Природни средства срещу гадене по време на бременност

Ето какво може да ви помогне срещу тази неприятна „екстра“, особено в първите месеци

20 ноември 2021 г.

Снимка: Shutterstock

Какво да правите, ако страдате от гадене през месеците на бременността? И дали има храни, които могат да противодействат на това досадно разстройство?

Отговорът е – да! Има начин да спрете гаденето, при това с природни и напълно безвредни средства. Ето кои са те и как работят:

Джинджифил

Счита се за истинска панацея при гадене и други ситуации, които предизвикват това усещане (пътуване с кола, морска болест).

Консумиран суров и настърган – като подправка на ястия или в чай, джинджифилът спомага за предотвратяване и противодействие на гаденето при бременност.

Важно е обаче да не се превишава дозата. В конкретния случай тя трябва да е не повече от 0,5 г на ден. Което е съвсем, съвсем малко.

Цитрусови плодове

Лимони, грейпфрути, портокали, мандарини – всички те са ценни съюзници през първите месеци на бременността.

Доказано е, че бавното дъвчене на резенче от някой от тези плодове, бързо противодейства на гаденето и повръщането. Корите не участват в това, тъй като обикновено са обработени с химикали.

Хляб, оризови сладкиши, бисквити

Те също много бързо избавят бременната от неприятното гадене. Особено от сутрешното, което се проявява почти веднага след събуждане. Повече ефект обаче има, ако са леко препечени.

Ако се притеснявате за теглото си или имате други съпътстващи проблеми, при които не се препоръчват тестени или въглехидратни изделия, заменете белия хляб с пълнозърнест. А бисквитката може да бъде солена и само една – това понякога е напълно достатъчно, за да спре гаденето.

Бадеми

Богати са на вит. Е и освен това са много полезни за развитието на плода. Освен това са отлично средство против гадене и по време на бременността може смело да разчитате на тях, стига да нямате алергия към ядки, разбира се.

Билкови чайове

Отличен избор, тъй като помага не само срещу гаденето, но и за увеличаване приема на течности в организма.

За бременни добри варианти са билковите чайове с мента, лимон, кориандър, семена от копър и джинджифил.

По материали от Bambinopoli

Коментари
Последни видеа