Всичко е наред: 7 неща, за които майките напразно се винят

Не се опитвайте да бъдете идеална, нито да приличате на „редактирания“ лъскав вариант от социалните мрежи

08 февруари 2023 г.

Снимка: Shutterstock

 

Ако приемем, че няма идеални майки и, че това, което се смята за „ужасно“, е абсолютно нормално, тогава всяка ще се почувства по-добре.
Обществото има големи очаквания към жените като цяло и в частност към майките. Те трябва да правят всичко: да поддържат къщата чиста, да работят от вкъщи или в офиса, да отглеждат децата, да се грижат за външния си вид и да имат време да правят милиони различни неща.
В същото време често се говори, че майчинството е безкраен празник, нещо леко и приятно.
И когато една истинска „неидеална“ майка почувства, че не отговаря на тези очаквания, животът става още по-труден за нея. За всичко „неидеално“ обвинява себе си.

Ето защо е толкова важно да запомните, че майката не е тази от „редактираната“ щастлива снимка в социалната мрежа, а обикновен, жив човек.

1. Нормално е да не се наслаждавате на всеки момент от майчинството
По някаква причина се смята, че ако една жена има дете, трябва да изпитва щастие от всеки момент, прекаран с него. И, разбира се, тя не трябва да се оплаква. Но е доста трудно да се насладите на „щастието на майчинството“ след безсънна нощ с пищящо бебе на ръце или когато лежите изтощени, а над главата ви скачат деца, пълни с енергия, или ...
Списъкът може да бъде продължен безкрайно. Това изобщо не означава, че тази майка не обича децата си. Просто в живота всичко е малко по-сложно, отколкото на лъскавата снимка.

2. Да си уморена е в реда на нещата
Майките са научени, че трябва да бъдат супергерои, които лесно преодоляват всички препятствия по пътя. Една изтощена, измъчена майка изобщо не се вписва в този образ. Когато тя се оплаква, че няма сили, рискува да получи обидни коментари като „Какво очакваш, нали сама го искаше“.


Снимка: Shutterstock

3. Не мъкни всички на гърба
Образът на супергероиня предполага и наличието на суперсила. С други думи жената не само никога да не се уморява, но и безпроблемно се справя с всичко. В резултат на това, ако една майка не е в състояние да влачи този товар от задължения и отговорности, значи не се справя. Но е важно да запомните, че мама е обикновен човек.
Да се самообвинявате, че нямате суперсили, е най-малкото несериозно.
Да правите само това, което можете, е повече от достатъчно.

4. Да се ​​грижиш за себе си е добре
Мама се нуждае от лично време, което може да отдели за себе си. Тя има пълното право да остави деца на някого, да напусне дома си и да прави каквото иска.
И не трябва да я наричате егоистка, „кукувица“ за това или да ѝ лепите други обидни етикети.
Мама е човек със свои интереси, нужди, дела.
Ако тя няма възможност да отдели време за себе си, нейното психично здраве ще бъде изложено на риск.

5. Безпорядъкът в къщата е нормален
Майките често се тревожат за бъркотията, която цари в къщата им - особено ако идват гости. Но къщата не е музей. Това е мястото, където живеят, където децата тичат, хвърлят играчки, цапат, правят бъркотии... Колкото по-рано всички разберат това, толкова по-малко майката ще се чувства виновна за безпорядъка.

6. Случва се да имаш и лош ден
Светът редовно забравя, че майките са обикновени хора. Сякаш раждането на деца превръща жената в някакво неуязвимо същество, което няма право на грешки и да е в лошо настроение. Но майките също могат да имат лош ден, когато всичко е извън контрол, нищо не върви по план и неприятностите се стоварват върху главите им една след друга. И няма нужда да се чувстват виновни за това.

7. Да не влезеш във форма веднага след раждането е нормално
Този стереотип, наложен от обществото на майките , често силно ги потиска. От майките се изисква да отслабнат след раждането, да влязат във форма, да изглеждат добре и т.н.
С една дума, не само майката трябва да се справя с всичко, но и външният ѝ вид трябва да отговаря на стандартите, определени от някого. Това води до депресия, чувство за вина, безкрайни диети и други неприятни преживявания.
Успокойте се. Ако се чувствате комфортно в собственото си тяло, тогава просто се наслаждавайте на живота.

По материали на moms.com, Мона Василева

Коментари
Последни видеа