Защо е полезно да готвим с децата

Ето няколко основателни причини да го правите заедно

14 септември 2022 г.

Снимка: Shutterstock

Децата трябва да се научат да готвят. Това е основно умение в живота, а и ще им помогне да се чувстват комфортно в кухнята в бъдеще. Не се колебайте да позволите дори на много малките деца да ви помагат. Освен горди от постигнатото, така те ще се научат да поемат и отговорности, имитирайки онова, което правят възрастните в кухнята.

Снимка: Shutterstock

Развива вкуса на най-малките

Има много и все добри причини да насърчавате децата да са с вас в кухнята, независимо от възрастта им. Да ​​готвите заедно е наистина забавно, а за тях и изключително важно занимание. Освен това е и възможност да откриете очарованието на иначе досадното домашно задължение и заедно с децата да изпробвате нови рецепти и възможности.

И още нещо. Вкусът на децата започва да се развива през първите години от живота им, затова е важно те да не отхвърлят една или друга храна. Готвенето с мама ще им помогне да преодолеят предразсъдъците си и ще им отвори очите за нови кулинарни вкусове. Когато приготвят ястие със собствените си ръце, те ще имат много по-голям стимул да го опитат и ще го направят с голямо удоволствие. А вероятно е било нещо, което преди това не са искали дори да погледнат.

От друга страна опознаването на продуктите от хранителна и сензорна гледна точка са първата важна стъпка към формирането на здравословни хранителни навици.

Стимулира креативността

За децата кухнята е вълшебно място, където съставките се превръщат във фантастични ястия. Те с интерес ще наблюдават и участват в създаването на шоколадов мъфин, вкусна питка или плодова салата. Брашното, яйцата, маслото и млякото, взети самостоятелно, не предизвикват кой знае какъв интерес в тях, но превръщането им в бисквитки е съвсем друго нещо и има различен ефект върху децата.

Всъщност за тях създаването на продукт от суровина, месенето и придаването на форма на нещо, което след това могат да изядат, е изключително полезно занимание и поради тази причина е важно възрастните да им позволят да развихрят фантазията си в кухнята. Това дава и простор на въображението.

А грешките не са нещо страшно. Напротив – те са добър урок за децата, че всичко е поправимо. Инцидентите по пътя ще им помогнат да мислят и да осъзнаят решенията си, като същевременно стимулират креативността и способността им да се справят със страховете, породени от правенето на грешки. Така ще свикнат да имат повече доверие в себе си.

Да готвиш с деца, означава да насърчаваш тяхната самостоятелност. В кухнята те се сблъскват с прехода от пасивно хранене към подготовка на нещо за себе си и правене на това и за други. Това е важен урок за човешките взаимоотношения, който те усвояват.

Възможност за израстване

Приготвянето на ябълков пай за уикенда или помагането на майката да почисти зеления фасул създава атмосфера на увереност, спокойствие и взаимодействие между възрастни и деца. Това са и много подходящи моменти, за да разговаряте с малчуганите и да ги научите да ви се доверяват за всичко, което ги притеснява. По този начин готвенето заедно може да се окаже и най-подходящото време за полезни спорове, обсъждане на новини и изобщо за ползотворен диалог.

Готвенето също така помага на децата да бъдат по-малко предпазливи и поражда у тях желанието да вкусят и развият любопитство към различните използвани съставки. Това се превръща както в основа за придобиване на добри хранителни навици, но и във възможност да се научат на уважение към хранителните ресурси, околната среда и екологията. Водата, храната и енергията са ценни стоки, които са изключително важни в ежедневието.

Снимка: Shutterstock

Учи децата на планиране и елементарни изчисления

Подготовката за приготвяне на едно ястие може да се превърне и в друг вид забавна игра. Така децата се учат да планират, пазаруват, изчисляват стойността на продуктите.

Може да планирате пазаруването и с цел да се открият най-здравословните продукти, които да използвате. Разделете голям бял лист на 4 – това са четирите сезона, и заедно с детето нарисувайте във всяко квадратче типичните за периода плодове и зеленчуци. Те са и най-полезни за консумиране в съответното време. След това може заедно да отидете на пазар и да ги потърсите. Като се приберете у дома, за награда направете заедно с детето ястие, използвайки един от купените продукти. Ако например, е време за мандарини, помолете детето да раздели плода на резенчета и го използвайте за вкусна плодова салата с кисело мляко.

По материали от Mamma sto bene

Коментари
Последни видеа