Умения за отстояване - как детето да се справя, ако възрастните не успяват

Психологът Лияна Петрова: За да са полезни родителите, е важно да развият личната си сила

28 май 2022 г.

Илюстрация: Guliver / iStock

Децата се учат чрез подражание – най-вече на родителите си. Ако поведението ни като родители не е съгласувано с полезните съвети, които даваме на децата си, водещо остава поведението ни, не съветите.

За да можем да научим децата си на определени умения, трябва преди всичко ние самите да ги притежаваме.

Как да помогнем на детето си да има висока самооценка, ако ние самите я нямаме? Как да го научим да се защитава, ако не умеем да го защитим?

По какъв начин да му помогнем да се справи с тревожността си, когато ние самите сме тревожни? Възможно ли е да го убедим на думи, че агресивните прояви са неприемливи, когато му предоставяме възможност да наблюдава прояви на агресия, на които ние самите не даваме отговор?

На английски “to confront” означава „да се изправиш пред“. На български „конфронтирам се“ звучи повече като „сблъсквам се“, което предполага нараняване, придружено от болка и страдание. И ни кара да избягваме да се конфронтираме.

Когато избягваме конфронтацията обаче, всъщност избягваме да заявим собствената си позиция, да направим избор и да поемем отговорност. И така оставяме избора на някой друг, който няма проблем да се конфронтира.

По този начин не се спасяваме от отговорността. Но вместо да я „поемем“ осъзнато, я „понасяме“ пасивно. Уменията за отстояване са в основата на здравото самочувствие. Като всички други умения, те също могат да бъдат усвоени и развивани.

За да отстояваме себе си, първо трябва да имаме собствена позиция, свързана с ценностната ни система – основата, върху която стъпваме. Тя има връзка и със самочувствието ни – доколко ценни сме за самите себе си. След това е важно да имаме куража да се заявим, да отстояваме позициите си, да се „конфронтираме“.

Накрая са уменията за общуване – какво казвам, как го казвам, как се чувствам, докато говоря, какво си мисля, какво ми помага и кое ми пречи в общуването? Да се отстояваме, означава ясно и спокойно да заявяваме позициите си, без да проявяваме пасивност, нито да бъдем агресивни.

Умението да се отстояваме не ни дава гаранция, че нуждите ни всеки път ще бъдат удовлетворени. Но вероятността за това нараства, както и способността ни да общуваме конструктивно и равнопоставено с другите хора.

Какво още печелите, ако се отстоявате? Възвръщате личната си сила. А тя ви дава възможност да очертаете собствените си граници (кое е приемливо за вас и кое не е), да подобрите взаимоотношенията си и да живеете пълноценно живота си. И да предадете тези умения на децата си. Не само със съвети, но и с личен пример.

Лияна Петрова

Лияна е психолог, психологически консултант, психотерапевт с над 15-годишен опит в сферата на корпоративния бизнес като Бизнес-коуч и Мениджър обучения. 

Завършва психология към Нов Български Университет, специализира когнитивно-поведенческа терапия към „Институт за екология на мисленето“ и „Базисни терапевтични умения – психодинамична перспектива“, завършва и майсторски клас по Ериксонова хипноза към Фондация „Милтън Ериксън“, САЩ.

Въпроси можете да ѝ задавате на www.liyanapetrova.com или на 0898 758 909.

Коментари
Последни видеа