Ограничете шоколада и мазното през бременността

Менюто може да е причина за хиперактивността на детето

Снимка: Guliver / iStock

Учени от Кралския колеж в Лондон съветват бременните да не злоупотребяват с термично обработените мазни храни и със захарните изделия. Ако менюто е богато на мазнини и захар детето, което ще роди, е с риск в по-късна възраст да стане хиперактивно и да страда от синдром на дефицит на внимание, пише The Hindustan Times.
Учените сравнили 83 деца с проблели в поведението и 81 без. Целта на проучването била да се установи дали менюто на бременната влияе на процеса на метилиране на ДНК (промени в молекулите на ДНК, без да се изменя на нуклеотидната последователност – с други думи епигенетични изменения).
Като специалистите изучавали най-вече гена IGF2, който участва в развитието на мозъка и на хипокампа – структура в мозъка, която е свързана с хиперактивността.
Така британските изследователи стигнали до извода, че неправилното хранене по време на бременността и приемът на храни с високо съдържание на мазнини и захар може да доведе до епигенетични изменение в ген IGF2 и съответно да е причина за проблеми с поведението на детето. И при тези деца, чийто майки по време на бременността са консумирали много мазно и сладко, във възрастта от 7 до 13 години често се изявяват симптоми на хиперактивност и дефицит на внимание, твърдят учените.

Мона Василева

 

Коментари
Последни видеа

Ако ти ме помниш

25 октомври 2021 г.