Как да разбера дали имам достатъчно кърма

Една от най-честите тревоги на младите майки коментират специалисти

Снимка: Guliver / Getty

Когато вашето малко дете се храни с адаптирано мляко, е лесно да следите размера на порциите. Но ако бебето се кърми, майката постоянно е нащрек. И всеки негов плач свързва с глад.
Как да е сигурна, че бебето се е нахранило и, че това му е достатъчно. Специалистите на Parents.ru отговарят на този въпрос.

Детето е на три седмици. Плаче много често и силно. Всички около младата майка твърдят, че кърмата не му стига. А тя се притеснява, че млякото ѝ не е качествено, че е „нискомаслено“, „твърде рядко“ или, че бебето суче „празни гърди“.
Притеснението на майката и тревогата с нищо не подпомагат процеса. Напротив.
Ето съветите на педиатъра Татяна Сорвачева.

1. За да разберете дали бебето се храни достатъчно и дали вие имате кърма, наблюдавайте поведението му. Ако след хранене то пусне гърдата, заспива или остава будно, но е спокойно, най-вероятно имате достатъчно мляко.

2. Обърнете внимание колко пъти на ден цапа памперса. Той трябва да е намокрен (нормално - поне 6 пъти на ден), а наакан (от 1 до 8 пъти на ден). 

3. Следете съдържанието на пелената: то трябва да е хомогенно, меко, без неприятна миризма.

4. Ако все още имате съмнения, претеглете бебето преди и след хранене: тогава ще ви стане ясно колко точно мляко изяжда. 
Ако кърмата ви все още не е достатъчна, опитайте се да се храните правилно и пълноценно, а също така по-често слагайте бебето на гърдата.

Снимка: Guliver / Getty

5. Случва се бебето да има проблем със закачането към гърдата, защото тя е стегната или зърната не са в правилната форма. В първия случай изпомпвайте малко мляко преди кърмене. Така гърдата малко ще омекне и бебето по-лесно ще суче. Във втория, опитайте да го храните за известно време с помощта на „силиконови зърна“ - подложки, които се слагат върху гърдата.

Има лакоми и мързеливи и летаргични бебета. Те не искат или нямат сили да сучат и не могат да приемат нужното им количество мляко. Ето защо, в края на първия месец, определено трябва да отидете на педиатър и да претеглите детето. А в някои случаи трябва да проверявате теглото му често - 15 -16 пъти в денонощие. съветва педиатърът Надежда Шуртакова.

Мона Василева

 

Коментари
Последни видеа

Бонсай

04 януари 2022 г.