Как се променя кърмата

Тя се нагажда спрямо нуждите на бебето в различните фази от растежа му

Снимка: Shutterstock

Кърмата има собствена жизненост, която ѝ позволява да се променя според различните нужди, важни за растежа на новороденото, а след това и на детето.

От коластрата нататък обаче тя поддържа сравнително стабилна стойност на своите микроелементи.

Кърмата, произведена през последните седмици на бременността, е на разположение на новороденото веднага след раждането под формата на коластра.

Това е жива течност, която с течение на времето, ще се нагоди спрямо нуждите на бебето.

Следователно няма опасност, дори в случаи на продължително кърмене, детето да бъде засегнато или да претърпи забавяне в развитието.

Трябва да се знае също така, че както всички млека, произведени от други бозайници, и кърмата е съставена от специфични микроелементи, подходящи за осигуряване на здравословен и функционален растеж на бебето.

Коластра

Първото мляко, което получава бебето от майката, е именно коластрата.

Тя има жълтеникав цвят и състав, формулиран така, че да даде на бебето необходимите калории, за да се справи най-добре с първите дни от живота.

Състои се главно от захари и протеини, необходими за подпомагане растежа на храносмилателната система. Освен това е богата на имуноглобини, които предпазват червата от микроби и бактерии, и като цяло спомагат за укрепване на имунната система на бебето.

Коластрата е лесно смилаема и допринася също така за развитието на мозъка, сърцето и имунната система, като предотвратява жълтеница и насърчава изхвърлянето на бирилубина.

Цветът ѝ се променя дори и в рамките на един ден, в зависимост от съставd и времето, в което е произведена.

Пълноценна кърма

След коластрата, до няколко седмици след раждането, майчиното мляко се променя и то става по-пълноценно, за да отговори по-добре на нуждите на бебето.

От жълто на цвят, то става прозрачно или бяло в зависимост от това по кое време на деня е било произведено.

По-светло е сутрин, защото е по-богато на захари и протеини, и по-бяло вечер, когато присъствието на мазнини се увеличава.

Кърмата се променя в хода на различните ежедневни хранения и докато бебето расте.

Препоръчва се изключително през първите шест месеца от живота на бебето, след което остава отлично средство за дохранване до навършване на една година, а защо не и за по-дълъг период.

Няма опасност в течение на времето да загуби хранителните си стойности, въпреки че се променя. Тази промяна е винаги свързана със специфичните нужни на детето.

По материали от Bambinopoli

Коментари
Последни видеа