Добра храна – правилно четене

Откриха пряка връзка на менюто с успеха на детето

Снимка: Guliver / iStock

Не е новина, че разнообразната и правилно подбрана храна гарантира добро здраве. Тя обаче се оказва и в основата на отличния успех в училище.
Храната допринася за добрите постижения по четене в първите три години от училище, сочат резултати от проучване, публикувано в медицинското списание European Journal of Nutrition.

Учени от два финландски университета наблюдавали 161 деца на възраст 6-8 години в периода първи-трети клас. И установили, че тези, чиято храна била богата на зеленчуци, плодове, боровинки, къпини, малини, пълнозърнести храни, риба, ненасители мастни киселини, и без много захар, имали по-добри резултати на тестовете и най-вече по четене, в сравнение с тези деца, чието меню не било така добре балансирано.

Това кара учените да твърдят, че правилно подбраното  меню може да е помощ на обучението и за усвояване на нови знания, особено в началните години в училище.
И, ако родителите правят добър избор на храни за всяко хранене, ще изградят добри навици на детето в бъдеще.
В този начален етап те и училището са тези, които съставят менюто и от тях зависи то да е правилното подбрано.
Предишно проучване доказа, че децата, които получават омега-3 и омега-6 мастни киселини, като консумират повече риба, зехтин и ядки, имат много по-добри резултати – те четат по-бързо, по-лесно се ориентират в нови и непознати думи и ги произнасят правилно в сравнение с тези, които се хранят непълноценно.
Обяснението, което дават лекарите е, че мембраните на мозъчните клетки са изградени основно от полиненаситени мастни киселини (омега-3 и омега-6). Тези мастни киселини са особено важни за пренасянето на сигнали между невроните.
Така че, храните, богати на омега-3 и омега-6 са от полза за децата, особено ако те имат проблеми с четенето и трудно учат.

Мона Василева

 

Коментари
Последни видеа

Цар куче

05 август 2020 г.