Жените преяждат, когато са в цикъл - защо става така

Връзката между критичните дни и апетита за странни храни, обяснена от експерт

19 февруари 2019 г.

Снимка: Shutterstock

Със странните хранителни желания на бременните нещата са ясни, но по време на предменструалния синдром при много жени хранителното поведение също се променя – увеличават количеството храна, влече ги към сладко, солено или към съвършено несъчетаеми продукти.

Елена Кален, експерт по психология за намаляване на теглото и автор на програми за отслабване разказва защо по време на месечния цикъл се увеличава апетита към странни храни и дава съвети как да се научим да управляваме хранителното си поведение по време на критичните дни.

Защо апетитът се увеличава

Менструалният цикъл се състои от две фази, разделени чрез овулация. 4-7 дни преди началото жените изпитват нужда да ядат не, защото са гладни, а защото изпитват удоволствие от това.

Някои учени свързват тази промяна с намалената концентрация на естроген – хормонът, който влияе на производството на серотонин.

Настроението в този момент върви надолу, самочувствието е вяло, а с настъпването на втората фаза от цикъла започва усилено се изработва прогестерон — хормонът, който помага за забременяването. Организмът се пренастройва и е налице хормонален дисбаланс.

При настъпване на менструация активността на жената често намалява и и се иска да яде повече.

Влиянието на навици от детството

За увеличаването на апетита в този период влияе не само промяната на хормоналния фон, но и някои хранителни навици, заложени още от детството. Например факта, че в много семейства учат децата да си дояждат храната, когато не искат, и им обещават награда за това - десерт и бонбони. Без сладка и мазна храна не минава нито един празник и рожден ден. Освен това за някои хора храната е единственият източник на радост – обилна вечеря след тежък ден, семеен обяд с няколко ястия по традиция, пуканките като допълнително удоволствие от киното…

Освен това в много фамилии не е прието  да се изхвърля храна. Баби и прабаби повтарят: „Да хвърляш храна е грехота - хората по време на война са гладували, а пък баща ти колко пари е дал за нея – ще си я изядеш!“ Така, заради чувство за вина и страх детето яде ли, яде.

И този навик се пренася и след години.

Помнейки родителските забрани и правила, човек преяжда и престава да усеща потребностите си и това колко му е достатъчно. Става ти тъжно - хапни си, хубаво ти е и весело – хапни си, а ако не си изядеш, значи не постъпваш както трябва.

И когато по време на месечен цикъл жената почувства отпадналост, раздразнителност или сънливост, несъзнателно започва да се придържа към детския модел на поведение. Изпитваш стрес – значи трябва да ядеш, а като си започнала да ядеш, трябва да си довършиш всичко в чинията.

Какви странни хранителни комбинации предпочитат жените в цикъл и защо

Заради хормоналните промени в този момент някои жени предпочитат в този момент да ядат кейк или бисквита с колбас, да си намажат сладко върху сандвича с бекон, да ядат шоколад с кисели краставички…

Учените свързват промените във вкусовите предпочитания с недостиг на витамини и нарушение на водно-соления баланс, когато организмът изпитва нужда от натрий или калий.

Силният копнеж към този или онзи продукт обаче може да е свързан и с неудовлетворени психологически потребности. Тъй като работата на мозъка се основава на асоциации, те могат да бъдат използвани, за да се разбере кои нужди не са удовлетворени. Например:много ви се яде кисело зеле и солено сирене, защото те ви напомнят за баба и нейната обич. Чрез храната жената опитва да си набави тази топла любов, която ѝ липсва и ѝ е особено необходима в дните на цикъла.

А ако ви се прииска масло с шоколад е възможно да се асоциира с нещо забавно, смешно и да се обясни с желанието за весело настроение.

Желанието да се хапват несъвместими храни показва и необходимостта от нещо екстремно в живота, от свобода на себеизразяване.

Как да променим хранителните навици, за да не преяждаме по време на цикъл

Подготовете се отрано

В периода на ПМС се старайте да не нарушавате режима си на сън и почивка – препоръчва се да се спи минимум 7 часа и през деня да се правят кратки почивки. Още преди началото на цикъла подберете упражнения от йога практиките, които да изпълнявате за разтоварване на напрежението.

Снимка: Guliver / iStock

Научете се да усещате какво точно ви е нужно

По време на „онези дни“ се наблюдавайте и се запитайте наистина ли сте толкова гладни, или се опитвате да компенсирате нещо чрез храната, например любов, внимание, съжаление, нещо друго?

Помислете какво в действителност искате и дали можете да го получите без да отваряте хладилника по 100 пъти на ден.

Хранете се балансирано

Ако спазвате някаква диета е възможно именно по време на цикъл да се провалите с нея. За да избегнете всички онези неприятни усещания от провала и от глад, разнообразете менюто си с полезни храни, каквито не сте опитвали – ще ви е интересно да пробвате, а и няма да ви е тежко.

Занимавайте се с приятни неща

Храната не е панацея за всички неприятности и има милион неща, от които да получите удоволствие, когато ви е тъпо, тъжно и сте раздразнителни. Не разрешавайте на тези емоции да вземат връх, направлявайте настроението си с развлечения, за да не падате духом. Припомнете си как се играе на любима игра от детството, оцветявайте, научете баба ви да плетете, бродирайте,  четете повече книги, отдайте се на някакво приключение, въобще, живейте си живота разнообразно.

Преразгледайте старите модели на поведение

Децата следват родителски правила, защото зависят от мама и тате, но когато пораснат, стават независими и никой няма да им се закани с пръст, ако не си оберат чинията със залче, ако решат днес и утре да пропуснат хляба, ако веднъж седмично хапват само ябълки… Нови хора, нови правила! Когато са здравословни, ще са само от полза и за вас, и за децата един ден.

woman.rambler.ru, адаптация Марина Атанасова

Коментари
Последни видеа