи потенциална опасност за бебето.

3. Изследвайте се и за токсоплазмоза

Това е рисково заболяване по време на бременност и е добре да имате информация от самото начало.

4. Приемайте фолиева киселина

Повечето специалисти препоръчват да започнете да пиете фолиева киселина поне месец преди опитите за забременяване. След което да продължите и през първите три месеца от бременността.

Фолиевата киселина е важна, тъй като намалява риска и предотвратява спина бифида при детето. Но не го правете на своя глава, а задължително се консултирайте и с лекар за приема.

5. Обърнете внимание на навиците си

Те засягат начина ви на живот в най-различни аспекти. Ясно е, че трябва да спрете да пушите и да пиете алкохол, в някои случаи дори кафето е непрепоръчително. Също така да започнете да се движите повече, стига да нямате противопоказания. Да се храните здравословно, без да прекалявате с количествата.

Но има още нещо, което понякога остава на заден план, а също е важно да се съобрази – това са лекарствата, които приемате. Не подценявайте това и задължително се консултирайте с лекар, далеч преди да започнете опитите за бебе.

Какво е майчинството

Подготвяте се за идеята в продължение на 9 месеца и най-накрая идва моментът за първа среща с бебето. Вече сте майка, поздравления! И сега?

Раждането е несъмнено едно от най-силните емоционални преживявания в живота на една жена. Независимо как е протекло, дали е било леко или тежко, на финала остава само споменът от първата среща с бебето. А тя е прекрасна!

Самото майчинство обаче невинаги е розово и красиво. То е дълго пътуване, в което понякога ще бъдете подложени на сериозни изпитания, за каквито не сте и предполагали. Но ще има и много незабравими моменти, които ще ви се отплатят за всички положени усилия.

В самото начало няма да ви се вярва как едно толкова малко същество е в състояние да превземе буквално тялото и ума ви. При това напълно доброволно от ваша страна.

Възможно е да не почувствате майчинското чувство веднага, а то да се появи месеци по-късно. Това е напълно нормално, но е едно от нещата, за които може би няма да сте подготвени.

Първите месеци с бебето вероятно ще бъдат едни от най-трудните, тъй като няма да знаете какво, кога и как да правите. На моменти ще се чувствате абсолютно безсилни. Наред с умората и недоспиването, това прави този период не особено лек. Но пък е незабравим. Като всичко останало в живота на една майка.

Снимка: Shutterstock

Какво може да се промени, когато станете майка

- Безброй съвети

Това в началото може и да ви се струва полезно, но от един момент нататък става ужасно досадно.

Непоисканите съвети са едно от нещата, с които се сблъсква всяка майка. Дори и онези, които отстояват категорично своето мнение и не допускат друг да им се меси в живота, все някога биват „приятно“ изненадани от някой доброжелател.

Всъщност съветите започват да валят още по време на бременността. Често от напълно непознати хора, които се кълнат, че ви мислят единствено доброто. А след като се роди бебето, в съветването се включват активно дори и роднините, за които доскоро не бяхте чували нищо.

Сред купищата съвети със сигурност ще има и много полезни, но на първо време ще ви е трудно да ги отсеете. Затова просто игнорирайте всички и слушайте единствено лекаря и педиатъра. Така ще ви е доста по-леко и сигурно.

А след време, когато добиете малко повече опит, ще успеете и да вземете под внимание онези съвети, които наистина ще са ви от полза. На този етап обаче не се натоварвайте излишно.

- Нарушена хармония в двойката

Няма как, ще ви се случи и това. Почти неизбежно раждането на детето променя темпото и навиците, които вече сте си изградили с партньора.

Добрата новина е, че родителството ви прави по-силни и ви тренира да бъдете екип. Тоест - семейство.

- Време за себе си

И по-конкретно – липсата на време за себе си. Вашите графици и рутина ще претърпят радикална промяна, за да се адаптират към нуждите на малкото същество. А ако решите да кърмите на поискване, може да се окаже, че съвсем нямате никакво време за себе си.

Това положение може да се промени, ако включите в някои дейности бабите и дядовците. Те почти сигурно ще се радват да бъдат близо до бебето, а за вас това може да е възможност да си откраднете поне час лично време.

