Какво да е „зимното“ меню на детето

10 храни, които трябва да включите, за да бетонирате имунитета

08 декември 2021 г.

Снимка: Guliver / Getty

 

Всеки знае, че храненето на децата трябва да бъде пълноценно, с балансирано количество протеини, мазнини, въглехидрати и достатъчно витамини.
С настъпване на есенно-зимния период менюто на детето трябва да съдържа храни, които дават сили на тялото да се противопостави на вирусите и инфекциите. Протеините, аминокиселините, пробиотиците и фибрите укрепват имунната система.
"Зимното" меню има още няколко разлики от това през топлия сезон.
Ето съветите на консултанти на Parents.

- Зимното меню трябва да е с 30% по-калорично от лятното, за да попълни енергийните загуби на тялото. Набавяме ги с  питателни ястия от месо, птици, риба, млечни продукти. А е нужно да намалим количеството "леки" въглехидрати от сладкиши и десерти. Освен че допринасят за наднорменото тегло, те често предизвикат алергични реакции.

 - Предлагайте топли храни и изключете студените закуски.

- Най-важните витамини за зимата, които участват в изграждането на антивирусен имунитет, са A, B2, B6, C, D, PP E, фолиева киселина, селен, цинк, желязо, калций и магнезий. 
Витамин С е особено мощен щит за здравето. Той поддържа имунитета, засилва възстановителните процеси в лигавиците на горните дихателни пътища и намалява възпалението.
Децата, като правило, не харесват храни, които съдържат много аскорбинова киселина: чушки, подправки, киселец. Затова може да им се предложи алтернатива - чай ​​от шипка, касис, цитрусови плодове. Но те трябва да се дават с повишено внимание на тези, които са склонни към алергии.

- В храненето на детето трябва да присъстват протеини и мазнини (месо, риба, масло, заквасена сметана, яйца, сирене), растителни масла (както и ядки и семена), въглехидрати (зърнени храни, особено елда, ориз, тестени изделия, хляб), фибри ( зеленчуци, плодове, бобови растения)

10 най-здравословни зимни храни

Моркови
Най-полезен от кореноплодните е морковът. Съдържа много лесно усвоими въглехидрати, пектин, етерични масла, аминокиселини и витамин А. Наричат ​​го витамин на растежа – незаменим елемент за детския организъм, сойто е особено  полезен за зрението и сърдечната дейност.

Снимка: Guliver / Getty
И, което е важно през зимата, каротинът повишава устойчивостта към респираторни заболявания. Препоръчва се морковите да се въвеждат още от 6-7 месец, но това трябва да се прави внимателно, за да не се провокира алергична реакция.
Ако няма индивидуална непоносимост, салатите от сурови моркови ще бъдат добра превенция през зимата. Само не забравяйте, че за по-добро усвояване на каротин (витамин А), към морковите трябва да се добавя растителна мазнина (растително масло) или заквасена сметана. 

Сьомга и треска

Витамин D е главният боец ​​на невидимия фронт - участва в защитата на тялото от инфекции, вируси и други патогени. Той винаги е необходим на тялото, но през зимата, по време на епидемията от коронавирус, е особено важно да се поддържа необходимото ниво.
Затова детето трябва да яде повече храни, в които присъства витаминът - сьомга, риба тон, скумрия.
Освен витамини, морската риба съдържа протеини, омега-3 полиненаситени киселини и други основни вещества, които помагат на детския организъм да устои на настинки и вируси.
Децата в предучилищна възраст трябва да ядат 60 грама риба 2-3 пъти седмично.

Бебетата започват да ядат риба от 10-месечна възраст. Добър вариант е треската, тя е с ниско съдържание на мазнини и съдържа и витамин D. Най-богат на витамина е черният дроб на рибата. Само няколко грама от него набавят дневната доза. Но тъй като черният дроб от треска е тежък продукт, не е желателно деца под 10 години да опитват този деликатес.
На децата трябва да се дава рибено масло по препоръка на лекар. То се прави от черен дроб на треска. Между другото, ако детето откаже да приема рибено масло, то може да бъде заменено с ленено масло, което освен полиненаситени киселини, съдържа много линоленова киселина - помощник при лечението на хронични инфекции на дихателните пътища.

Снимка: Guliver / Getty

Масло

В миналото пациентите с белодробни болести са били лекувани с мазнини. 
Децата трябва да заменят мазнините с масло - по-лесно се усвоява, има хранителна стойност и много полезни свойства. Ако си спомняте, нашите баби правеха сладко „лекарство“ за настинка: смесваха масло с какао и мед.
Но не забравяйте, че маслото е висококалоричен продукт, особено когато се комбинира с хляб. Затова е по-добре да изберете пълнозърнест хляб за вашия сандвич. Може да давате на детето не повече от 20 грама масло на ден.

Цвекло

Сред децата едва ли има много почитатели на този зеленчук, а и сред възрастните. Вкусът на цвеклото е особен. Но ако детето няма алергии, цвеклото трябва да бъде включено в менюто, особено през зимата.
Факт е, че за разлика от много зеленчуци, цвеклото запазва полезните си качества през цялата година. То има положителен ефект върху много органи и системи на тялото, особено централната нервна, кръвоносната и сърдечната. Цвеклото може да е в менюто на детето през цялата година. Порциите трябва да се обсъдят с педиатъра, тъй като предизвиква алергии. 

Кисело мляко

Снимка: Guliver / Getty
През студения сезон ферментиралите млечни продукти в менюто на детето също вършат отлична работа за укрепване на имунитета.
Млечнокиселите бактерии, включени в състава на киселото мляко, поддържат нормалната чревна микрофлора, намаляват растежа на патогенната флора, премахват токсичните вещества и стимулират местния имунитет.
Дневната норма е до 200 мл.

Зелени зеленчуци

Ако детето в предучилищна възраст постоянно подсмърча, простудява се и има риск да се разболее по-сериозно, е необходим набор от мерки за уклепване на здравето му. Храните от този списък ще бъдат задължителни.
Например, трябва да проверите дали менюто му съдържа достатъчно зеленчуци. Те  трябва да са до 250 грама всеки ден.
От подправките можете да изберете копър, магданоз, кориандър, босилек.
Факт е, че зелените храни съдържат голямо количество витамин С и калий, диетични фибри и хлорофил – източник на магнезий, основен елемент за организма. Той участва в производството на имунни клетки и макрофаги, които унищожават бактериите и осигурява защита от инфекции.


Снимка: Guliver / Getty

С какво още може да подкрепим имунната система през зимата?

Мляко – Млечните протеини участват в създаването на клетки, включително имунни клетки.

Ябълките и цитрусовите плодове са комплекс от витамини и диетични фибри, които почистват тялото от токсични метаболитни продукти, патогенни микроби.

Тиква – съдържа много антиоксиданти, които предотвратяват образуването на свободни радикали, които също водят до респираторни заболявания.

Отвара от от шипка – тя е особено богата на витамин С. Но тя „изхвърля“ калия от тялото. Следователно, заедно с шипката, в менюто децата трябва да присъстват банани, сушени кайсии или стафиди. Педиатърът ще ви каже по-подробно.

Мона Василева
 

Коментари
Последни видеа