Токсичните родители

Кои са те, как се държат и защо са опасни за децата

07 ноември 2020 г.

Снимка: Shutterstock

Токсичните родители формират дисфункционални взаимоотношения със своите деца. Ако децата не успеят да развият сами необходимата емоционална интелигентност и не се откъснат от болната любов на родителите си, се оказват зависими, нещастни и изключително уязвими.

Въпреки че поведението на токсичните родители е очевидно, то невинаги се идентифицира от децата им. Всъщност е трудно това да се случи. Като цяло и за съжаление, децата осъзнават твърде късно, че родителите им са именно токсични. Младост, зряла възраст, старост – понякога може никога да не забележат това.

Кои са най-разпространените типове токсични родители?

Снимка: Shutterstock

Авторитарни родители

Поведение: „Трябва да правиш това, да бъдеш такъв, да чувстваш и мислиш по този начин, защото аз така казвам“.

Последица: Покорни, зависими, самодоволни деца с липса на самостоятелност и ниско самочувствие.

Свръхзащитаващи родители

Поведение: „Не правете това, не слушайте този, не казвайте нищо, което не съм проверил първо аз. Всичко е под мое наблюдение, за да не страдате. Така няма да правите грешки и няма да се нараните“.

Последица: Неспособни деца, страхуващи се от всичко и всички, без желание за инициатива.

Обсебващи родители

Поведение: „Имам право да се меся в живота ти, да те следвам и да знам всичко, защото аз съм те родила и отгледала“.

Последица: Лъжливи, непокорни или прекалено покорни деца – това зависи от индивида.

Майката - жертва

Много токсична майка. Тя е истински специалист в страданието. Постоянно се жертва за детето и му го натяква още от съвсем ранна възраст. Този тип майка действа с емоционално изнудване. Докато детето расте, тя се уверява, че то знае всичко, което е трябвало да научи за нейните жертви, след което като порасне, да се посвети на връщането им и то с лихвите.

Важно е да се изясни, че майката, която се жертва не действа злонамерено. Тя сляпо вярва, че майчината любов е толкова голяма, че няма как да бъде болезнена. Въпреки че няма конкретна причина, която да оправдава нейното поведение, действията й се дължат на конкретния страх, че един ден детето ще порасне и ще напусне дома, ще обича друг или ще осъзнае, че вече няма нужда от нея. А да е отделена от детето си за нея е равнозначно на смърт. Затова и го манипулира още от най-ранна възраст, за да остане завинаги главен герой в живота му. Тя го превръща в марионетка и маневрира по струните му с ясната цел да получи онова, което иска.

Снимка: Shutterstock

Майката - жертва възпитава детето си с идеята, че е нейно задължение да бди над него. Дори един ден то да има свое семейство, тя пак трябва да е основният приоритет в живота му.

Детето на майката - жертва

То не е в състояние да се откъсне от „болестта“, с която е било заразено още при раждането си. И като зрял човек трудно ще скъса пъпната връв, която го свързва с мама. С времето това се превръща в милостива любов – детето осъзнава какво се случва, но продължава с това поведение, тъй като смята, че дължи на своята майка много за направените жертви.

Детето с такава майка е обикновено учтиво, покорено, прекалено самодоволно, ученолюбиво, образцово по един нездравословен начин. Всяка бъркотия, която прави, го кара да се чувства изключително виновно за болката, която майка му може да изпита. Дори грешката му да е съвсем безобидна.

Последици от токсичното поведение на родителите

Като цяло децата на токсичните родители са огорчени, песимисти, с ниско самочувствие - и като деца, и като възрастни. От друга страна, те могат да се превърнат в бунтари и да кривнат в друга крайност. При всички случаи те трудно изграждат здравословни взаимоотношения със своите връстници и могат да бъдат изключително емоционално нестабилни.

По материали от Siamo mamme

Коментари
Последни видеа