Под карантина: 4 идеи как да забавлявате детето

Без да съсипете бюджета на семейството и да се разорите

24 март 2020 г.

Снимка: Guliver / iStock

Когато децата са затворени в къщи, родителите са на път да полудеят. Има обаче начин да ги занимавате в условията на карантина и изолация, без да съсипете бюджета на семейството и, без да се разорите.

Своя личен опит разказва майка на две деца, която дава ценни идеи. Не че на нашите малки ученици им остава много свободно време, откакто въведоха дистанционното обучение, ама от свежи идеи за по-малките винаги има нужда.

Детската градина при нас е затворена. Седмица преди това решихме да не си играем със съдбата и сами си обявихме карантина.
Отменихме всички кръжоци, осигурихме доставка на продукти вкъщи и започнахме старателно и често да си мием ръцете.

Домашен театър заменя посещенията на спектакли

Направихме си домашен спектакъл – разиграхме любима приказка. При нас децата са още малки, но имаше роля за всеки.
Започваме със сериозна подготовка – правим си костюми, репетираме, организираме си и бюфет със закуски и напитки. За децата е много важно всичко да е истинско.

Още по-лесно е да се направи куклен театър. Дори да нямате специални кукли, които се надяват на ръката, използвайте обикновени меки или гумени играчки, които могат да се подават зад облегалката на креслото като на сцена.

С повече фантазия може да си направите истинска сцена – с перденца и декори, да изрежете от картон героите, които предварително сте нарисували, а след това да ги закрепите на пръчка.
За малките хлапета обаче най-вълнуващ си остава театърът на сенките - особено в „по-ленив“ вариант.

Снимка: Guliver / iStock

За тези представления никаква подготовка не е нужна. Гасим светлината, сядаме заедно с децата на дивана, включваме фенерчето на мобифона и го насочваме към тавана. Сцената е готова. И с помощта на ръцете разиграваме сцени от живота на детето в детската градина или пък някоя приказка.
Децата обожават тези представления и ги организираме почти всяка вечер.

Кукли от хартия заместват традиционните

Вземаме картон и изрязваме по контура предварително нарисувана фигурка. Оставяме дето само да я  оцвети. Може да я допълни с апликации -  дрехи, коса от прежда и конци ... въпрос на въображение.

А с тях може да си направим и театър на сенките.

Снимка: Guliver / iStock

На разходка в гората, не на детската площадка

Това е вариант да разнообразим деня – на поход в гората със сандвичи и термос чай.

Снимка: Guliver / iStock

Там децата могат да играят на воля и на чист въздух, далече от вирусите.

Слушаме аудиокниги, ако вече нямаме сили да им четем на глас  

Вероятно имате купища книги в библиотеката, за които преди не е останало време да четете. Ако детето още не чете само, а вие сте останали без глас да му четете от сутрин до вечер, слушайте аудиокниги.

Мона Василева

Коментари
Последни видеа

Свободен избор

16 септември 2021 г.

Изгрев

30 август 2021 г.