- Различно тяло

Още една промяна, която може и да ви обърка. Тялото ви със сигурност ще има нужда от време, за да се възстанови от раждането и от излишните килограми, натрупани през месеците на бременността.

Много ще ви се иска това да се случи по някакъв магичен начин, но в реалността обикновено става трудно, бавно и изисква търпение. Както и много работа, няма какво да се лъжем.

И не унивайте, ако дори след връщането на старата форма, откриете, че част от дрехите не ви стоят по стария начин. Приемете го от позитивната страна – идеално е да подмените гардероба си постепенно с нови неща.

- Повече енергия и повече смелост

Никой не ви подготвя достатъчно за предизвикателствата на майчинството и със сигурност не сте могли да си представите какъв запас от енергия може да имате.

Спите около 3 часа на денонощие и въпреки това сте готови да бъдете на крака по всяко време – невероятно е, нали? Това е силата на майчинството.

- Бушуващи емоции

Доста след като отмине хормоналната буря, ще ви се случва да се смеете и да плачете, без сами да знаете защо.

Истината е, че винаги ще има конкретна причина, просто няма да осъзнавате, че това е нещото, което ви кара да проявявате толкова силни емоции.

От поникването на първото зъбче, през първото обелено коляно до първото драматично влюбване на детето, което го кара да тъгува… Всеки път ще ви се иска да обърнете света, за да го подкрепите и да сте до него. Защото просто сте майка!

По материали от Alfemminile

Заедно

Майчинството – работа на две смени всеки ден

Да поговорим

Никой не предупреждава за трудностите на майчинството. Защо?

Да поговорим

10 особено мили момента от майчинството

Още от Да поговорим

Мъж и жена се прегръщат. Снимка: Getty

Да спасим семейството: 7 неща, които ще ви помогнат

Дете, което крие лицето си. Снимка: Shtterstock

Детето съчинява опашати лъжи

Баща се кара на детето. Илюстрация: Guliver / iStock

7 неща, които напразно забраняваме на детето

Има начини да научите бебето да спи.

Снимка: Shutterstock

5 често срещани проблема със съня и техните решения

Острите забележки в някои случаи пречат, а не помагат.

Снимка: Shutterstock

3 изречения, които никога не бива да казвате на уплашен човек

Коментари

Трябва да сте регистриран потребител за да напишете коментар

Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание.

Виж всички коментари

Най нови

Кая Гербер и Синди Крауфорд

Снимка: Getty images

Хари Стайлс

Снимка: Getty images

Мъж и жена се прегръщат. Снимка: Getty

Дете, което крие лицето си. Снимка: Shtterstock

Баща се кара на детето. Илюстрация: Guliver / iStock

Вижте още

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

Ръст и тегло на бебето до 1 година

Какви са нормите месец по месец и на какво може да се дължат отклоненията от тях

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

9 ранни признака на аутизъм

Главната задача на родителите е да ги разпознаят

Илюстрация: Guliver / iStock

Здраве

Ужас: детето има глисти

Как да разпознаем паразитите и какво може да направим

По възраст

Мъж и жена се прегръщат. Снимка: Getty

Да поговорим

Да спасим семейството: 7 неща, които ще ви помогнат

Как да чуете другия, когато таите гняв и обида

Дете, което крие лицето си. Снимка: Shtterstock

Да поговорим

Детето съчинява опашати лъжи

За всяка възраст има рецепта, дава я психолог

Баща се кара на детето. Илюстрация: Guliver / iStock

Да поговорим

7 неща, които напразно забраняваме на детето

Спестете му част от негативните емоции

Отворена книга, чаша кафе и кокичета. Снимка: Getty 

Има начини да научите бебето да спи.

Снимка: Shutterstock

Да поговорим

5 често срещани проблема със съня и техните решения

Вижте какво да правите, когато навиците за сън на бебето не ви дават да спите през нощта

Приключенията на Лу и останалите герои ще допаднат на най-малките зрители.

Снимка: Cartoonito

Свободно време

„Лу и мъничетата“ с нови епизоди по Cartoonito

Тези сладки герои ще ни забавляват с весели преживявания