Бонбони с лакриц са опасни за бременните

Влияят зле на бебето в утробата

Снимка: Guliver / iStock

Дъвчащи, ластични, ароматни – бонбоните, които съдържат естествения подсладител лакриц, не трябва да изкушават бременните.
Те са известни още като „лакрицови бонбони“ и Пипи Дългото чорапче ги обожава, спомняте си.
Не са много популярни у нас, но в Холандия ги консумират на корем. Според статистиката те изяждат по 30 милиона килограма всяка година.

Естественият подсладител се извлича от корените на женското биле. И той е 50 пъти по-сладък от захарозата. Затова се използва в сладкарската промишленост за направа на „бонбони на метър“, сладки пръчици, ластични, жилирани и смучещи се изкушения.
Оказва се обаче, че основната им съставка - глициризинът влияе зле на бебето в утробата.
Няма „безопасно“ количество, твърдят учени от университета в Хелзинки.

Снимка: Guliver / iStock 

Холандските учени проследили в продължение на 13 години развитието на 378 деца, чийто майки по време на бременността са консумирали различни количества от подсладителя. И така и не установили „безопасна“ доза.

Като тези, които консумирали „много“ - приемали над 500 милиграма глициризин – основна съставка на подсладителя, което отговаря на 250 грама лакрица.
А тези, които почти не консумирали, приемали около 249 мг. глициризин.

Известно е, че глициризинът причинява високо кръвно и може да доведе до преждевременно раждане, но предишни проучвания не бяха открили дълготрайни ефекти върху бебето в утробата. До този момент.
Сега вече учените са на ясно.Те установили, че бебета, които в утробата са били изложени на високи количества глициризин, имат по-ниско IQ и се справят по-трудно с когнитивните тестове както и с тестове за памет.
Освен това те проявяват и симптоми на хиперактивност и дефицит на внимание. А при момичетата – половото съзряване настъпва по-рано, обясняват учените, чието проучване е публикувано в American Journal of Epidemiology.

Мона Василева  

 

Коментари
Последни видеа

Няма време

05 декември 2020 г.