5 марки бонбони с опасен оцветител

Съдържат Е171 – титаниев диоксид

14 ноември 2016 г.

Снимка: Guliver / iStock

Един от често използвани хранителни оцветители е Е171. Това е добавка, която най-често се слага в бонбоните и е потенциално токсична, особено за децата.

Според проучване на френската неправителствена организация ONG много бонбони и шоколади като M&M, Skittles, Freedent, Airwaves, Malabar и други съдържат наночастици, които вредят на здравето.
Частиците на титановия диоксид са толкова микроскопични, че преминават през органите. Те достигат до червата, мозъка и бъбреците и част от тях се натрупва в организма. Известно е, че това съединение причинява здравословни проблеми– нарушава работата на жлезите с вътрешна секреция, причина е за възпалителни процеси, оксидативен стрес и редица хронични болести.

Детският организъм е особено чувствителен от една страна. А от друга страна е установено, че хлапетата под една или друга форма приемат 2 до 4 пъти повече титанов диоксид в сравнение с възрастните. Защото, консумират различни сладки изкушения.

Заради потенциалния риск организацията ONG иска забрана за тази хранителна добавка.
Европейската комисия за хранителен контрол (AESA) поднови регистрацията на хранителни продукти, които съдържат добавката през месец септември тази година. Тя изрично препоръча да се направят допълнителни проучвания за съдържание на E171.
На родителите остава обаче задачата да гледат етикетите, за да видят дали храните, които дават на децата, не съдържат добавката. И да не дават лакомства, които я съдържат. Като изписването на E171 върху етикета вече е задължително.

Източник: parents.fr

 

Коментари
Последни видеа