Плодов шейк всеки ден за бързо забременяване

Витамин D и омега-3 увеличават шанса за дете с 5%

Снимка: Guliver / iStock

Фруктово смути с допълнителни омега-3 мастни киселини и витамин D увеличава с 5 на сто шанса на двойките, които имат репродуктивни проблеми, да заченат. То обаче трябва всеки ден да присъства в менюто. 
Двете съставки на шейка активизират сперматозоидите и подобряват условията в матката като улесняват забременяването.

Специално приготвената напитка съдържа същите омега-3 мастни киселини, както порция сьомга, и достатъчно витамин D.
Смутито, което забъркват учените, има същия ефект като консумацията на сьомга и на мултивитамини. Плодовият коктейл е особено полезен за тези, които се подлагат на инвитро процедури и е евтин и надежден начин те да увеличат шансовете си, според учените. Той е и от полза и за тези, които искат по-бързо да заченат бебе и по естествен начин.

В проучването на британски учени от университета в Саутхемптън, цитирано от The Daily Mail , взели участие 102 двойки.
Доброволците били разделени на 2 групи, които в продължение на 6 седмици преди инвитро процедурите всеки ден изпивали по 200 грама плодов сок. Като първата група приемала смути с добавени допълнително 2 грама омега-3 мастни киселини, 10 мг витамин D, витамин С и фолиева киселина. Втората група пила обичайното плодово смути.

Шейкът на доброволците от първата група съдържал хранителни вещества, които може да си осигурим със средиземноморската диета. Към него обаче имало добавен и зехтин. А при втората група – слънчогледово олио.

Проучването доказва, че при първата група шансовете за забременяване нараснали 4,3% спрямо втората.
След това учените наблюдавали 750-те ембриона, получени при инвитро процедурите. Оказало се, че ембрионите на първата група доброволци съзрявали 6 часа по-бързо в сравнение с тези на втората.

„И предишни проучвания са доказвали, че омега -3 мастните киселини са жизнено необходими на сперматозоидите и, благодарение на тях, те стават по-добри плувци. А пък витамин D прави матката по-гостоприемна за оплодената яйцеклетка и тя успешно се „загнездва“ в нея, за да се развие по-нататък. Проблемът е как да убедим двойките да пият тези добавки. Оказа се, че смутито е добър вариант“, обяснява д-р Александра Кермак, ръководител на проучването.

И ако таблетките са нещо, което забравяме да вземем, каната със смути може да стои в хладилника и на масата всеки ден.
Мона Василева

Коментари
Последни видеа