Премахнете лошите хранителни навици на детето си - Част 1

Вижте как може да го накарате да се храни по-здравословно

Снимка: Shutterstock

Въртенето на косата, задържането на дъха или бъркането в носа на детето ви може да ви побърка, но повечето от тези често срещани детски навици изчезват с времето. Възможно е дори да изчезнат по-рано, ако просто ги игнорирате. Но когато става въпрос за хранене ситуацията е по-специфична.

Ако не искате да превръщате всяко хранене в бойно поле, ще трябва да предприемате малки, умни и дори подли стъпки, за да помогнете на вашето дете да промени навиците си.

Снимка: Shutterstock

Отказът от зеленчуци

Зеленчуците са богати на витамини А и С, както и на фибри. Те се съдържат и в плодовете, но това не значи, че зеленчуците трябва да бъдат пренебрегвани. Важно е децата да ги заобичат, защото тяхната консумация е свързана с по-здравословно телесно тегло и по-нисък риск от заболявания.

Как да премахнете този навик?

- Не се страхувайте от мазнините

Малко здравословна мазнина прави зеленчуците по-вкусни, а освен това помага на организма да усвои витамините. Една чаена лъжичка масло, зехтин или поръсено настъргано сирене добавят по-малко от 50 калории и няколко грама мазнини, които може да са ви от помощ.

- Направете го специално

Позволете на децата си да ви помогнат да приготвите „поднос за предястие“ от зеленчуци, които да похапват, докато вие се занимавате с подготовката на вечерята.

- Бъдете спокойни

Никога не оказвайте натиск и не наказвайте децата си за каквато и да е храна, включително и за зеленчуци, защото в противен случай ще се стигне до сериозни борби за власт. Действията са по-силни от думите, така че винаги слагайте зеленчуци на масата по време на хранене. Изяждайте по една-две порции и небрежно споменавайте колко пресни и вкусни са те. Това може да отнеме повече време, но детето ви може да поиска да ги опита някой ден.

- Добавете нещо

Добавянето на нещо, което то вече обича, като кетчуп, към зеленчуците, което се колебае дали да опита, като аспержите например, може да промени ситуацията. Потърсете марка, която е направена само от истински, прости съставки и няма високофруктозен царевичен сироп.Снимка: Shutterstock

Непрекъснато похапване

Похапването през целия ден означава, че детето ви няма да е гладно по време на хранене. Постоянното похапване (дори и да е предимно здравословно) също така му пречи да се научи да разпознава собствените си чувства на глад и ситост.

Как да премахнете този навик?

- Определете график

Децата се нуждаят от структура, така че сервирайте две или три закуски дневно (сутрин, следобед и преди лягане, ако е гладно). Постарайте се детето ви да седне на масата за тях. Когато то поиска да закуси по друго време, особено ако току-що е яло и вероятно дори не е гладно, напомнете му, че времето за закуска идва. Ако не ви е удобно да му откажете, предложете парче плод, за да се успокои.

- Направете закуските засищащи

Закуска, която включва малко протеини или мазнини, ще засити децата за по-дълго време, така че е по-малко вероятно да им се прииска да похапнат. Някои комбинации, които можете да опитате: фъстъчено масло, намазано върху квадратчета от грахам, парче сирене, разтопено върху пълнозърнести крекери, или парчета ябълка, потопени в кисело мляко с плодов вкус.

- Дръжте вредните храни далеч от погледа

По-трудно е да се откажеш, когато всички видове лакомства са на една ръка разстояние. Пренаредете кухненските шкафове, рафтове и хладилника така, че само нещата, които нямате нищо против да вземат да са на преден план.

Елена Николова по материали от Parents

Коментари
Последни видеа