Потвърдено: От менюто на майка зависи качеството на кърмата

Учените с нови доказателства как точно се случва това

Снимка: Shutterstock

Няма съмнение по въпроса, че кърмата е най-добрата храна за новороденото и му осигурява всички необходими вещества за правилното развитие, защитава го от болести и инфекции, гарантира добро здраве в по-нататъшния му живот.
Беше известно, че храненето на кърмачката по време на периода на лактация, оказва влияние на качеството на кърмата, но

как точно се случва това и и защо, до този момент не беше известно

Американски учени от Медицинския колеж в Бейлор и Тексаската детска болница излязоха с публикация в списание Scientific Reports и първи дадоха отговор на този въпрос.
Те установиха, че в зависимост от начина на хранене на кърмачката, съчетанието от олигозахариди в кърмата се променя.
Олигозахаридите са сложни въглехидрати, които са своеобразна „храна“ за полезните бактерии в майчиното мляко.
В резултат на това с кърмата новороденото получава най-добия набор от микроорганизми, които се заселват в червата и храносмилателната му система. Те играят важна роля във формирането на здрава чревна флора и

в бъдеще „диктуват“ здравето му

Известно е, че около 80% от имунните клетки на човека се намират в храносмилателната система. А докато „добрите бактерии” са повече, имунна система е силна. 

Ето как може да се погрижите:

1. Хранете се разнообразно. Яжте плодове, зеленчуци, зърнени храни, бобови, месо, риба и млечни продукти – нека всички групи храни присъстват в менюто. Това не е от особено значение за качеството на кърмата, но ще е от полза за вашия организъм.
Другата полза е, че чрез кърмата бебето от рано ще се „запознае“ с различни вещества, което ще намали риска от алергии.

2. Щом се храните разнообразно и балансирано, никакви специални витамини и минерални комплекси не са нужни. Това не се отнася за веганите, които често страдат от недостиг на B12, защото той се съдържа само в  продукти от животински произход. Затова те трябва да пият B12 като добавка.

3. Дали ви липсва жизнено важният витамин D. Това преценява лекарят. Решението дали да се пие като добавка, трябва да се вземе след анализ на кръвта, за да се разбере дали наистина има  недостиг. В противен случай вместо полза, той може да навреди.

4. Нека полезните мазнини в менюто са повече. Постарайте се  да ограничите продуктите, които съдържат вредните транс и наситени мазнини, които приемаме с така наречения фаст фууд. Заменете ги с полезните полиненаситени мазнини – като омега-3 и омега-6. Те се съдържат в авокадото, маслините, слънчогледовото, яйца, орехи, семена.  

Мона Василева 

Коментари
Последни видеа

Не чакай

18 януари 2021 г.