Има ли наистина строго забранени храни през деветте месеца
Снимка: Shutterstock
Какво можете да ядете, когато сте бременна? И има ли храни, които е добре да избягвате, както и такива, които са абсолютно забранени през деветте месеца?
Тези въпроси със сигурност си задава всяка бременна, особено ако очаква първото си дете. Най-вече, защото е загрижена за здравето на бебето и се притеснява да не му навреди.
Истината е, че действително има продукти, които специалистите горещо препоръчват по време на бременност, тъй като носят много ползи – както за майката, така и за плода. Но има и такива, с които трябва много да се внимава.
Снимка: Shutterstock
Сирена и мляко
Сиренето е много важно, тъй като то доставя калций и протеини.
Но! Трябва да се избягват меките и полумеки сирена (горгонзола, фета, бри, камамбер...), тъй като те могат да съдържат Listeria monocytogenes - бактерия, която причинява листериоза.
Също така е забранено да се пие сурово мляко, закупено директно от ферма или прясно издоено. То трябва задължително да се свари преди консумация.
Риби и миди
Рибата също е много важна в диетата на бъдещата майка, тъй като съдържа качествени протеини, ниско наситени мазнини и е богата на Омега 3.
Проблемът е, че голяма част от морските риби съдържат и живак. Особено големите – като риба тон, риба меч и акула.
Затова тези видове следва да се консумират с повишено внимание, а най-добре да се заменят с други, които са по-безопасни.
Консервираната риба тон се подлага на специално третиране, при което се отстраняват някои мазнини. Тя може да се консумира, но не бива количеството да надвишава 4 кутии от 50 грама на седмица.
Останалите риби - като пъстърва, сьомга, атлантическа треска, могат да се хапват, но по-умерено – не повече от 240 грама (2 порции) на седмица.
Рибите с по-високо съдържание на мазнини могат да съдържат полихлорирани бифенил диоксини (ПХБ) и по тази причина не трябва да се ядат повече от два пъти седмично.
Суровите миди и стриди често съдържат Salmonella Campylobacter и вируса на хепатит А, така че задължително се избягват.
Листерия може да присъства и в пушената риба - например пушена сьомга, но рискът от инфекция е по-нисък.
Месо и яйца
Що се отнася до яйцата, разрешени са варените, но не и рохки, тъй като при тях съществува риск от салмонела.
По време на бременността трябва да се избягва домашната майонеза, но индустриалната може да се хапва, тъй като обикновено се прави от яйчен прах.
При месото също има някои ограничения. Суровото и пушеното месо трябва да се избягват през деветте месеца, тъй като има риск от токсоплазмоза.
Поради възможното присъствие на Listeria monocytogenes, трябва да се избягват и различните пастети.
Снимка: Shutterstock
Колбаси
Около колбасите има различни дебати. Някои специалисти категорично ги забраняват по време на бременност, други смятат, че може да се хапват, стига да е умерено.
Но като цяло за безопасни се считат всички сушени меса с период на зреене над 30 дни.
Имайте предвид обаче, че те съдържат често консерванти и подправки, така че може би е по-добре да ги оставите за периода след раждането. Или да хапвате от тях само в специални случаи, ако много, много ви се прииска парченце.
Плодове и зеленчуци
Плодовете и зеленчуците са богати на вит. С, фолиева киселина, вит. В1, както и всички основни елементи за растежа и развитието на плода.
Те обаче трябва да се консумират по-внимателно. Тоест да се измиват винаги много добре преди хапване.
Когато е възможно, яжте ги сурови, защото готвенето унищожава витамините. Кората съдържа и много хранителни вещества, стига да можете да я хапвате (не трябва да е третирана с химикали, което означава, че плодът или зеленчукът е добре да бъде био, сезонен или най-добре от собствената градинка).
Плодовете и зеленчуците се режат непосредствено преди консумация. И не се мият с препарати, за да се почисти по-добре повърхността и кората, защото продуктът може да проникне навътре, което вече е опасно.
По време са бременността е добре да се избягват плодове и зеленчуци, които се продават измити и готови за употреба.
Хляб и тестени продукти
Зърнените култури (хляб, тестени изделия и ориз) са незаменими, тъй като представляват източник на енергия, фибри и витамини (Е и В) и задължително трябва да присъстват в диетата на бременната.
По материали от Periodo Fertile
Трябва да сте регистриран потребител за да напишете коментар
Коментари