Колко време е нужно да преодолеем раздялата

Учените вече имат точния отговор

28 октомври 2018 г.

Илюстрация: Guliver / iStock

Разделили сте се с любимия. Боли ви цялото същество, не само сърцето. И смятате, че тази болка е завинаги. Че няма да преживеете загубата и, че тя ще остави белег за цял живот.
Успокойте се. Науката доказа, че това не е така и, че тази болка преминава. Дори изчислиха срока за възстановяване.

Наистина е нужно малко време, за да не въртите лентата на отминалия романтичен филм непрекъснато в главата си, но старата поговорка „времето лекува“, се доказа и експериментално.

Колко в действителност отнема изтриването на болезнения спомен?

Изследване, публикувано в престижното научно списание Positive Psychology и цитирано от topsante.comсочи точно колко трае периодът на възстановяване, след като двамата са скъсали ... Вероятно времето е много по-малко отколкото си мислите. И още по-конкретно – става дума само за 11 седмици, с други думи точно 77 дни.
Това сочат данните от проучване, направено сред 155 души, които по една или друга причина са се разделили с половинката си.

Само след 3 месеца всички те са успели да се отърсят от раздялата и са я превъзмогнали, и то става дума за тези, които са били изоставени, уточнява изданието.
Веднъж като преглътне и потуши болката в сърцето си, човек трябва да превъзмогне още един страх – този отново да не бъде изоставен.

Според учените няма нужда от паника. Всеки поема ролята си на единак постепенно. Свиква и се учи отново да е „ерген“. 
Разбира, че винаги може да усети болката от липса на партньор, но винаги може да я преодолее. И наличието на партньора не е единственото условие тази празнина да не съществува.
Когато човек осъзнае това, значи е готов да погледне напред, да има повече доверие в себе си, да прави планови и вероятно да се впусне в нова любовна авантюра, обясняват психолозите.

Мона Василева

Коментари
Последни видеа