Синдром на Сандифер при децата

Кои са причините и как родителите да реагират правилно

23 септември 2021 г.

Снимка: Shutterstock

Синдромът на Сандифер не се счита за сериозно състояние и в повечето случаи отшумява сам. Той обаче причинява няколко симптома, които влошават храненето и развитието на бебето.

В повечето случаи се проявява между 18-ия и 24-ия месец. Симптомите обикновено изчезват, още преди бебето да навърши 2 години.

Какво представлява

Основната характеристика на синдрома на Сандифер е наличието на моменти, при които детето извива дъгообразно главата и тялото си назад в резултат на спазъм на мускулатурата. Това може да продължи между 1 и 3 минути и да се повтори до 10 пъти на ден.

Смята се, че синдромът на Сандифер е рядко състояние, и поради тази причина често не се диагностицира. Епизодите почти винаги се появяват по време на или след хранене и това навежда на мисълта, че става дума за реакция от езофагеална болка, предизвикана от рефлукс. Макар да изглежда тревожно, това състояние наистина не е опасно.

Снимка: Shutterstock

Симптоми на този синдром

Отличава се с внезапни и неволни дъговидни движения, причинени от мускулни контракции. Най-характерно е извиването на гърба назад. Бебето може също така да има изтръпвания и спазми.

По време на тези атаки новороденото внезапно замръзва, сякаш изпада в друго състояние, стяга се и след това се отпуска. Този цикъл може да се повтори няколко пъти. Освен това то може да бъде раздразнително и да плаче.

Други симптоми на синдрома на Сандифер:

- Кашля и „гъргори“ по време на тези епизоди;

- Затруднява се при заспиване;

- Раздразнителността му не отминава;

- Изпитва задух;

- Опитва да задържи дъха си;

- Храни се бавно;

- Често страда от пневмонии;

- Извива назад врата и гърба си;

- Има неволни и необичайни движения на очите;

- Страда от анемия;

- Има ограничени движения на врата;

- Изпитва стомашни болки;

- Страда от езофагит или възпаление на хранопровода;

- Повръща, понякога кръв (хематемеза);

- Има хиатална херния;

- Наблюдава се загуба на тегло.

Причини и рискови фактори

Не е установена точната причина за това състояние. Със сигурност обаче е свързано с наличието на гастроезофагеален рефлукс по време на храносмилането. При това състояние храната частично се връща и преминава от стомаха към хранопровода.

Този проблем е често срещан при деца с хиатална херния. Смята се, че спазмът на бебето вероятно намалява болката, причинена от рефлукса.

Няма доказателства, че причината е в нервната система, макар епизодите много да приличат на такива. Синдромът на Сандифер понякога причинява поведенчески нарушения, тъй като бебето може да не желае да се храни поради изпитваната болка.

 

Това може да доведе до недохранване, което от своя страна да провокира анемия. В тези случаи детето изглежда по-малко активно и слабо. Също така може да има затруднения със съня. Въпреки това, състоянието не се счита за поведенческо разстройство.

Снимка: Shutterstock

Как се диагностицира

Диагностицирането е трудно, тъй като само симптомите не могат да бъдат показател. А и някои бебета показват леки симптоми или никакви признаци на рефлукс, което често се бърка с други заболявания.

Една от разликите между това състояние и останалите, е фактът, че епизодите почти винаги се появяват по време или след хранене. Добре е в такава ситуация да се уведоми педиатъра, за да се направят определени медицински тестове.

Синдромът на Сандифер често се свързва с гастроезофагеален рефлукс и поради тази причина лечението обикновено се фокусира върху разрешаването на причините, които водят до този проблем.

Ето и как да помогнете на бебето, за да облекчите състоянието му:

- Добре е детето да се храни по-малко, но по-често;

- Също така храната да е по-кашеста и да съдържа фибри;

- Задръжте го изправено след хранене;

- Стимулирайте го да играе по корем, но под строг надзор, за да укрепнат коремните му мускулите.

По материали от Vivere piu sani

Коментари
Последни видеа