Хранене по време на кърмене

Какво е добре да хапвате и какво да избягвате

21 септември 2022 г.

Снимка: Shutterstock

Какво трябва да ядете и какво да избягвате, ако кърмите своето бебе? Това е резонен въпрос и наистина е важен, така че много правилно си го задавате.

Истината е, че има храни, които е добре да ограничите в този период, точно както имаше такива, които сте избягвали по време на бременността. И разбира се, съществува и втора група храни, които се препоръчват от педиатрите. Добре е да се съобразите и с това.

Храненето по време на кърмене е решаващ фактор, тъй като онова, което приемате чрез храната, се предава на бебето чрез кърмата.

Ето какво трябва да знаете за този период, когато вече бебето е извън утробата ви, но все още е здраво свързано с вас чрез кърменето.

Снимка: Shutterstock

Защо е важно да се храните правилно

Кърменето, когато е възможно, винаги е силно препоръчително, защото носи ползи както за бебето, така и за майката. Кърмата на практика е идеалната храна по много причини: съдържащите се в нея хранителни стойности са в правилните пропорции според нуждите на бебето.

Но трябва да знаете, че в нея се абсорбира всичко, което консумирате през деня, затова е важно да се спазва правилна диета и да се избягват някои лоши навици.

По принцип е препоръчително в този период да увеличите дневния калориен прием с 500 ккал, защото производството на мляко изисква много енергия. За да произведе 100 мл кърма, майката трябва да приеме около 95 ккал. Затова и храненето е толкова важно, тъй като то не бива се отразява на връзката между хранителните вещества, необходими за бебето и тези за майката.

Освен това е важно да се пие и много вода, тъй като тя съставлява 87% от майчиното мляко – поне 2 литра на ден.

Какво да хапвате

Има решаващи храни, които не бива да липсват в менюто на кърмещата майка, тъй като са изключително важни за бебето.

Здравословната диета трябва да включва протеинови храни, богати на калций, фосфор и вит. А. За да ги набавите, трябва да хапвате често риба, яйца и месо, които покриват нуждите от мастни киселини като Омега 3 и основни аминокиселини като желязо, минерали и витамини.

Плодовете, зеленчуците, бобовите и зърнените култури отговарят на изискванията за фибри, витамини и микроелементи. Също така е добре да се консумират сложни въглехидрати като хляб, тестени изделия и ориз.

По време на кърмене правилата за консумация са същите като при бременността: месото и рибата не трябва да са сурови, плодовете и зеленчуците да бъдат перфектно измити, ако са сурови, а зърнените храни и тестените изделия да бъдат в по-умерени количества.

С кое да сте премерени

Не е хубаво да започвате драстичен режим с цел влизане във форма, точно по време на кърмене.

Но нищо не пречи да ограничите сладкишите и като цяло твърде сладките храни и напитки, тъй като те не носят никакви ползи. А и приемът на големи количества прости захари значително увеличава калорийния прием, без да влияе нито на количеството, нито на качеството на произведеното мляко. Следователно десертите трябва да се приемат умерено.

Не е вярно, че пиенето на прясно мляко увеличава производството на кърма, така че по-добре го избягвайте, тъй като то е по-трудно смилаемо. Не е проблем понякога да изпивате чаша вино или бира, но това не трябва да се превръща в навик, а да бъде само при някакъв наистина специален повод.

Снимка: Shutterstock

Храни, които трябва да избягвате

Има и храни, които трябва да избягвате, ако кърмите. Отново правилата не са строги, но е добре да се внимава с определени продукти.

Храните, които са твърде мазни - като пържените, колбасите и черупчестите мекотели, трябва да се избягват или строго да се ограничават. Пържените например, могат да причинят и колики на бебето, така че изобщо не са полезни. Добре е да приготвяте храната по най-простия начин – на пара или печена, което е по-полезно.

Внимавайте и с някои пакетирани храни, най-вече сладкиши и замразени готови ястия. Абсолютно задължително е да се избягва твърдия алкохол и цигарите. Чай, кафе и други кофеинови напитки са разрешени, но в силно ограничени количества.

Избягвайте горчивите храни, които могат да променят вкуса на млякото. Такива са не само подправките, а и някои плодове и зеленчуци.

По материали от Al femminile

Коментари
Последни видеа