Дебелите деца имат различен мозък

Изменения в кортекса ги карат да ядат повече тестени храни и джънк фууд

11 декември 2019 г.

Снимка: Guliver / iStock 

Децата с наднормено тегло имат една област в мозъка, която е променена. Именно тя контролира вземането на решения. С това се обяснява и големият им апетит и това, че не могат да устоят на изкушението да похапват тестени храни и джънк фууд, пише Daily Mail.
Това установиха учени след сканиране мозъка на 3000 деца на възраст 9-10 години, които са с наднормено тегло и затлъстяване.
Тези от тях, които били с най-много излишни килограми, имали най-тънък префронтален кортекс. Това е външната обвивка на мозъка, която играе важна роля в формиране на способностите на човек да планира и да контролира собственото си поведение.

Предишни изследвания показаха, че децата, които страдат от затлъстяване, по-слабо се справят с тестове, които налагат съставяне на различни списъци. Затова и учените насочват вниманието си именно към допълнително проучване на проблема.

Учените допускат, че именно това е причината за така наречената „уловка 22“ при децата с наднормено тегло - излишните килограми намаляват плътността в тази зона на мозъчната кора. А това на свой ред се явява причина за трупане на допълнителна маса, защото те много по-рядко посягат към здравословни храни.

Учените обаче още не са наясно коя е причината и кое – следствие. Дали натрупаните килограми причиняват изтъняване на кортекса, или защото той е по-тънък, тези деца ядат повече и то нездравословни храни.

Коментари
Последни видеа