Трудната връзка между тийнейджърите и нормалното хранене

Юношеството е период на трансформации, някои от които залагат сериозни капани

Снимка: Shutterstock

Юношеството е период на преход и различни промени, които засягат и навиците на децата, понякога по един доста опасен начин. Преобразяването е както физическо, така и на ментално ниво.

В тази възраст тийнейджърите започват да се вълнуват от своето тяло и неговите трансформации, което понякога се превръща в сериозен проблем. Емоционалните смущения, характерни за юношеството, също така цикълът при момичетата или дразнещото акне, могат да доведат до трайна загуба на апетит или нездравословно и дори опасно хранене.

Това, което обикновено се определя като емоционален стрес, не е нищо повече от натрапчивия стремеж на тийнейджъра да постигне образ, който би му помогнал да се впише в групата и да бъде приет от връстниците си. Хранителните разстройства, провокирани от внезапните трансформации, не са нищо друго освен отчаяно желание на детето да бъде обичано и прието. Много важно е в този момент да сте до него, тъй като пътят не е никак лесен.

В тази деликатна фаза физическата активност е от съществено значение. Спортът е не само необходим за профилактика на хронични (и много сериозни) разстройства като диабет и остеопороза, но също така допринася за разбиране на нуждите на собственото тяло, подпомага социализацията и прави по-малко проблематична интеграцията сред връстниците.

Снимка: Shutterstock

Хранителни разстройства и симптоми

Сред хранителните разстройства, характерни за тази фаза, е анорексията: много сериозно заболяване, което засяга 95% от жените във възрастовата граница между 15 и 25 години. Пътят към анорексията обикновено започва с много строга диета, преминава през маниакален контрол на погълнатите калории и отказ от храна, което може да засегне жизнените функции на целия организъм.

Подобни на анорексията са булимията и неконтролираното хранително разстройство. И в двата случая храната се явява заместител на специфична емоционална празнота. В този случай чувството за дискомфорт се удвоява от чувството за вина след преяждането, което принуждава човека да измисля опасни практики за изхвърляне на излишните калории.

Зад тези случаи, както и зад затлъстяването, истинското заболяване, което отключва всичко това е депресията, както и несигурността и страхът от неприемане. Затова е много важна подкрепата на семейството, но тя може да не е достатъчна. Задължително е да се обърнете към специалист, ако забележите някой от тези симптоми.

Оздравяването е много дълъг процес, който изисква време и енергия, тъй като освен корекция на теглото и хранителните навици на детето, засяга и самочувствието му, което трябва да се възвърне.

Снимка: Shutterstock

Добри навици

За да не се стигне до тези заболявания, трябва да научите детето да цени здравословния хранителен режим. Ето и някои лесни и ясни правила, които може да използвате за тази цел. Научете го, че:

- Храненето е преди всичко удоволствие, което е добре да споделя със семейството и приятелите. Храненето не трябва да бъде просто, за да засити глада, а да се превърне в момент на съпричастност, комуникация и обмен на идеи. По време на обяд и вечеря, от най-ранна възраст е важно да опитва по малко от всичко, да се храни с разнообразни ястия и да проявява любопитство към храната. ;

- Закуската е от съществено значение за започване на деня, тъй като дава необходимата енергия за посрещане на многобройните ангажименти;

- Важно е да пие често вода, за да възстанови загубените течности през деня. Този съвет е особено важен, ако тийнейджърът спортува активно;

- Диетата, ако е необходимо да има такава, е винаги персонализирана и изготвена от диетолог, а не споделена от приятел или прочетена в някоя от социалните мрежи. За тийнейджърите е препоръчително храненето да бъде разнообразно и богато на плодове и зеленчуци, а също така и на месо и риба;

- Тъй като юношеството е период на внезапен растеж и развитие, има храни, които не трябва да липсват на масата и то ежедневно. Това са продуктите, богати на калций и желязото (жизненоважни елементи, особено за момичетата). Менструалният цикъл увеличава загубата на желязо, което води до анемия и липса на енергия, до осезаема умора и повишаване на несигурността. Зеленчуците са от съществено значение за ежедневния прием на фибри, калий, калций и желязо. Месото е важно, тъй като е богато на протеини и е неизчерпаем източник на минерали и витамини от група В. Рибата е друг основна храна за подрастващите, защото е богата на високо смилаеми протеини, витамини А и D, а ракообразните – на флуорид и натрий. И на последно място, но не и по значение, са пресните плодове, които са идеалната сутрешна и следобедна закуска, както и ядките (орехи, бадеми, лешници), които съдържат голямо количество протеини и минерали, като желязо и калций.

По материали от DonnaD

Коментари
Последни видеа