Защо да си майка на момче е по-трудно отколкото на момиче

Какви са разликите в отглеждането и възпитанието (част 1)

20 януари 2022 г.

Снимка: Guliver / Getty

Ако имате дъщеря, знаете какво да правите. Определено ще научите момичето на всички женски тайни, ще му покажете как да се държи.
Предизвикателство ли е да си майка на момче, разказва психоложката Светрана Иевлева.

Да бъдеш майка на момче е много интересно. Ще научите толкова много за психологията на противоположния пол, всеки ден ще имате преживявания, които са истинско откритие.
Ще видите света с напълно различни очи, ще разпознаете това, което никога не сте знаели, и дори ще направите това, което никога не сте правили.
Например, ако в детството си сте бягали при вида на червей, сега ще имате чудесна възможност да разгледате безгръбначните във всички детайли. (Дори да не искате, защото вашият син ще ви го донесе на клечка в най-неочаквания момент.)
Чудили ли сте се защо куклата отваря и затваря очи? Сега ще видите „структурата“ на нейния мозък със собствените си очи - момчето ще се измъчва от въпроса "защо" и „какво има вътре“, докато не разглоби главата ѝ до последния косъм.

Много забавно е да си майка на момче. Момчетата се смеят повече, обичат да се шегуват и да се забавляват като сами измислят смешки.

Няма да ви е скучно - това е сигурно!

От друга страна да си майка на момче е по-трудно. Собственият опит, на който често разчитате, не винаги ще помогне. „Знам защо го прави, аз също бях дете“, мислите вие. Но сте били момиче и това съвсем не е същото като да си момче.

Снимка: Guliver / Getty

Момчетата са напълно различни

Темповете на развитие, психофизиологичните характеристики и поведението на момчетата се различават в много отношения от тези на момичетата. И то от самото раждане.
Например, дори бебетата момчета не обичат много „да говорят“. Момичетата бързо реагират на гласа на майка си, издават много звуци, активно лепетат и още преди да заплачат, ще успеят да привлекат вниманието на възрастните.
И момчето ще гледа много внимателно майка си, ще я следва с поглед, ще движи ръце и крачета, но безмълвно. И може да е по-трудно да го успокоите с думи.
Момчетата реагират на всяка интонация – на песни, смях, тих шепот, много по-слабо от момичетата. Но те възприемат по-добре телесния контакт.
Ще го упокоите много по-лесно, ако го вземете в ръце, леко го гушнете и го полюлеете.

И още една разлика: малките момичета обичат да гледат картинка с лица на хора, а при момчетата това може дори да предизвика недоволство.
Момчетата се адаптират по-бавно към новите условия и обичат да бъдат заобиколени от едни и същи хора, едни и същи неща. Тази характеристика се проявява през първата година от живота и се запазва и по-късно.

Снимка: Guliver / Getty

За тях може да е много стресиращо - ходенето на детска градина, преместването в нов дом, град, новите хора в семейството. Момчетата винаги се нуждаят от по-дълъг период, за да свикнат с новите условия. Но те в по-малка степен изпитват чувство на страх, в сравнение с момичетата.
Момчетата не могат да оценят ситуацията бързо - така че не винаги дори забелязват какво може да предизвика страх. Освен това имат по-слаб слух и са доста по-толерантни към шума. Те демонстрират безстрашие, например пред гръмотевична буря или звука от излитащ самолет.
Освен това са физически по-активни. Почти от раждането им харесват екстремните забавления, като да бъдат хвърлени високо във въздуха или издигната нагоре с люлката.

Снимка: Guliver / Getty

Ако говорим за развитието им като цяло, то протича неравномерно. Периодите на бърз растеж, наддаване на тегло се редуват с периоди, когато изобщо не се забелязват промени. Същото се наблюдава и в психологическото развитие. Едно момче може да не говори дълго време, да не произнесе дори две думи, докато връстниците му вече общуват с пълна сила с цели фрази, а след това изведнъж и веднага ще проговори.
Момчетата като цяло по-често имат проблеми в развитието. Отклоненията са не в смисъл на "по-лошо", а несъответствия с някаква съществуваща норма. Ако четете в специализираната литература, че на такава и такава възраст едно дете трябва да има такива и такива умения, това не означава, че момчето ви ще се впише в тези норми.

Развитието както на момчета, така и на момичета може да е е твърде индивидуално, но това се отнася в по-голяма степен за момчетата. Това е тяхната мисия. Върху тях природата изпробва всички „новости“ на еволюцията, за да намери нещо по-положително и прогресивно.
Вродените черти на мъжете са много повече, отколкото при нежния пол, и те имат повече полезни и вредни отклонения.
Те се раждат малко по незрели и тази разлика ще се увеличава с възрастта. До училищна възраст тя ще достигне почти една година, а до периода на пубертета - две години. Това се отнася не само за психофизиологичната зрелост, но и за социалната. Момчетата остават деца по-дълго – имат спонтанни реакции, интереси и начини на общуване. Всичко това трябва да се вземе предвид в процеса на обучение, защото е невъзможно да се промени.

Мона Василева

В продължението ще научите кой e по-добре да възпитава момчето и в кой период от живота е по-полезен – мама или татко

Коментари
Последни видеа