Учени: Когато семейството се храни заедно, децата растат по-щастливи

Общата трапеза носи огромни ползи както за децата, така и за родителите

10 март 2023 г.

Снимка: Getty

Една проста традиция - цялото семейство да се събере на масата за вечеря, може да реши много проблеми в отношенията между поколенията.
Само един час общуване по време на хранене има положителен ефект върху самочувствието, поведението и постиженията в училище на децата и помага за намаляване на риска от депресия.
А домашно приготвените ястия, са добра профилактика на заболявания на стомашно-чревния тракт, сърдечно-съдовата система и затлъстяване.

Такива изводи са логични, но вече са потвърдени и от науката: учени от Harvard Graduate School проведоха проучване, което деказва, че откровеното общуване по време на хранене допринася за формирането на добър климат в семейството и подобрява физическото и психическото здраве на всички.
Основното, разбира се, е да спазвате правилото „без смартфони на масата“.

И така, какви „бонуси“ получава дете, в чието семейство е обичайно всички да се събират на една маса?
Ето някои аргументи от последните изследвания.

1. Детето развива здравословни хранителни навици
Проучване от 2018 г. в JAMA Network Open установи, че семейното хранене помага на децата да развият здравословни навици. Хлапетата се хранят по-добре и не наддават излишни килограми.
Примерът на възрастните също допринася за това: изборът на ястия, приготвени в домашната кухня от пресни, качествени продукти. Проучването потвърждава, че тийнейджърите не са били изкушени да хапнат сандвич и да го комбинират с подсладена газирана напитка. Децата, които са били на една маса с родителите си, ядат повече плодове и зеленчуци, твърдят учените.

2. Възпитава психологическа устойчивост
Децата, които от рано се хранят със семейството си, са по-социално адаптирани: те не са така склонни към изблици на агресия, депресия и суицидни мисли. Тоест в юношеска възраст е малко вероятно да пушат, да страдат от депресия или хранително разстройство.
Общувайки с родителите в спокойна атмосфера, те се чувстват като част от семейството, чуват истории от живота на семейството, участват в дискусията - това формира тяхната увереност и емоционална стабилност.
Канадски учени стигнаха до това заключение след продължителни проучвания и изследователска работа през 2015 г.
Семейната традиция помага на детето да избегне проблеми с наднорменото тегло в бъдеще
Учените съветват родителите да се хранят заедно с децата поне веднъж или два пъти седмично. Това е достатъчно, за да възпитате у детето правилните хранителни навици и да избегнете проблеми с наднорменото тегло в бъдеще.
Това се доказва от проучване от 2015 г., което е публикувано в Journal of Pediatrics. 
Ястията, приготвени у дома, са профилактика на проблемите с наднорменото тегло.

4. Децата имат по-високо самочувствие
Храненето със семейството дава на детето чувство за сигурност и увереност, възпитава у него чувство на самоуважение, смятат експерти от Станфордския университет.
Полезно е да включите децата в домакинската работа за приготвяне на храната. Те могат да подредят чинии и прибори, да сервират някои от ястията и след това да разчистят съдовете от масата. И така ще почувстват, че участват и че са важни.
Насърчавайте детето си да говори, да разказва как е преминал денят му. Така ще му покажете, че го цените и уважавате.

5. Развиват комуникативни умения
Децата, които редовно участват в семейни вечери с родителите си, имат богат речников запас и се отличават с общителност. Обсъждането на текущи проблеми на масата им помага да изградят комуникативни умения. Това наблюдение идва от канадско проучване от 2017 г.

По материали на Parents.com, Мона Василева

 

Коментари
Последни видеа