7 важни причини, които могат да откажат бебето от гърдата

Не трябва да го насилвате в такъв момент, а да опитате да откриете конкретния проблем и да го разрешите

24 февруари 2023 г.

Снимка: Shutterstock

Кърменето е много важен момент за новороденото, не само като хранене, а и като емоция. Кърмата е уникална храна, специално създадена за нуждите на бебето. Освен това по този начин то се успокоява.

Но какво да правите, когато бебето откаже гърдата и започне да „стачкува“? Отхвърлянето може да се случи на всяка майка, така че на първо място – спрете да се обвинявате.

Важно е да разберете причините за този бебешки протест и да вземете най-правилното решение за преодоляване на проблема.

Ето какви могат да бъдат те.

Снимка: Shutterstock

1. Бебето „стачкува“

Нарича се още криза на кърменето. Приема се за нещо нормално, стига да не е продължителна.

Ако бебето отказва гърдата за по-дълъг период, това означава, че има друг проблем и той трябва да бъде открит. Особено, когато виждате, че то е видимо гладно, но въпреки това не желае да се храни.

Вместо да се разочаровате, по-добре помислете какво би могло да доведе до такъв ефект. Възможно е да сте под стрес, който доказано повлиява на вкуса на кърмата. Или може би не му отделяте достатъчно време и то се чувства пренебрегнато. Отказът може да се дължи и на сърбеж във венците, предшестващ появата на първите зъбки. Или на ваша рязка реакция, която го е изплашила – ако например ви е ухапало по зърното и сте извикали от болка.

При всички случаи е важно да откриете причината за проблема и едва след това да се заемете с отстраняването му. Има няколко неща, които могат да дразнят бебето, а майката да не осъзнава, че са такъв сериозен проблем. И това обикновено са най-честите причини за бебешката „стачка“.

2. Разсейват го странични шумове

Може да не ви изглежда толкова важно, но за бебето това е наистина от значение. Когато го храните, трябва да изберете най-тихото кътче в дома, далеч от всякакви шумове.

Докато кърмите бебето, то не трябва да се разсейва от странични звуци или говора на други хора, защото това може да го накара да отхвърли гърдата.

3. Запушен му е носът

Ако бебето не успява да диша добре, то среща затруднения при храненето и съответно отказва гърдата.

Затова задължително проверете дали проблемът не е именно такъв и ако е необходимо почистете носните канали много деликатно. Назалният аспиратор помага в такава ситуация.

4. Настъпили са дребни промени в рутината, които за него са големи

Всяка промяна, която може да е дори съвсем дребна, се долавя от бебето и то реагира по свой начин. Възможно е да сте решили да започнете работа или нещо да ви притеснява. То ще усети всичко това. Отказът от гърдата е неговият начин да се оплаче, че новото статукво не му допада.

Понякога бебетата реагират така и при смяна на дома – било то завинаги или временно (ако сте решили да заминете на чист въздух за кратко).

5. Долавя някаква нова и странна миризма

Ако нито една от горните причини не обяснява необичайното поведение на новороденото, помислете дали не сте направили някаква козметична промяна в ежедневието си.

Например: сменили сте шампоана и сега косата ви ухае различно, започнали сте да използвате силен душгел или сте си купили нов парфюм. Бебетата понякога отхвърлят новите миризми и това ги отдръпва от гърдите.

6. Млякото е намаляло и е по-оскъдно

Друга причина може да е намаленото производство на мляко.

Когато кърмата е малко, бебето остава незадоволено и гладно. Една от реакциите е да започне да се дърпа по време на кърмене.

7. Усеща някакъв дискомфорт или болка

Причина може да бъде и неприятно преживяване.

Болка в устата при сучене, пробиване на първите зъбки или остра ваша реакция, ако ви е ухапало по-силно могат да доведат до подобен проблем.

Снимка: Shutterstock

Какво да направите, за да накарате бебето отново да се храни

Има няколко стратегии, които могат да са ви от полза в такава ситуация. Имайте предвид само, че те не работят винаги, тъй като всеки случай е строго индивидуален. Но си струва да опитате.

- Не насилвайте бебето. Притискането на новороденото към гърдата на всяка цена не помага, а го отблъсква още по-силно. Но може да го стимулирате като просто поддържате контакта кожа до кожа. Това ще го успокои и може би ще възобнови кърменето.

- Използвайте възглавница за кърмене. Така може да държите бебето близо до себе си през повечето време, без да го карате непременно да се храни. Но тъй като то ще бъде близо до кожата ви, когато почувства глад само ще потърси гърдите ви.

- Изберете тихо място. Ако около вас е наистина твърде шумно, възможно е бебето лесно да се разсейва. В такъв случай просто сменете мястото за кърмене. Няма начин да не откриете едно удобно и тихо кътче в дома си за тази цел.

- Променете позицията. Възможно е позата, в която кърмите, да е неудобна на бебето. Пробвайте нещо различно и може би ще откриете решение на проблема.

- Кърмете го, докато спи. Ако усвоите тази техника, би било чудесно, тъй като за вас е много релаксираща, защото сте в удобна позиция на леглото, а бебето реагира автоматично и се храни.

- Не го изчаквайте да огладнее. Когато бебето е гладно, то става много по-раздразнително и е по-вероятно да отхвърли гърдата. Така че изпреварвайте стратегически този момент и му предложете гърдата преди да огладнее.

По материали от Vivere piu sani

Коментари
Последни видеа