Въпрос на гени 2

Какво наследяваме от майките и какво – от бащите си

07 октомври 2019 г.

Снимка: Guliver / iStock

Неотдавна ви разказахме кои са онези четири неща, които не зависят от нищо друго, освен от гените на предишните поколения, а сега се спираме над онези доминиращи качества и генетични черти, които наследяваме от майките и от бащите си.

Всеки от нас е понаучил по нещо за генетиката в часовете по биология от училище, но не всеки задълбава подробно в тази интересна наука. А дебрите на наследствеността са изключително вълнуващи не само от научна гледна точка, но и когато ни се прииска да направим повече или по-малко надеждна прогноза каква ще бъде интелигентността и външността на бебето още преди то да се е родило. Какви качества ще наследи от майка си, кои - от баща си?

Много зависи от пола на нероденото дете. Наистина, природата е подредила нещата така, че детето наследява гени и от двамата родители, но определени доминиращи качества придобива само от баща си – както добри, така и не твърде добри.

Генетични характеристики и качества, които детето наследява от таткото:

Сърдечни проблеми

Специалисти от университета в Лестър в своите изследвания стигнаха до следното заключение: мъже с определена хромозома са почти 50% по-склонни да страдат от заболявания, свързани с коронарната артерия (същността на заболяването е в отслабването на доставката на кислород до сърцето). Този проблем може да бъде наследен от синове.

Психични разстройства

Сред психичните заболявания, предавани от мъжете на децата им, са шизофренията и хиперактивността с дефицит на внимание. Колкото по-възрастен е бащата, толкова по-висок е рискът, защото през годините ДНК на мъжете се поддава на мутация. Жените се раждат с определен набор от яйцеклетки и тяхната ДНК е непроменена цял живот.

Лоши зъби

Гените на мъжете, отговорни за конфигурацията на зъбите и челюстта, са по-активни от тези на жените. От таткото детето може да "получи" не само неравномерни зъби, но и тънък зъбен емайл.

Полът на нероденото дете

Предсказването на пола на нероденото дете е възможно чрез изучаване на генеалогичното дърво на бащата. Ако спермата има Х хромозома, тогава във връзка с Х хромозомата на майката ще се роди момиче. Ако спермата има Y-хромозома, ще се роди момче.

Цветът на очите

Тъй като гените на мъжа доминират над женските, най-често овалът на лицето и отенъкът на очите на детето се предават по бащина линия.

Ръстът

Колко високи ще станат хлапетата зависи от гените на бащите. Високите бащи обикновено имат високи деца и обратното.

Как стои въпросът с нивото на интелигентност

Нивото на интелигентност от бащата не се предава към неговия син. Най-просто казано, ако бащата е гений, няма гаранции, че детето ще наследи неговите гениални гени. Ако пък бащата не блести с остър ум, синът му ще се различава от него. И това е добре.

Нивото на интелигентност от баща може да се наследи само от дъщерята, но само наполовина.

Момчетата наследяват нивото на интелигентност от майката, която го е наследила от своя баща. Дъщерята на гения ще бъде точно 50% толкова умна, колкото баща си, но нейният син ще бъде гений. И обратното – ако бащата е глупав, дъщеря му ще бъде наполовина по-глупава от него.

Така че, за да предположите какви ще бъдат интелектуалните способности на вашия нероден син, обърнете внимание какъв е бащата на бъдещата майка - ако той е професор, момчето също ще има забележителни умствени способности.

Вашата дъщеря ще наследи само 50% от бащиния си ум, но ще вземе и точно същото количество глупост, ако му е присъща. Нейният син обаче ще наследи всички интелектуални способности на нейния баща.

Когато майката каже на сина си „Ти си глупав като баща си“, това е неправилно не само от гледна точка на възпитанието, но и то просто не е вярно. Би трябвало да се каже: „Ти си толкова глупав, колкото дядо си.“

Дъщерите придобиват интелекта на бащите си, а когато родят синове, то те ще бъдат точни копия на съпрузите им. Ето, че някои неща могат да се предвидят, като се опираме на генетиката, като основното е да се знае какъв е полът на детето.

Източник, превод Марина Атанасова

Коментари
Последни видеа